Κρήτη

Σήμα κινδύνου από τον Σ. Βαρδάκη: «Αυξάνουν το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης»

"Αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο κόστος"

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη, πραγματοποίησαν 27 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται:

Σε συνέχεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ερώτησης (6015/15-04-21), σχετικά με την αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δικαιοδοσίας τους, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 71/2021, η οποία σημειωτέον παραμένει αναπάντητη, οι βουλευτές επανέρχονται στο θέμα, καθώς το νέο Π.Δ. «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», φαίνεται πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, τίθεται σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες, καθώς βάσει του Π.Δ., το ναυαγοσωστικό δυναμικό μειώνεται σε σημαντικά πόστα, που χρήζουν επίβλεψης, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας των λουόμενων. Οι ναυαγοσώστες μεταφέρονται σε παθητικές θέσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο αύξησης των πνιγμών.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει ότι με το νέο ΠΔ διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εκτοξεύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό, καθώς απαιτείται υψηλού κόστους περιττός εξοπλισμός, ο οποίος θα είναι αχρείαστος και θα βρίσκεται παροπλισμένος, συμπεριλαμβανομένων πλέον λέμβων και jet ski σε διπλάσιο αριθμό, από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να αναστείλουν την ισχύ του Π.Δ. 71/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018. Σε περίπτωση μη αναστολής του Π.Δ. 71/2020, ρωτούν τους Υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για την ναυαγοσωστική κάλυψη στα δεδομένα του Π.Δ. 31/2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια