Θρόμβωση 44χρονης: Πρώτες ενδείξεις συνάφειας με το εμβόλιο – Συνεχίζονται οι εξετάσεις

Κρήτη
Θρόμβωση 44χρονης: Πρώτες ενδείξεις συνάφειας με το εμβόλιο – Συνεχίζονται οι εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σενάρια περί «προβληματικής παρτίδας» και ο τρόπος καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων στον πληθυσμό - Η ανακοίνωση του Βενιζελείου

Έντονη ανησυχία επικρατεί για την εξέλιξη της σοβαρής περιπέτειας υγείας που αντιμετωπίζει η 44χρονη γυναίκα, η οποία εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία.

Η κατάσταση της υγείας της γυναίκας επιδεινώθηκε και εμφάνισε θρόμβωση (είχε εμφανίσει θρομβοπενία μέχρι σήμερα) και αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ ολοκληρώθηκε η άμεση μεταφορά της στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας, δείχνουν «ασθενή σύνδεση με το σύνδρομο Vitt» το οποίο συναντάται και ως παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους, πως το τελικό πόρισμα είναι αυτό που θα καταδείξει με απόλυτη σαφήνεια αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβολίου και της εμφάνισης θρόμβωσης, αποτέλεσμα που θα προκύψει μόνο έπειτα από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης. Η κατάσταση της 44χρονης, πάντως, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τις τελευταίες ώρες.

Για την κατάσταση της υγείας της 44χρονης εξέδωσε ανακοίνωση και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο:

«Αναφορικά με το περιστατικό της 44/χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν στην Αιματολογική κλινική του Γ.Ν «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ», συνέπεια επιδείνωσης απεικονιστικών ευρημάτων μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω πιθανής ανάγκης υποστήριξης από ειδικότητες που δεν διαθέτει το Νοσοκομείο μας».

Υπενθυμίζεται πως η 44χρονη, 7 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της από την στιγμή.

Ο αποκλεισμός του ενδεχόμενου «προβληματικής παρτίδας» εμβολίων της AstraZeneca από τον υπουργό Υγείας σε αντιδιαστολή με τις αναφορές επιστημόνων για ανάγκη αλλαγής στον τρόπο καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων

Στον εντοπισμό 3 υπόπτων – ως προς την σύνδεση με το εμβόλιο της AstraZeneca – περιστατικών θρομβώσεων στην Κρήτη, κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία αλλά και για τα δημοσιεύματα και τις αναφορές περί ύπαρξης «προβληματικής παρτίδας» εμβολίων της AstraZeneca.

«Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς» τόνισε, ενώ συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια και όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Ο κ. Κικίλιας απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο για «προβληματική παρτίδα» καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει καν συνάφεια σε αυτό το ενδεχόμενο».

Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και υπεύθυνος εμβολιαστικού προγράμματος Χρήστος Λιονής, αναφέρθηκε χτες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV στην ανάγκη να αλλάξει ο υπολογισμός των περιστατικών θρομβώσεων από μια «στεγνή» καταμέτρηση στον γενικό πληθυσμό ή ανά εκατομμύριο πολιτών, σε ηλικιακή ομάδα και φύλο.

«Όταν κάποιος θα ενημερώνεται θα πρέπει να ενημερώνεται για τους αριθμούς ως προς την ηλικιακή ομάδα και το φύλο. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι σταθμισμένοι και όχι απόλυτοι. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε αυτούς τους αριθμούς».

«Ως χώρα υστερούμε στην ανταλλαγμένη πληροφορία με βάση την τεκμηρίωση», τόνισε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί παραδείγματι, έχει υπολογιστεί πως καταγράφονται 6 περιστατικά θρομβώσεων ανά εκατομμύριο, όταν στην Κρήτη με πληθυσμό 500.000 και με μερικές χιλιάδες εμβολίων σκευάσματος AstraZeneca, έχουν ήδη καταγραφεί 3 ύποπτα – ως προς την σύνδεση με το εμβόλιο - περιστατικά θρομβώσεων.

