Κρήτη: «Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο» - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Κρήτη
Κρήτη: «Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο» - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους, κατάργηση οχταώρου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας

Με κεντρικό σύνθημα “κάτω τα χέρια από το οχτάωρο”, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους όλης της χώρας - και της Κρήτης - ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός απαιτώντας να μην πεταχτούν στα σκουπίδια αγώνες και εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς να δώσουν δυναμικό “παρών” στις σημερινές κινητοποιήσεις, ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση κατά του νομοσχεδίου- “έκτρωμα”, όπως το έχουν χαρακτηρίσει.

Στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, στις 7 το απόγευμα. Στο Ρέθυμνο, το ραντεβού έχει δοθεί στο Δημαρχείο της πόλης επίσης στις 7 το απόγευμα, ενώ στα Χανιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 6:30 το απόγευμα.

Οι οικοδόμοι

Αναλυτικότερα, «να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα» ζητά και το Συνδικάτο των Οικοδόμων του Ηρακλείου, το οποίο καλεί όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Όπως τονίζουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση, «κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια τους απαιτούν να γίνουμε “πρόβατα για σφαγή”.

Δε θα τους περάσει. Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση και συντάξεις. Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.

Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, το λεγόμενο “μίνι εργασιακό” του κ. Χατζηδάκη. Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον χώρο των κατασκευών να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια».

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ

Στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. «Δίνουμε τη μάχη για να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τετάρτη. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να γίνουν νόμος του κράτους όσα μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι χαρακτήριζαν “εργοδοτική ασυδοσία”», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο και προσθέτει: «Δε θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω. Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Ετοιμάζουμε μαζική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο».

Στο Ρέθυμνο

Σε δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο- “έκτρωμα” καλούν τους Ρεθυμνιώτες με κοινή τους ανακοίνωση εργατικά σωματεία του νομού. Συγκεκριμένα, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Καθαριστριών, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας και ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση του 8ώρου, τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα των σωματείων μας. Μας θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, δεμένους χειροπόδαρα, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς δικαιώματα, για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να μην το επιτρέψουμε!».

Στα Χανιά

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων-Μαγείρων Χανίων. Όπως μεταξύ άλλων τονίζουν, «το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ώρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες, τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς “ήλιο με ήλιο”. Χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια».

Υπενθυμίζεται πως έκτακτη γενική συνέλευση για να ενημερώσει τα μέλη του για το “αντεργατικό” νομοσχέδιο πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «η ενημέρωση θα αφορά:

  1. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο- “έκτρωμα” που εισηγείται η κυβέρνηση - “δωράκι” στους εργοδότες που θέλουν εργαζόμενους- “λάστιχο”, για την καθιέρωση ενός νέου ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών-επιχειρήσεων. Αντί να λύνει εργασιακά προβλήματα, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, νομιμοποιεί τις εργασιακές αυθαιρεσίες και επί της ουσίας γίνεται διευθέτηση μείωσης αποδοχών.
  2. Επαναπροσλήψεις - αναστολές συμβάσεων εργασίας - υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  3. Οργάνωση κινητοποιήσεων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Ξηλώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα»

Για «ένα πικρό νομοσχέδιο», που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους ήδη εξαθλιωμένους εργαζόμενους, κάνει λόγο από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που έχει πάρει απόφαση για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «στο “μαύρο καζάνι” της εργασιακής ζωής στην Ελλάδα έρχεται το “πικρό νομοσχέδιο” να ολοκληρώσει το “μείγμα της εξαθλίωσης”. Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών λύγισε τους εργαζόμενους με υποχρεώσεις και μειωμένα έσοδα, ακολούθησε η πολύμηνη υγειονομική κρίση που δημιούργησε ζητιάνους και υπερχρεωμένους ανέργους, για να περάσουμε στην ανθρωπιστική κρίση της πανδημίας, της οποίας τα επακόλουθα μόλις και αρχίζουν να διαφαίνονται...

Με την ψυχρή και κοφτερή ανακοίνωση της κυβέρνησης, ήρθε σε δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο μηνών, για να επιβεβαιώσει τις διαρροές των προηγούμενων μηνών. Είναι εγκληματικό το μοτίβο της κυβέρνησης, που, συγκαλυμμένο πίσω από εξορθολογιστικές πρακτικές, καταρρίπτει παγκόσμιες αξιώσεις εκατό χρόνων!

Η ζούγκλα των εργασιακών αυθαιρεσιών έρχεται συντονισμένα για να διευρυνθεί νομίμως. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΗ αποφασίστηκε ομόφωνα απ’ όλες τις παρατάξεις ότι, ενόψει του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, τα Σωματεία του νησιού και τους εργαζομένους, θα αγωνιστούν αποφασιστικά κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ενάντια στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και στην ισοπέδωση των εργαζομένων.

Το ΕΚΗ καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατίθεται στη Βουλή για:

- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου, με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα».

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ Δ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΜΟΙΡΩΝ:          

"21ος  ΑΙΩΝΑΣ! Ο αιώνας που τα τεχνολογικά επιτεύγματα,  δίνουν τη δυνατότητα στους λαούς όλου του κόσμου να ζουν περισσότερο, απαλλαγμένοι από ασθένειες, να κατακτούν απεριόριστες και με ταχύτητα πολύτιμες γνώσεις, να ταξιδεύουν, να δουλεύουν λιγότερο και να χαίρονται περισσότερο.

Αυτές οι δυνατότητες δεν δόθηκαν με ένα μαγικό τρόπο και σε μια στιγμή,

τις απόκτησαν οι λαοί βασανιστικά μέσα στους χρόνους με                    

 ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Στα τέλη του περασμένου αιώνα και όλο τον 20ο, οι γυναίκες τις εργατικής τάξης έδωσαν μάχες :                                                                                                                                                  

  Για να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος.

Για να έχουν την Κυριακή αργία, για να χαίρονται την οικογένεια τους, τα παιδιά τους, να αξιοποιούν το χρόνο τους για να προοδεύουν σαν άνθρωποι.

Σταδιακά, η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες φτιάχνουν νόμους, αφαιρώντας ένα ένα τα δικαιώματα μας, για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όσα πιο πολλά κέρδη μπορούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  με το τελευταίο νομοσχέδιο φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με βάση τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών όπου:

  • Καταργούν την Κυριακή αργία σχεδόν για τα περισσότερα επαγγέλματα.
  • Καταργούν το 8ωρο και θεσμοθετούν τη 10ωρη και 12ωρη δουλειά,τις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Καταστρατηγούν τα δικαιώματα μας στον αγώνα και στη διεκδίκηση.

Κάνουν και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης ημέρας, λάστιχο το ωράριο και τη ζωή για την εργαζόμενη.

Να παλέψουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς,                                                                    με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Την Πέμπτη 20/5 στις 7.00 μμ στην πλ. Ελευθερίας συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των Σωματείων

ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ  ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ                                                                    

    ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΚΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ"

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Ηρακλείου

«ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 10ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ – ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

Σήμερα, Πέμπτη 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

                Σήμερα η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν το νόμο έκτρωμα που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, επικαλούμενοι τη «σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρακτική». Να δουλεύουμε όσο θέλει, όποτε θέλει ο εργοδότης. Να αγοράζουν την εργασία μας ακόμα πιο φτηνά για να φορτώσουν σε μας την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

                Ξεδιάντροπα λένε ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το 8ωρο. Ένα 8ωρο που για εμάς τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, στους σερβιτόρους, τους μάγειρες, τους διανομείς έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, με ωράριο λάστιχο που φτάνουν μέχρι το «κλείσιμο», 10ωρα και 12ωρα όταν έχει δουλειά και ρεπό όταν δεν έχει. Με πολλούς συναδέλφους να δουλεύουν «μαύρα»

                Πάνω σε αυτή την αθλιότητα στηρίχτηκε η μεγάλη κερδοφόρα ανάπτυξη στον επισιτισμό – τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε και εμείς να βάλουμε «πλάτη», «να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Αυτή την αθλιότητα θα νομιμοποιήσουν.

Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο χρόνια τώρα, ανατρέπουν κατακτήσεις που με αίμα έχουν κερδίσει εργάτες από όλο τον κόσμο, και η πλειοψηφούσα παράταξη του Συνδικάτου Επισιτισμού κάνει ραντεβού με εργοδότες, δεν οργανώνει κανένα αγώνα, καμία μαζική διαδικασία και την ίδια στιγμή ρίχνει και το φταίξιμο στους εργαζόμενους ότι δεν ξεσηκώνονται! Θέλουμε σωματείο να μπαίνει μπροστά, να είναι το αποκούμπι μας, ο οργανωτής μας. Δεν έχουμε αυταπάτες, αποδεικνύεται ότι καμία κυβερνήση δεν πρόκειται να μας λύσει τα προβλήματα μας, μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε ενωμένοι!ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Συνάδελφοι, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια μας! Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας! ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ! ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

Σήμερα, Πέμπτη 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας».

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News