ΟΦΚΙ: «Όχι» στη στείρωση των αδέσποτων σκύλων

Κρήτη
ΟΦΚΙ: «Όχι» στη στείρωση των αδέσποτων σκύλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν συνάδει η ευζωία με τον ευνουχισμό και τη στείρωση των σκύλων»

Ο Όμιλος Φίλων Κρητικού Ιχνηλάτη (ΟΦΚΙ) έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις και τις ενστάσεις του, σχετικά με το προς Διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΆΡΓΟΣ"».

Για το Άρθρο 5 που αναφέρεται στις Υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ο ΟΦΚΙ υποστηρίζει ότι «είναι απαράδεκτη η προσπάθεια υποχρέωσης στη στείρωση των σκυλιών. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να στειρώνεται, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους που αφορούν την υγεία του ίδιου του σκύλου. Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν αποτελεί ένδειξη Ζωοφιλίας αλλά μίσους προς τα ζώα. Δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνόφιλοι ή ζωόφιλοι, αυτοί οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες, ανάλογα με τα συμφέροντα τους και να ζητούν εξαίρεση στην τάδε ή την δείνα κατηγορία.

Τα αποκαλούμενα αδέσποτα κυρίως στα χωριά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές είναι το εθνικό μας κυνοτεχνικό κεφάλαιο. Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να διατηρήσουν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων που έχουν, πολλές φορές με την ουσιαστική στήριξη των κρατών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εξαφανίσουμε, γιατί, θέλουμε να γίνουμε πελάτες και σε αυτό των κυνοτροφείων του εξωτερικού. Μέσα σε αυτά (τα αδέσποτα) υπάρχουν όλες οι υπό προστασία και διατήρηση Ελληνικές ποικιλίες σκύλων, που πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται χρόνια να διατηρήσουν και να αναδείξουν. Όπως και το δικό μας που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια προσπάθειας».

 «Όχι» στη στείρωση των αδέσποτων σκύλων

«Η στείρωση», υποστηρίζει ο ΟΦΚΙ, βλάπτει πρωτίστως τα αδέσποτα και θα εξαφανίσει οριστικά σκυλιά που υπάρχουν στην πατρίδα μας, με βάση τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα περισσότερα από 5000 χρόνια,

Δεν είναι λύση να έχουν αυτό το προνόμιο (της εκτροφής) μόνο ορισμένα κυνοτροφεία, διότι η διατήρηση μιας ποικιλίας σκύλου έχει απόλυτη ανάγκη, την ύπαρξη σε γόνιμη και υγιή κατάσταση όσο γίνεται περισσότερων ατόμων, για να μπορέσει να υπάρξει, γενετική ποικιλομορφία κατά συνέπεια ο κάθε κυνόφιλος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τον σκύλο του σε άριστη υγεία και σε καμία περίπτωση ακρωτηριασμένο και ανίκανο.

Επίσης η εκτροφή μόνο από κυνοτροφεία ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσουν οι εμπορικές – δημοφιλείς, ποικιλίες εις βάρος των υπολοίπων και η αναγκαστική εξαφάνιση όλων των τοπικών ποικιλιών, που μέχρι σήμερα συντηρούνται και υπάρχουν με κόστος και αγάπη από ιδιώτες κυνηγούς, κυνόφιλους, κτηνοτρόφους και αγρότες.

Οι ελληνικές ποικιλίες σκύλων θα μπορούσαν να στελεχώσουν όλα τα στρατόπεδα μας και τα σώματα ασφαλείας και να συμβάλουν σε κάθε δραστηριότητα σχετική με διάσωση και βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οφείλουμε να τα υποστηρίξουμε αντί να πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια εισάγοντας διάφορες ποικιλίες από ξένα κυνοτροφεία, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, η στείρωση θα πρέπει να απαλειφθεί παντελώς από το Νομοσχέδιο».

Ο έλεγχος των αδέσποτων μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας με την εκπαίδευση των νέων, από την προσχολική ηλικία , με την υπεύθυνη υιοθεσία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, δίνοντας βαρύτητα στα δημοτικά κυνοκομεία και στους μεθοδικούς ελέγχους.

«Ακόμα η υποχρέωση να φέρουν οι ιδιοκτήτες μαζί τους βιβλιάρια υγείας και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι άδικη και πρέπει να αντικατασταθεί με την δυνατότητα κατά τον έλεγχο από το εκάστοτε όργανο να υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω κινητού τηλεφώνου, στην τράπεζα πληροφοριών ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται αυτή η ταλαιπωρία, και ο έλεγχος να γίνεται άμεσα.

Επίσης η αφαίρεση άδειας κυνηγιού είναι εντελώς άσχετη με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και δηλώνει προχειρότητα και μίσος προς του κυνηγούς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νόμιμοι και θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν κάθε ταλαιπωρία για μια μικρή μειοψηφία που συνήθως ταλαιπωρεί με τις επιλογές της που και αυτή μπορεί να ελεγχθεί με την απευθείας σύνδεση (on line) και επιβεβαίωση από το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης.

Τέλος, οι ζώνες εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετούν όλα τα κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο τα σκυλιά δείκτες, αλλά και τα σκυλιά ιχνηλάτες και φωλεοδύτες και επαναφοράς κ.α. Η ανάγκη για εκπαίδευση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με όλα τα θηλαστικά και γίνεται δια βίου και όχι περιστασιακά και αναγκαστικά», αναφέρει ο ΟΦΚΙ.

Εκτροφή και αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς

Η εκτροφή σκύλων είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση των τοπικών ποικιλιών σκύλων και την διατήρηση τους. Όσον αφορά την γενικότερη υγεία και ευζωία της εκτρεφόμενης ποικιλίας είναι απολύτως απαραίτητα η ύπαρξη πολλών διαφορετικών γενετικά, γεννητόρων οι οποίοι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του πληθυσμού της ποικιλίας που καλλιεργείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαρκές να έχουν μόνο τα κυνοτροφεία κάποιους γεννήτορες αλλά και ο κάθε ιδιώτης ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμμετέχει στην διαδικασία αυτή. Επομένως η δυνατότητα αναπαραγωγής θα πρέπει να επιτρέπεται και στους ιδιώτες με τους ίδιους όρους πάντα με σήμανση και καταγραφή στο μητρώο με βάση την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Και μέσω του κυνοφιλικού σωματείου που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη ποικιλία και συνεργάζεται σε επιστημονική βάση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που δεν είναι άλλοι από τις κτηνιατρικές σχολές και υπηρεσίες της χώρας τα βιολογικά τμήματα των πανεπιστημίων που μελετούν τις Ελληνικές ποικιλίες σκύλων, για να μπορέσουν να διατηρήσουν ορθά τις τοπικές , αυτές ποικιλίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαφορά μας, είναι αυτή που μας δίνει ο Ελληνικός βιότοπος, με κάθε μέλος του, χλωρίδας και πανίδας.

«Όσον αφορά την πώληση ή δωρεά, ασφαλώς και θα πρέπει να επιτρέπεται σε ιδιώτες διότι η διατήρηση και ανατροφή σκυλιών και κουταβιών έχει κάποιο σοβαρό κόστος, επομένως θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να εισπράττει ως ελάχιστο, το κόστος     εκτροφής. Οπότε θα πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίσει για την δωρεά τους η την πώληση τους και αυτό να δηλώνεται επίσης.

Οι ανακοινώσεις για πώληση ή δωρεά ζώων συντροφιάς θα διευκολύνει την υιοθεσία και δεν θα γίνει και αυτό μια παράνομη δραστηριότητα. Αν απαγορεύονται μοιραία ο ρόλος θα πέσει σε μερικά σωματεία που τελικά όπως βλέπουμε έχουν γίνει από μη κερδοσκοπικά σωματεία σε παράνομες εμπορικές επιχειρήσεις ενώ αυτό αν γίνεται νόμιμα θα μπορεί και να καθοδηγηθεί σωστά», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο ΟΦΚΙ..

Το συμπέρασμα από το νομοσχέδιο που τίθεται για διαβούλευση είναι αποκαρδιωτικό.

«Παρότι μιλά για Ζωοφιλία και ευζωία των συντρόφων μας και δήθεν ρύθμιση κενών που υπάρχουν, στην ουσία είναι μια καταστροφική πλατφόρμα που εξαφανίζει ανεξαιρέτως όλα τα σκυλιά, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Αντιμετωπίζει τα σκυλιά αλλά και τους κυνόφιλους και ειδικά τους κυνηγούς ως κοινωνικό πρόβλημα που χρίζει δραστικής αντιμετώπισης με μέτρα που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πουθενά δεν βλέπουμε την επιστημονική άποψη, ούτε των Κτηνιατρικών σχολών, ούτε των Κτηνιατρικών συλλόγων, ούτε του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου, ούτε του τμημάτων βιολογίας, που μελετούν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων στον Ελλαδικό χώρο. Πολύ περισσότερο απουσιάζουν παντελώς οι θέσεις των ιδιοκτητών σκύλων , είτε αυτών που ανήκουν σε ένα από τα πολλά πρωτοβάθμια κυνοφιλικά σωματεία της χώρας, είτε τις θέσεις των Κυνηγετικών συλλόγων, Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδίας που είναι οι πολυπληθέστεροι ιδιοκτήτες σκυλιών στην χώρα, και οι οποίοι είναι αυτοί που θα υποστούν όλο αυτό το τερατούργημα.

Αντ’ αυτού έχουμε τις προτάσεις κάποιων αυτοπροσδιοριζόμενων Ζωοφιλικών σωματείων που μας κάνει να απορούμε για τι είδους ζωοφιλία μιλούν.

Τέλος και παρότι δεν μπορεί κάποιος, εύκολα, να σταματήσει να επιχειρηματολογεί, το νομοσχέδιο αυτό έτσι όπως προτείνεται μία και μόνο ελπίδα έχει.

Να αποσυρθεί άμεσα. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας και για τον πολιτισμό μας , στο όνομα της δήθεν ζωοφιλίας να ζητάμε την εξαφάνιση των καλύτερων μας φίλων, ή την δήθεν προστασία τους εγκλωβίζοντας τους σε πρακτικές που θα τους οδηγήσουν στο μαρασμό και το αφανισμό», καταλήγει το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Κρητικού Ιχνηλάτη .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News