Σε θέσεις «μάχης» για το 8ωρο οι εργαζόμενοι της Κρήτης

Κρήτη
Σε θέσεις «μάχης» για το 8ωρο οι εργαζόμενοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις τα συνδικάτα λένε «όχι» στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Οργή, αγανάκτηση και εργαζόμενοι σε θέση μάχης σε όλη την Κρήτη με φόντο το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις ουσίας, τα συνδικάτα του νησιού ενώνουν τη φωνή τους, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου- “έκτρωμα” όπως το έχουν χαρακτηρίσει, και το οποίο όπως λένε καταργεί εν μία νυκτί κατακτήσεις δεκαετιών.

Κατάργηση οχταώρου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και “μπλόκο” στο δικαίωμα της απεργίας αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους εργαζόμενους, που απαντούν στα κυβερνητικά σχέδια με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το ΕΚΗ

Αναλυτικότερα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με χθεσινή ανακοίνωσή τους καλεί τους εργαζόμενους του νησιού σε γενικό ξεσηκωμό. Όπως αναφέρουν, «στο “μαύρο καζάνι” της εργασιακής ζωής στην Ελλάδα έρχεται το “πικρό νομοσχέδιο” να ολοκληρώσει το “μείγμα της εξαθλίωσης”. Η οικονομική κρίση των προηγουμένων ετών λύγισε τους εργαζόμενους με υποχρεώσεις και μειωμένα έσοδα, ακολούθησε η πολύμηνη υγειονομική κρίση που δημιούργησε ζητιάνους και υπερχρεωμένους ανέργους, για να περάσουμε στην ανθρωπιστική κρίση της πανδημίας, της οποίας τα επακόλουθα μόλις και αρχίζουν να διαφαίνονται...

Με την ψυχρή και κοφτερή ανακοίνωση της κυβέρνησης, ήρθε σε δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο μηνών, για να επιβεβαιώσει τις διαρροές των προηγούμενων μηνών. Είναι εγκληματικό το μοτίβο της κυβέρνησης, που, συγκαλυμμένο πίσω από εξορθολογιστικές πρακτικές, καταρρίπτει παγκόσμιες αξιώσεις εκατό χρόνων!

Η ζούγκλα των εργασιακών αυθαιρεσιών έρχεται συντονισμένα για να διευρυνθεί νομίμως.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΗ αποφασίστηκε ομόφωνα απ’ όλες τις παρατάξεις ότι, ενόψει του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, τα Σωματεία του νησιού και τους εργαζομένους, θα αγωνιστούν αποφασιστικά κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ενάντια στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και στην ισοπέδωση των εργαζομένων.

Το ΕΚΗ καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατίθεται στη Βουλή για:

- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου, με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα».

Οι οικοδόμοι

«Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα» ζητά και το Συνδικάτο των Οικοδόμων του Ηρακλείου, το οποίο καλεί όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Όπως τονίζουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση, «κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια τους απαιτούν να γίνουμε “πρόβατα για σφαγή”.

Δε θα τους περάσει. Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση και συντάξεις. Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.

Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, το λεγόμενο “μίνι εργασιακό” του κ. Χατζηδάκη. Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον χώρο των κατασκευών να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια».

Στο Ρέθυμνο

Σε δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο- “έκτρωμα” καλούν τους Ρεθυμνιώτες με κοινή τους ανακοίνωση εργατικά σωματεία του νομού. Συγκεκριμένα, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Καθαριστριών, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας και ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 20 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο του Ρεθύμνου.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση του 8ώρου, τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα των σωματείων μας. Μας θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, δεμένους χειροπόδαρα, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς δικαιώματα, για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να μην το επιτρέψουμε!».

Στα Χανιά

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων-Μαγείρων Χανίων. Όπως μεταξύ άλλων τονίζουν, «το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ώρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες, τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς “ήλιο με ήλιο”. Χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια».

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Έκτακτη γενική συνέλευση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Έκτακτη γενική συνέλευση για να ενημερώσει τα μέλη του για το “αντεργατικό” νομοσχέδιο πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «η ενημέρωση θα αφορά:

  1. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο- “έκτρωμα” που εισηγείται η κυβέρνηση - “δωράκι” στους εργοδότες που θέλουν εργαζόμενους- “λάστιχο”, για την καθιέρωση ενός νέου ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών-επιχειρήσεων. Αντί να λύνει εργασιακά προβλήματα, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, νομιμοποιεί τις εργασιακές αυθαιρεσίες και επί της ουσίας γίνεται διευθέτηση μείωσης αποδοχών.
  2. Επαναπροσλήψεις - αναστολές συμβάσεων εργασίας - υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  3. Οργάνωση κινητοποιήσεων».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News