Εντύπωση προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Λιονή πως αρκετοί υγειονομικοί «δεν έχουν πρόσβαση ή κωδικό στο σύστημα καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων, την λεγόμενη κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ» και τους κάλεσε να σπεύσουν να αποκτήσουν πρόσβαση.

Ο κ. Λιονής ανέφερε πως είναι «υποχρέωση γιατρών και φαρμακοποιών να κάνουν χρήση της κίτρινης κάρτας αλλά και δικαίωμα των πολιτών, να ενημερωθούν για το σύστημα και να πληροφορούν με την σειρά τους τον γιατρό» και κατά συνέπεια να πληροφορείται και η Εθνική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Μπορούμε να έχουμε δεδομένα και καλύτερους αριθμούς τόσο για τα ηπία όσα και για τα σοβαρά συμπτώματα, ώστε να φτάσει η σωστή πληροφόρηση στον πολίτη. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να συμπληρώνουμε την  “κίτρινη κάρτα” μόνο σε σπάνια περιστατικά, αλλά μπορεί να γίνει χρήση του συστήματος και σε πιο απλά περιστατικά».

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, ένα σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν διερευνάται το ενδεχόμενο περί «προβληματικής παρτίδας», και αν και εφόσον υπάρχει έστω και παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο, ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση – έστω και προσωρινή – μέχρι να δοθεί τελική απάντηση στο ζήτημα, την ώρα που στατιστικά η πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων στη βιβλιογραφία είναι όντως απειροελάχιστη και με τα οφέλη του εμβολιασμού αναμφισβήτητα.

Υπάρχει ενδεχόμενο οι παρτίδες εμβολίων, που διενεργήθηκαν στον 35χρονο Αλέξανδρο Μεταξάκη, την 47χρονη με θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα μετά το εμβολιασμό με AstraZeneca και την 44χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, να συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο, για παράδειγμα, χρονικά ως προς την παραγωγή τους;

Εφόσον αποκλειστεί το ενδεχόμενο «προβληματικής» ή «προβληματικών» παρτίδων, μήπως έχει έρθει η ώρα για μια πιο στοχευμένη καταμέτρηση περιστατικών θρόμβωσης με –πιθανή πάντοτε σε πρώτο βαθμό – σύνδεση με το εμβόλιο, από τον «στεγνό» υπολογισμό στον γενικό πληθυσμό σε μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψιν στην εξίσωση παράγοντες όπως η ηλικιακή ομάδα και το φύλο;

Μια τέτοια εξέλιξη, που θα ενίσχυε τα μέγιστα στην διαφάνεια γύρω από τα θέματα εμβολιασμού στη εποχή της πανδημίας, η αύξηση της ταχύτητας στην διαδικασία της κίτρινης κάρτας όπως και η αύξηση της συχνότητας χρήσης της, ίσως να βοηθούσε και στην άνοδο των ποσοστών εμβολιασμένων που ενδεχομένως, με αφορμή και τα ύποπτα περιστατικά στην Κρήτη, αισθάνονται μη επαρκώς ενημερωμένοι και ανασφαλείς απέναντι στις εξελίξεις.

Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία για σύνδρομο VITT

Το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία.

Η συχνότητα αναφέρεται σε 1 έως 8 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης του συνδρόμου κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) το όφελος από το εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2 θεωρείται ότι υπερτερεί του κινδύνου από τις επιπλοκές. Σύμφωνα δε, με το CDC και τον FDA ακόμα και στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών η σχέση κινδύνου/οφέλους ευνοεί ισχυρά την απόφαση για εμβολιασμό με βάση τον προβλεπόμενο αριθμό θανάτων από την COVID-19 σε αυτή την ομάδα, που ανέρχεται σε 116 ανά 1.000.000.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News