Κρήτη

Αμερικανική Βάση Γουρνών: Ποιος κάνει «κουμάντο» - Αλλαγή δεδομένων με φόντο τα 55 στρέμματα

Τι σημαίνει για την αξιοποίηση των 55 στρεμμάτων

Εντείνεται ο προβληματισμός μετά την αποκάλυψη Βεσυρόπουλου πως πίσω από την απόφαση- “βόμβα” βρίσκεται το Υπερταμείο και όχι η ΕΤΑΔ

Όλο και πιο περίεργες, για να μην πούμε και ανησυχητικές... διαστάσεις, παίρνει η υπόθεση με το έγγραφο- “βόμβα” της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, με το οποίο είχε ζητήσει άμεσα πίσω από τους τοπικούς φορείς μια έκταση 55 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης των Γουρνών.

Τα παράδοξα, όσο ξετυλίγεται ο μίτος, συνεχίζονται και αυξάνονται, εντείνοντας τον προβληματισμό, την αγωνία και την καχυποψία στις τάξεις των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Κι ενώ το έγγραφο είχε σταλεί αιφνιδιαστικά από την ΕΤΑΔ, σηκώνοντας σάλο και σφοδρές αντιδράσεις, στον απόηχο των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμφώνησε να “παγώσει” προσωρινά την απαίτηση, εν αναμονή εκπόνησης μελετών αξιοποίησης της έκτασης, τώρα αποκαλύπτεται ότι πίσω από την παράδοξη αυτή κίνηση δεν κρύβεται τελικά επί της ουσίας η ΕΤΑΔ αλλά το γνωστό Υπερταμείο! Ή αλλιώς η λεγόμενη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., στην οποία υπάγονται ως γνωστόν και το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ.

Μόνο που αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα, αφού το Υπερταμείο έχει, ως γνωστόν, άλλη ατζέντα, τελώντας ουσιαστικά υπό τη “σκέπη” των δανειστών, και φυσικά δεν έχει κατά νου την παραχώρηση χρήσης της εν λόγω έκτασης ή γενικώς των εκτάσεων που έχουν περάσει στην κατοχή του, σε τοπικούς φορείς και κατ' επέκταση στην τοπική κοινωνία, αλλά την αξιοποίηση μέσω ιδιωτικοποίησης.

Η αποκάλυψη ήρθε μέσα από τα πλέον επίσημα χείλη, στα έδρανα της Βουλής: Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας στον γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε με την επίκαιρη ερώτησή του τη συνέχιση της παραχώρησης των 55 περίπου στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία, αποκάλυψε ότι δεν είναι η ΕΤΑΔ αλλά το Υπερταμείο που επιβάλλει την επιστροφή της έκτασης των 55 στρεμμάτων.

Κι εδώ είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς: Γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσες ημέρες για να “φωτιστεί” αυτή η κρίσιμη λεπτομέρεια; Γιατί βγήκε μπροστά στην όλη υπόθεση η ΕΤΑΔ, συγκεντρώνοντας αυτή τις εύλογες βολές σε τοπικό επίπεδο αντί για το Υπερταμείο, αφού είναι δική του η βούληση και η απαίτηση αυτή; Και βεβαίως το πιο κρίσιμο ερώτημα: Πώς πέρασε προ 5ετίας ως παραχώρηση στο Υπερταμείο από την ΕΤΑΔ η συγκεκριμένη έκταση των 55 στρεμμάτων εντός της πρώην Βάσης, από τη στιγμή που τα ίδια αυτά στρέμματα ήταν και είναι παραχωρημένα στην εταιρεία των τοπικών φορέων “Ειρήνη Α.Ε.”;

Σε αυτόν τον καμβά, είναι προφανές πως κανείς, και πρωτίστως η πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις υποσχέσεις της διοίκησης της ΕΤΑΔ περί προσωρινού παγώματος της απαίτησης επιστροφής της έκτασης, μιας και άλλωστε αρμόδια πραγματικά είναι η διοίκηση του Υπερταμείου, που είναι ξεχωριστό όργανο.

Αντιθέτως, πρέπει η Περιφέρεια και οι άλλοι τοπικοί φορείς να κινητοποιηθούν. Να εντείνουν τις πιέσεις, ώστε να γίνει αυτό που είχε γίνει με τους αρχαιολογικούς χώρους. Να εξαιρεθούν, δηλαδή, επισήμως οι σχετικοί κωδικοί από ακίνητα που τελούν υπό την κατοχή και χρήση του Υπερταμείου...

 

Η αποκαλυπτική απάντηση

 

Τι είπε ο υφυπουργός στον Βασίλη Κεγκέρογλου

 

Όπως γνωστοποίησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική επερώτησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι από το 2016 με τον Νόμο 4389 του ΣΥΡΙΖΑ η ακίνητη περιουσία του ΕΤΑΔ έχει περάσει στη διαχείριση του Υπερταμείου και κατά συνέπεια στον έλεγχο των δανειστών, οι οποίοι προωθούν την ιδιωτικοποίηση, και γι’ αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ προχώρησε στο αυθαίρετο τελεσίγραφο. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., αφού επισήμανε ότι υφίσταται από το 1997 “συμφωνία” Πολιτείας-τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση μέρους της έκτασης από τους τοπικούς φορείς, ζήτησε την πολιτική παρέμβαση του υπουργείου για την οριστική παραχώρηση της έκτασης στους τοπικούς φορείς και την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΕΚΚ Κρήτης, που προωθεί την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της Κρήτης.

Με βάση τη «συμφωνία» του 1997 παραχωρήθηκαν στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών τα 51 στρέμματα και 4,4 στη συνέχεια, και δημιουργήθηκε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Επιπλέον, σήμερα, από τη συνολική έκταση των 700 και πλέον στρεμμάτων:

α) Τα 345 στρέμματα έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και προωθείται η αξιοποίησή τους βάσει του ΕΣΧAΔΑ που έχει εκπονηθεί και του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

β) 118 στρέμματα υπάγονται στη διαχείριση των Ενόπλων Δυνάμεων και

γ) Στην υπόλοιπη έκταση έχουν δημιουργηθεί:

- Οι εγκαταστάσεις του Δημαρχείου Χερσονήσου και των κεντρικών υπηρεσιών του.

- Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ και το Ενυδρείο Κρήτης.

- Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Μουσείο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

«Μετά από τις νεότερες εξελίξεις και την εμπλοκή του Υπερταμείου και σε συνδυασμό με το πάγωμα της απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Κρήτης, ΠΕΔ Κρήτης, Δήμος Χερσονήσου, Επιμελητήριο Ηρακλείου, ΔΕΚΚ Κρήτης, ΟΕΒΕΝΗ, ΟΑΚ, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους, και όλοι μας πρέπει να βάλουμε ως αιχμή της διεκδίκησης την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση της έκτασης στο Υπερταμείο και την οριστική παραχώρησή της στην τοπική κοινωνία και παράλληλα να καταστεί σαφές ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ΕΣΧΑΔΑ του ΤΑΙΠΕΔ στα 345 στρέμματα», σημειώνει με νόημα ο Βασίλης Κεγκέρογλου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια