Κρήτη

Κρήτη - Εμβολιασμοί με AstraZeneca: Εγκεφαλική θρόμβωση για τη 44χρονη, εξιτήριο για τον 35χρονο

Τα νεότερα αναφορικά με την εμπλοκή του εμβολίου AstraZeneca

Ώρες αγωνίας για τη 44χρονη γυναίκα που εμφάνισε θρομβοπενία λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca και νοσηλευόταν μέχρι χθες το απόγευμα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης γυναίκας επιδεινώθηκε, καθώς εμφάνισε θρόμβωση και αιμάτωμα στο κεφάλι! Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν στο Ωνάσειο Νοσοκομείο της Αθήνας δείχνουν «ασθενή σύνδεση με το σύνδρομο Vitt», το οποίο συναντάται και ως παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αναφέροντας τα εξής: «Αναφορικά με το περιστατικό της 44χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν στην Αιματολογική Κλινική του Γ.Ν “Βενιζέλειο-Πανάνειο”, συνεπεία επιδείνωσης απεικονιστικών ευρημάτων μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω πιθανής ανάγκης υποστήριξης από ειδικότητες που δε διαθέτει το Νοσοκομείο μας».

Την ίδια ώρα, σταθερά σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και της 47χρονης που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του ΠαΓΝΗ μετά από θρόμβωση που υπέστη, επίσης λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το AstraZeneca.

Αντιθέτως, εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο 35χρονος από την Ιεράπετρα που ήταν ο πρώτος που παρουσίασε εμβολή και θρόμβωση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό μου με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε μετά από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις και κρίθηκε ότι μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο 35χρονος, ωστόσο, σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, εφόσον αποδειχθεί ότι η περιπέτεια της υγείας του σχετίζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Και για τις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα και με την ertnews,  οι γιατροί είναι σε αναμονή για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν σταλεί σε εργαστήρια της Αθήνας και που θα δείξουν αν αυτές οι αιματολογικές διαταραχές σχετίζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο και περίεργο να παρουσιαστούν 3 περιστατικά επιπλοκών στις περίπου 50 χιλιάδες δόσεις AstraZeneca που έχουν διατεθεί στην Κρήτη.

Ξεκαθαρίζεται πάντως σε όλους τους τόνους πως το τελικό πόρισμα - το οποίο ενδεχομένως να βγει σήμερα - είναι αυτό που θα καταδείξει με απόλυτη σαφήνεια αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβολίου και της εμφάνισης θρόμβωσης, αποτέλεσμα που θα προκύψει μόνο έπειτα από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης. Η κατάσταση της 44χρονης, πάντως, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τις τελευταίες ώρες.

Διευκρινίσεις Κικίλια

Την ίδια ώρα, απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τα τρία ύποπτα, ως προς την σύνδεσή τους με τον εμβολιασμό, περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο «προβληματικής παρτίδας εμβολίων».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε: «Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πάνω απ’ όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς», είπε, προσθέτοντας πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

«Οι αρμόδιοι επικεφαλής, το αρμόδιο νοσοκομείο και οι γιατροί που βρίσκονται επί τόπου και συντάσσουν κίτρινη κάρτα, εφόσον χρειαστεί, η οποία εξετάζεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και στη συνέχεια το θέμα πάει στον ΕΜΑ». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως δε γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια και όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Ο κ. Κικίλιας απέκλεισε το ενδεχόμενο για «προβληματική παρτίδα», καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει καν συνάφεια σε αυτό το ενδεχόμενο».

(Φωτογραφία Αρχείου pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια