«Μπλόκο» στο μεγάλο καλώδιο που θα φέρει ρεύμα στην Κρήτη

Κρήτη
«Μπλόκο» στο μεγάλο καλώδιο που θα φέρει ρεύμα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Μεγαρέων δε δίνει άδεια διέλευσης, ενώ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης περιβαλλοντικών όρων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής

Και ξαφνικά προέκυψε αυτοδιοικητική-δικαστική εμπλοκή για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, που έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελώντας το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή εκτελούμενο έργο υποδομής στη χώρα με κόστος 1 δισ. ευρώ!

Ο Δήμος Μεγαρέων ανάβει “κόκκινο” στη διέλευση του καλωδίου από τα διοικητικά του όρια, επικαλούμενος επιπτώσεις για την υγεία των δημοτών του, αλλά και την προστασία αρχαιολογικών χώρων, ζητά το ίδιο από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ από κοινού με φορείς της περιοχής έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Με την προσφυγή ζητά ακύρωση της υπάρχουσας όδευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης και την αλλαγή της, ώστε να μην πλήττονται - όπως υποστηρίζει ο Δήμος Μεγαρέων - κατοικημένες αλλά και τουριστικές περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων, «η θέση του Δήμου στο θέμα της διέλευσης του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην Αττική είναι αρνητική κι έχει γίνει γνωστή σε όλους, αφού έχει καταγγείλει την ενέργεια αυτή ως παράνομη κι έχει υποβάλει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που η εκδίκασή της εκκρεμεί.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο, που κοινοποίησε στους δημάρχους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, επισημαίνει ότι ο Δήμος Μεγαρέων δε δίνει άδεια για να περάσει το καλώδιο και ζητεί από την Περιφέρεια να κάνει το ίδιο».

Προβληματισμός στην Κρήτη

Δίχως φυσικά να παραγνωρίζει κανείς ότι είναι δικαίωμα του Δήμου Μεγαρέων να έχει αρνητική θέση επί της διέλευσης του καλωδίου ή να προσφεύγει δικαστικά, μιλάμε αναμφίβολα για μια αναπάντεχη αρνητική εξέλιξη που προκαλεί δεδομένα προβληματισμό εδώ στο νησί μας. Και μένει βεβαίως να φανεί στην πράξη αν (και σε τι βαθμό) η κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην ομαλή πορεία και στους χρόνους υλοποίησης του κομβικής σημασίας έργου του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρείας “Αριάδνη Interconnection”, αποτελεί στην παρούσα χρονική περίοδο τη μεγαλύτερη επένδυση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα. Παράλληλα είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για το νησί μας, αφού θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα εξασφαλίσει οριστικά τις σημερινές αλλά και μελλοντικά αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας...

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το έγγραφο του δημάρχου Μεγαρέων

«Σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί από τον Δήμο άδειες τομών για την κατασκευή αγωγών-φρεατίων, άδεια κατάληψης οδοστρωμάτων για γεωτεχνικές έρευνες κ.τ.λ., εντός περιοχής αρμοδιότητας Δήμου Μεγαρέων, για το έργο με τίτλο “Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος Αττικής-Κρήτης (Κορακιά) - Ελληνικό τμήμα 3.1033 του PCI Eurasia Ιnterconnector, χερσαίο τμήμα Αττικής”. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/81379/3184/05.04.2020 απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου “Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική-Κρήτη”.

Ωστόσο, η πράξη αυτή είναι παράνομη και έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και σημειώνει: «Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει γίνει επαρκής αξιολόγηση των επιπτώσεων των ενδίκων έργων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, οι τομές για τον εν λόγω αγωγό θα διέρχονται σε μικρή απόσταση από περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κηρυγμένα μνημεία, όπως το Μεταβυζαντινό Τείχος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και τον ομώνυμο ναό (ΦΕΚ Β’ 35/1962), τον λόφο του Αγίου Γεωργίου στην Πάχη (ΦΕΚ Β’ 660/1981) και τον ναό του Αγίου Γεωργίου στον Καρδατά Μεγάρων (ΦΕΚ Β’ 621/1976).

Τούτο δε, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις του ενδίκου έργου στα μνημεία και χωρίς να έχουν τεθεί επαρκείς όροι για την προστασία των μνημείων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έργου επί των μνημείων αυτών.

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του εν θέματι έργου είναι παράνομη, και για τους λόγους αυτούς έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εκκρεμοδικία αυτή για τη βασικότερη και σπουδαιότερη προηγούμενη άδεια της ενάρξεως των εργασιών και των τομών διανοίξεως, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανατροπή του έργου διελεύσεως από την περιοχή των Μεγάρων, επιβάλλει τη μη πρόοδο των εργασιών εν αναμονή της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνεπώς, το έργο δε διαθέτει νόμιμη έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κατά τα προαναφερθέντα, και δεν μπορεί να χορηγηθεί η “άδεια τομής”.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως και η Περιφέρεια Αττικής αρνηθεί να δώσει αντίστοιχη άδεια για την εκτέλεση του υπόψη έργου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News