Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς

Κρήτη
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διασύνδεση συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Κρήτης /video

Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας και την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων, ανακοίνωσαν σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η διασύνδεση συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, καθώς θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες, ενώ ακολουθεί η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική που είναι υπό κατασκευή.

Το κόστος του έργου, 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση, αλλά και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ, για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Με τη μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου προχωράμε ένα ακόμη βήμα προς τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για όλη τη χώρα, αλλά ειδικότερα για το νησί της Κρήτης όπου η ζήτηση ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται δραστικά. Συνεχίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου διασυνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι πολίτες θα επωφεληθούν οικονομικά από τις μειώσεις στις τιμές ρεύματος μέσω των ΥΚΩ, ενώ παράλληλα καταφέρνουμε να ελαττώσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε στη γραμμή τερματισμού ενός τόσο σημαντικού έργου. Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε ψηλά τον πήχη, τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος όσο και τεχνικών προκλήσεων, και κατόρθωσε να τον ξεπεράσει. Το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας περνά από τη θάλασσα. Με το έργο αυτό, ο Διαχειριστής απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί και στα πιο απαιτητικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και να τα υλοποιήσει με συνέπεια, επιτυγχάνοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας».

*** Κρήτη-Πελοπόννησος: Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των ρεκόρ***

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ την Πέμπτη 20.05.21 μετά από επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία όλων των τμημάτων που απαρτίζουν τη διασύνδεση συνολικού μήκους 180 χλμ. Για πρώτη φορά, η Κρήτη διασυνδέεται με το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα, εκπληρώνοντας ένα όραμα πολλών δεκαετιών για τους κατοίκους του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού.

Το έργο υλοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, μέσα σε 2,5 έτη, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας Covid-19. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε το έργο σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο για τέτοιου είδους έργα και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά συνολικά στην χώρα, καθώς σύντομα θα επωφεληθούν από τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη.

                Η ταυτότητα του έργου

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο που περιλαμβάνει μια σειρά από υποέργα, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Περιλαμβάνει τα υποέργα:

  1. Δύο υποβρύχια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150kV, 200MVA έκαστο, που συνδέουν τη Νεάπολη Λακωνίας με τον κόλπο Κισσάμου στα Χανιά. Τα υποβρύχια καλώδια έχουν μήκος 135 χλμ. και το σύνολο της διασύνδεσης έχει μήκος 180 χλμ. (μαζί με τα χερσαία).
  • Δυτικό υποβρύχιο καλώδιο (ανάδοχος Ελληνικά Καλώδια-FULGOR)
  • Ανατολικό υποβρύχιο καλώδιο (ανάδοχος PRYSMIAN)
  1. Διπλές υπόγειες διασυνδέσεις στην Κρήτη (ανάδοχος CABLEL)

*Υπόγεια γραμμή (30 χλμ.) κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)

  1. Δύο τερματικούς σταθμούς (στην Πελοπόννησο & τα Χανιά)
  1. Αναβάθμιση των χερσαίων γραμμών και των υποσταθμών από τη Μεγαλόπολη έως τη Νέαπολη
  1. Σταθμός STATCOM στο Ηράκλειο Κρήτης (λειτούργησε πρόσφατα)

                Γιατί είναι «διασύνδεση των ρεκόρ»

Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποκαλείται η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται για:

-              Τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.)

-              Τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (132 χλμ.).

-              Πρωτόγνωρα βάθη πόντισης (βάθος 1.000 μέτρων) και σημαντικές τεχνικές προκλήσεις λόγω ιδιομορφίας του πυθμένα του Αιγαίου

Επίσης, τα υποβρύχια καλώδια ενσωματώνουν σημαντικές καινοτομίες στο σχεδιασμό τους  που τα καθιστούν ελαφρύτερα, ισχυρότερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς έχουν κατασκευαστεί με πρωτοποριακά υλικά όπως το αραμίδιο. Η ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου τεχνικά έργου βάζει την Ελλάδα στο ραντάρ των κορυφαίων έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης παγκοσμίως.

                Οφέλη

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα καλύψει το 1/3 των συνολικών ενεργειακών αναγκών του νησιού. Με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η Κρήτη παύει να είναι απομονωμένο σύστημα, όπως ήταν μέχρι τώρα, το οποίο σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση της θερμικής παραγωγής από τις τοπικές μονάδες και αυξάνεται ο ηλεκτρικός χώρος για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στο νησί.

-              Περιβαλλοντικά οφέλη

Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 25 θερμικές μονάδες με συνολική ισχύ 687MW. Για την αντιμετώπιση των θερινών αιχμών γίνεται συστηματικά ενοικίαση γεννητριών.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης της Κρήτης (Κρήτη-Πελοπόννησος) δεν θα σβήσουν μονάδες υπό την έννοια της οριστικής απόσυρσης, όμως θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των πιο παλαιών και ρυπογόνων μονάδων. Μετά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης, η ζήτηση του νησιού θα μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να καλύπτεται πλήρως από τις διασυνδέσεις και την τοπική παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία θερμικών μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα σβήσουν οριστικά τα

«βρώμικα» φουγάρα στο νησί και οι εκπομπές CO2 για παραγωγή ενέργειας θα μηδενιστούν.

Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης θα σημάνει επίσης και άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του νησιού – η οποία σήμερα ανέρχεται περίπου στο 30% της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή η Κρήτη διαθέτει δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 300 MW. Ήδη με τη λειτουργία του «μικρού» καλωδίου θα υπάρξει αισθητή διαφορά με δυνατότητα εγκατάστασης περαιτέρω 200 MW -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- με το «πράσινο» περιθώριο να διευρύνεται συνεχώς έως ότου τεθεί σε λειτουργία και η «μεγάλη» διασύνδεση.

-              Οικονομικά οφέλη:

Μόλις διασυνδεθεί πλήρως η Κρήτη το 2023, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Υποσημείωση: Η νέα διασύνδεση είναι έτοιμη να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Ο ακριβής χρόνος που θα συμβεί αυτό εξαρτάται από μια σειρά ρυθμιστικών και νομικών θεμάτων τα οποία ωριμάζουν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ αυτή την περίοδο προκειμένου να καταστεί εφικτό το συντομότερο δυνατό να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση. Τα θέματα αυτά αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιοκτησία και διαχείριση των παγίων υψηλής τάσης της Κρήτης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου είναι πλέον πραγματικότητα

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου είναι πλέον πραγματικότητα. Θα καλύψει αρχικά το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αντικαθιστώντας παλιές, ακριβές και ρυπογόνες τοπικές μονάδες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ για αυτό το σημαντικό έργο υποδομής, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Όταν ολοκληρωθεί, θα μηδενιστούν οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης μειώνοντας και το κόστος ρεύματος» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε θέσει την ενεργειακή πολιτική στην κορυφή της πυραμίδας του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κρήτη μεταβάλλει οριστικά τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη. Εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου εκφράζουμε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στη διοίκηση και τους εργαζομένους στον ΑΔΜΗΕ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News