Κρήτη

Τη στήριξη των γυμναστηρίων στο θέμα των ενοικίων, εξετάζει η κυβέρνηση

Β. Κεγκέρογλου: αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων

Τη στήριξη και των γυμναστηρίων στο θέμα των ενοικίων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου.

Αναφερόμενος στα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση, για το διάστημα μετά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, είπε ότι αξιολογείται ως πρωτεύον θέμα η στήριξη στα ενοίκια των γυμναστηρίων, όπως έγινε με το λιανικό εμπόριο και την εστίαση. Εξέφρασε, επίσης, τη συμφωνία του στην πρόταση του κ. Κεγκέρογλου, να υπάρξει, έστω και μερικώς, η δυνατότητα αναστολής εργαζομένων στα γυμναστήρια, για να μπορέσουν να μπουν σιγά-σιγά και ομαλά στον οικονομικό τους κύκλο. Αυτά, διευκρίνισε, δεν είναι μόνο πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά συνολικά της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών πρωτίστως, αλλά και του υπουργείου Εργασίας.

Β. Κεγκέρογλου: αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων, η ασφαλής λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και  στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, αφού ως κατά τεκμήριο κλειστοί χώροι δεν έχουν λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα και χρειάζονται ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί  ενώ προδιαγράφεται δυσοίωνο το εγγύς μέλλον για αυτούς  καθώς το α΄τρίμηνο του ανοίγματος τους, δεν θα εισπράξουν τίποτα σχεδόν, με δεδομένο ότι  τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν προεισπράξει συνδρομές για υπηρεσίες  τις οποίες πρέπει να αποδώσουν.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στο καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα γυμναστήρια στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου και επέμεινε στο μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης με ασφαλή υγειονομική λειτουργία των γυμναστηρίων.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε την ανάγκη:

-Παράτασης απαλλαγής των ενοικίων για ένα σημαντικό διάστημα που αποτελεί θέμα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων  και ειδικά των γυμναστηρίων που εκ των πραγμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν σημαντική πτώση τζίρου.

-Πρόβλεψης για αναστολή των συμβάσεων προσωπικού για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια με  υγειονομικα πρωτοκολλα  καθώς ο κλάδος απασχολεί πάρα πολλούς ωρομίσθιους ( 1 και 2 ώρες ανά ημέρα ) οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα αυτοί βγαίνουν εκτός αναστολών και είναι στον άερα.

- Ενισχυμένης αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1000 έως 4.000 ευρώ ( πρότυπα Απριλίου ) η οποία πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον  έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση τόσο για το ακριβές περιεχόμενο της όσο και για το timing της συζήτησης, ανακοίνωσε στη Βουλή την ad hoc (ειδικά για αυτούς) συμμετοχή των γυμναστηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει 28 με 30 Μαϊου με Κεφάλαιο Επανεκκίνησης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 18000 € και είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού θα χαλαρώνουν και τα περιοριστικά μέτρα εντός του χώρου των γυμναστηρίων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζά Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα και είναι διαθέσιμα από τα πιστωτικά ιδρύματα χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 Ευρώ ή το 25 % του ετήσιου κύκλου εργασίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν στηρίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ζήτησε ο κ.Κεγκέρογλου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει με τα συναρμόδια Υπουργεία.

 Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/MOU8bynIdo0

Φωτογραφία αρχείου: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια