Εορτασμοί 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης

Κρήτη
Εορτασμοί 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης

Εορταστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τον εορτασμό των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

Στον εορτασμό παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως ανέφεραν: "Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης  όπως έμεινε στην ιστορία η αεροποβατική επιχείρηση της Ναζιστικής Γερμανίας κατά του νησιού στις 20 Μαΐου του 1941 και η οποία έληξε την 1η Ιουνίου, δώδεκα ημέρες μετά, με την κατάληψή του από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς σε αυτή παίζεται η τελευταία πράξη του γερμανοελληνικού πολέμου. Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες έδωσαν, μαζί με τον περήφανο Κρητικό λαό, τη μάχη - σύμβολο αγώνα, θάρρους και αυτοθυσίας για την Ελευθερία.

Οι βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι, κατά την Τελετή που ακολούθησε στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης".

Σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης ο Γιάννης Κουράκης

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, στο Μνημείο Λαζόπουλου, στον οικισμό Κουλουκουθιανών, της Δ. Ενότητας Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, συμμετείχε την Παρασκευή 21 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης μαζί με το Δήμαρχο Πλατανιά και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Μαλανδράκη.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ελληνο-Νεοζηλανδών στο Γαλατά του Δήμου Χανίων, εις μνήμη των αγωνιστών και πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τιμούμε τα 80 χρόνια από τη Μάχη που άλλαξε την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Θωρούμε το μήνυμα του αγώνα των προγόνων μας, ζωντανό και επίκαιρο.

Σύμβολο λεβεντιάς, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας, για όλες τις γενιές.

Το μήνυμα της αντίστασης έχει διαχρονική αξία και σήμερα, ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε κάθε φασιστική αντίληψη αλλά και σε κάθε αυταρχική νοοτροπία και πρακτική. "

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου που συμμετείχε στη εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης, δήλωσε:

«Σήμερα 80 χρόνια μετά, τιμούμε τους αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, Έλληνες και Συμμάχους, ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις και δυναμώνουμε τη φωνή μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων αλλά και την διακοπή του MOG της γερμανικής προπαγάνδας.

Οι τελευταίες Κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προχώρησαν στην ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και πρόσφατα στο πρόγραμμα  ΜOG για τις μνήμες της κατοχής που δυστυχώς αποτελούν δούρειο ίππο παρουσιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα της κατοχής, τις θυσίες, τις εκτελέσεις και τις καταστροφές με την γερμανική οπτική. Σιωπή για εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα στην Κρήτη, δικαιολογητική φρασεολογία για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα.

Επιπλέον η διεκδίκηση καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων,  όχι μόνο δεν «απονευρώνει» την ιστορική μνήμη όπως υποστηρίζει το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του κ. Τσίπρα, καθηγητής Αντώνης Λιάκος, αλλά θα την δικαιώσει, όπως ζητούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ο ελληνικός λαός».

Το μήνυμα του βουλευτή Ν. Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη:

Η Μάχη της Κρήτης γνωστή και ως το «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.Έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου, αλλά όχι την υποδούλωσή της.

Ήταν τέτοιοι το πλήγμα των Γερμανών, που το επίλεκτο σώμα αλεξιπτωτιστών  αποδεκατίστηκε και δεν επανασυστάθηκε ποτέ.

Ένας λαός, άμαχος, εξαντλημένος, αναμετρήθηκε με την ισχυρότερη πολεμική δύναμη της εποχής.Μια αναμέτρηση στην οποία κυριάρχησε το μεγαλείο, η υπερηφάνεια η θέληση αλλά και η δύναμη της Κρητικής ψυχής.

Στην 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν το φόρο τιμής προς τους αμυνόμενους. Δεν ξεχνάμε, παραδειγματιζόμαστε και τιμάμε το σθένος  και τα κατορθώματά των δικών μας ανθρώπων, των προγόνων μας.

Το αίμα τους πότισε τα χώματα μας κι η θυσία τους έμεινε στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε και ζητάμε τις πολεμικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο που υφέρπαξαν και τα αρχαία κλοπιμαία.

Η Ελλάδα και η Κρήτη γράφουμε Ιστορία μόνο όταν λέμε ΟΧΙ και ορθώνομε το ανάστημα μας.

Αιώνιο παράδειγμα η στάση τους. Αιωνία τους η Μνήμη.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την Μάχη της Κρήτης:

"Ογδόντα χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας και ένα από τα πιο σημαντικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη αεραποβατική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί. Οι εισβολείς, στην επίθεση της 20ής Μαΐου 1941, συνάντησαν παντού σθεναρή αντίσταση. Οι Κρητικοί ανέτρεψαν κάθε στρατηγική πρόβλεψη και προσδοκία της χιτλερικής Γερμανίας, της ισχυρότερης πολεμικής δύναμης του κόσμου, εκείνη την περίοδο. Με πενιχρά υλικά μέσα, χωρίς την απαραίτητη αμυντική οργάνωση για την αντιμετώπιση τόσο ισχυρού αντιπάλου, με την συμβολή, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, δίχως την παρουσία των Κρητών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα Μέτωπα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στον τόπο μας.

Η Κρήτη κατακτήθηκε, αλλά το φρόνημα των κατοίκων της δεν υποδουλώθηκε. Ως το τέλος των κατοχικών χρόνων οι Κρητικοί, δεν σταμάτησαν να μάχονται σε πολλές αντιστασιακές ομάδες. Με βαρύτατο τίμημα πάντα: εκτελέσεις, φυλακίσεις, καταναγκαστικά έργα, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Εντούτοις, παρέμεναν όρθιοι, με την υπερηφάνεια και την πεποίθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά: την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία του τόπου, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια.

Η παλλαϊκή αντίσταση των Κρητών απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς, ορίζει το παντοτινό μας Χρέος προς την πατρίδα όταν απειλείται, και αποτελεί διαρκές παράδειγμα για τις νεότερες γενιές του τόπου μας".

Δράσεις πολιτισμού από το Δήμο Μαλεβιζίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Τον ηρωικό τόπο του Κερατιδίου στη Δαμάστα, εκεί όπου βρίσκονται τα μνήματα των ανδρών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, έχει ως σημείο αναφοράς το δεύτερο βίντεο που ετοίμασε ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Τμήμα Πολιτισμού θέλοντας να τιμήσει την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Με αφορμή την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μόνα όπλα το θάρρος και τη λεβεντιά. Αυτή είναι η κρητική ψυχή. Η Μάχη της Κρήτης είναι ο καθρέπτης της. Μας διδάσκει την ιστορική δύναμη της ευθύνης.

Βαρύς ο φόρος αίματος και στο Μαλεβίζι. Από άκρη σε άκρη όλα τα χωριά του Δήμου μας πλήρωσαν με αίμα τη μανία των κατακτητών. Δαμάστα  και Σάρχος καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δικαίωση για κάθε ψυχή που χάθηκε, είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ. Τιμούμε τους νεκρούς ήρωες του τόπου μας και υποκλινόμαστε με δέος στη θυσία τους.»

Την επιμέλεια του βίντεο είχε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του δήμου Μαλεβιζίου Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη.  Διαβάστηκε το ποίημα «Του Μάη» που έχει γράψει ο μουσικός - δάσκαλος κ.Μ Σωμαράκης, από τη Μαρία Λιαδάκη και τον Κώστα Χαλαμπαλάκη. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού συλλόγου Δαμάστας και η ειδική σύμβουλος πολιτισμού και παιδείας Νίκη Μπελαδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News