Κρήτη

Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων

Σε πρόκληση προχώρησε η Τουρκία ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων. Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, όπως αποκαλύπτει το kathimerini.gr.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης.

Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα τουρκικά αλιευτικά, μετά από άδεια των ελληνικών αρχών έπιασαν στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη. Οι κυβερνήτες των αλιευτικών έχουν επικαλεστεί ακραίες καιρικές συνθήκες για αυτό και τους δόθηκε η σχετική άδεια.

Tην τουρκική πρόκληση σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη που ανέφερε ότι "τέτοιους τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται κατά πάγια πρακτική με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά". 

Τι υποστηρίζει η τουρκική πλευρά

Από την τουρκική πλευρά η διέλευση μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες. Η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ- σύμφωνα με το δημοσίευμα- είναι επικίνδυνη για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα.

Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

Επιπλέον, διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.Πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζεται ότι τουρκικά αλιευτικά επιτέθηκαν με πέτρες σε ιταλικά αλιευτικά στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.

φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια