Κρήτη

Οικοδομικές άδειες: Πιο απλά και γρήγορα με ακόμη λιγότερη ταλαιπωρία

Με το ηλεκτρονικό σύστημα ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης έχει “ψαλιδιστεί” αισθητ

Ακόμα πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση μέσω περαιτέρω αναβάθμισης του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών (e-άδειες). Όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης. Κάτι που θα περιορίσει κι άλλο την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων, των μηχανικών αλλά και των επίδοξων επενδυτών, ταλαιπωρία, η αλήθεια είναι, που ήδη έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία 2ετία, χάρη στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος e-άδειες.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως εμβληματική ψηφιακή μεταρρύθμιση, που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους.

Με το ηλεκτρονικό σύστημα ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης έχει “ψαλιδιστεί” αισθητά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τις 20-30 μέρες, ενώ προ του συστήματος e-άδειες απαιτούταν ένα χρονικό διάστημα 10-15 μηνών!

Τώρα, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπόσχονται ακόμα μικρότερους χρόνους και ταλαιπωρία.

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, το σύστημα “e-άδειες” αναβαθμίζεται προκειμένου η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4759/2020.

Στόχος είναι οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται πιο γρήγορα και πιο απλά, χωρίς ταλαιπωρία για πολίτες, μηχανικούς και επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσής τους με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης, αναδεικνύοντας τον επιτελικό ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζοντας τον ρόλο των μηχανικών στον άρτιο τεχνικό σχεδιασμό των κατασκευών σε επίπεδο μελέτης και επίβλεψης κάθε έργου.

“Κλειδί” η προέγκριση

Από προαιρετική γίνεται υποχρεωτική

Συγκεκριμένα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών “e-άδειες”:

Εκδίδεται υποχρεωτική (ήταν προαιρετική) προέγκριση οικοδομικής άδειας για τις κατηγορίες τρόπου έκδοσης αδειών 1 και 2 (βάσει του Ν. 4495/2017). Σημειώνεται ότι στη διαδικασία προέγκρισης πραγματοποιείται και ο ουσιαστικός έλεγχος για την πιστοποίηση του δικαιώματος έκδοσής τους. Στη συνέχεια, με ευθύνη του μηχανικού, υποβάλλονται οι απαραίτητες μελέτες, τα δικαιολογητικά και οι εγκρίσεις και κατόπιν οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτόματα. Τότε, ο αριθμός οικοδομικής άδειας αναρτάται στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Για την κατηγορία 3, η προέγκριση παραμένει προαιρετική, ενώ εξακολουθεί να απαιτείται η βεβαίωση όρων δόμησης που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

Σε περίπτωση άδειας νομιμοποίησης, επισυνάπτεται κατά το στάδιο της προέγκρισης η έκθεση αυτοψίας, εφόσον υπάρχει, η απόφαση επιβολής προστίμου ή/και η σχετική δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτου σε διατάξεις νόμων αναστολής επιβολής κυρώσεων.

Ειδικά για τις Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, παρέχεται πλέον η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στο σύστημα από τον Διαχειριστή πριν από τον χρόνο λήξης της ισχύος της έγκρισης, για την ενημέρωση της Υ.ΔΟΜ. περί της ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών.

Εκδίδεται η προβλεπόμενη βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 30 του Ν. 4495/2017, διά της υποβολής αίτησης με την ταυτόχρονη υποβολή των εγκρίσεων άλλων φορέων ή συλλογικών οργάνων, εφόσον αυτές απαιτούνται.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Επιταχύνουμε και απλοποιούμε την έκδοση οικοδομικών αδειών, βάζοντας φρένο στην καθυστέρηση και ταλαιπωρία των πολιτών, των μηχανικών και των επενδυτών. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την αυτοματοποίηση όλης της διαδικασίας, έτσι ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης “e-άδειες” να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια