Τελευταίο «αντίο» σήμερα στον λαουτιέρη της «θλιμμένης χαραυγής», Αντώνη Φραγκιαδάκη

Κρήτη
Τελευταίο «αντίο» σήμερα στον λαουτιέρη της «θλιμμένης χαραυγής», Αντώνη Φραγκιαδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγική ειρωνεία ότι ο ίδιος πριν λίγες ημέρες έλεγε το στερνό “αντίο” στον συνάδελφό του Γιάννη Ρομπογιαννάκη

«Πάντα θλιμμένη χαραυγή για μένα ξημερώνει, γιατί την ώρα που ξυπνώ κάθε χαρά τελειώνει»... Αυτοί οι στίχοι του Μιχαλόμπα, που έντυσαν τη μουσική του Αντώνη Φραγκιαδάκη, έχουν σημαδέψει την κρητική μουσική και ο δημιουργός του πασίγνωστου τραγουδιού δεν είναι πλέον στη ζωή, σκορπίζοντας με το ξαφνικό φευγιό του θλίψη σε όλη την Κρήτη.

Τον Αντώνη Φραγκιαδάκη, που είχε δύο ημέρες να δώσει σημεία ζωής, εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του χθες ο αδερφός του Μιχάλης Φραγκιαδάκης.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ, για να διαπιστώσει τον θάνατό του, που οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Το τελευταίο «αντίο», με πόνο ψυχής, είπαν σήμερα, άτομα του στενού του κύκλου, στη 1.30 το μεσημέρι, στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Ήδη εκατοντάδες φίλοι και λάτρεις της μουσικής του αποχαιρετούν με αναρτήσεις στο Facebook τον Αντώνη Φραγκιαδάκη.

Τραγική ειρωνεία ότι ο ίδιος πριν λίγες ημέρες έλεγε το στερνό “αντίο” στον συνάδελφό του Γιάννη Ρομπογιαννάκη...

«Με αυτό το μοιρολόι πού έγραψα πρίν λίγο καιρό για μία κοπελιά 25 χρόνων που έφυγε κι αυτή τόσο άδικα και σκληρά με τον ίδιο τρόπο σε αποχαιρετώ αδέρφι Γιάννη...

...για σένα καί για όσους φεύγουν έτσι άδικα των αδίκω.

Ας έρθουμε πιο κοντά όλοι μεταξύ μας καί ας παρατηρούμε ο ένας τον άλλο γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και οι συνθήκες σκληρές για όλους...».

Το δίδυμο των αδερφών Φραγκιαδάκη έγραψε τεράστια ιστορία στην κρητική μουσική, με δεκάδες συνεργασίες με όλα τα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος του νησιού (Ξυλούρης, Σκορδαλός, Μουντάκης, Κλάδος, Σηφογιωργάκης, Ψαραντώνης, Σταυρακάκης, Παπαδάκης, Γωνιανάκης, Αλεξάκης, Σκουλάς κ.ά.), αλλά και με όλους τους σπουδαίους στιχουργούς του νησιού (Μιχαλόμπας, Γιαλάφτης, Σπαντιδάκη, Μήτσος Σταυρακάκης κ.ά.).

Οι συνθέσεις του Αντώνη Φραγκιαδάκη “Πάντα θλιμμένη χαραυγή”, “Έσβησε αέρας το κερί”, “Φεγγάρι τόσα μυστικά”, “Δεν έχει η αγάπη σύνορα”, “Στου Πυρομάχου” έχουν αφήσει το στίγμα τους, ενώ οι δισκογραφίες “Μεγάλη Συνάντηση” το 1985 και “Μουσική Άνοιξη” το 1995 άνοιξαν νέους δρόμους στην κρητική μουσική.

 «Ο αέρας έσβησε για πάντα το κερί που κρατούσε ο Αντώνης Φραγκιαδάκη και μια απέραντη θλιμμένη χαραυγή θα ξημερώνει πλέον για την κρητική μουσική…».

https://www.youtube.com/watch?v=3GTDjcVGqYo?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για τον Α. Φραγκιαδάκη

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη το μεγάλο κρητικό δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Αντώνης πρόσφερε στη κρητική μουσική για περισσότερα από 45 χρόνια. Ως στιχουργός και συνθέτης δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη πάνω από 100 τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγουδήθηκαν πλατιά από τον λαό.

Από τη «μεγάλη συνάντηση» ως το «χαμοκατσίφαρο» ο Αντώνης ήταν πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης, ενώ τολμούσε να πειραματιστεί με ανατολίτικους ήχους, δίνοντας άλλη διάσταση στη κρητική μουσική . Πορεύτηκε μαζί με τον λαό, τραγούδησε τους πόθους και τις αγωνίες του, τις χαρές και  τις λύπες του. Η μουσική του γινόταν πάντα ένα με το κόσμο. 

Ο ίδιος βιοπαλαιστής, το ζάλο του ήταν σεμνό και ταπεινό, με κοινωνικές ανησυχίες. Στήριζε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή και τους αγώνες του κλάδου του. Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

 Κεντρική φωτογραφία αρχείου: facebook

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News