Κρήτη

Αστυνομικοί Ηρακλείου: Ζητούν ενίσχυση των Α.Τ αερολιμένα Ηρακλείου – Χερσονήσου και Μαλεβιζίου

Αναλυτικά η επιστολή

Επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, απέστειλε το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Υπαλλήλων N. Ηρακλείου, με θέμα την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων αερολιμένα Ηρακλείου – Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Στην επιστολή που έχει αποδέκτες και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, κρίνεται επιτακτική «η άμεση ενίσχυση των συγκεκριμένων αυτών Υπηρεσιών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, καθώς η οικεία Αστυνομική Διεύθυνση είναι αδύνατο να επιφορτιστεί εξολοκλήρου με την υποχρέωση αυτή λόγω υποστελέχωσης, κάτι που άλλωστε έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με θετικά αποτελέσματα.

Χρέος μας είναι να την καταστήσουμε και έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς και από πλευράς αστυνόμευσης (κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω υπερπροσπάθειας των συναδέλφων μας) με έναν άμεσο σχεδιασμό ενίσχυσης των Υπηρεσιών που θα επιφορτιστούν με τον μεγαλύτερο όγκο διαχείρισης των τουριστών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.  Οι Υπηρεσίες αυτές είναι το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου , το πρώτο πανελλαδικά αεροδρόμιο σε αριθμό πτήσεων τσάρτερ, το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου Ηρακλείου που αστυνομεύει την περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών στην Ελλάδα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο φιλοξενούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου Ηρακλείου το οποίο επίσης αστυνομεύει περιοχή με πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη συσσώρευση τουριστών».

Αναλυτικά η επιστολή :

ΠΡΟΣ:

1              Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

                                   ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1              Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2              Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

3              Κ.κ. Βουλευτές Νομού Ηρακλείου

  1. Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Ο τουρισμός είναι το κύριο έσοδο και η ‘’ βαριά βιομηχανία’’  του τόπου μας, εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας για συντοπίτες μας και όχι μόνο και είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό. Και φέτος λόγω της παγκόσμιας πανδημίας ο τουρισμός δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές απώλειες για τον τόπο και χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες.

          Όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και η άρση της απαγόρευσης πτήσεων από το εξωτερικό. Παράλληλα ταξιδιωτικά γραφεία ξένων χωρών διαφημίζουν την Κρήτη ως έναν από τους ασφαλέστερους υγειονομικά προορισμούς για τις διακοπές τους.

          Χρέος μας είναι να την καταστήσουμε και έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς και από πλευράς αστυνόμευσης (κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω υπερπροσπάθειας των συναδέλφων μας) με έναν άμεσο σχεδιασμό ενίσχυσης των Υπηρεσιών που θα επιφορτιστούν με τον μεγαλύτερο όγκο διαχείρισης των τουριστών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.  Οι Υπηρεσίες αυτές είναι το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου , το πρώτο πανελλαδικά αεροδρόμιο σε αριθμό πτήσεων τσάρτερ, το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου Ηρακλείου που αστυνομεύει την περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών στην Ελλάδα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο φιλοξενούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου Ηρακλείου το οποίο επίσης αστυνομεύει περιοχή με πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη συσσώρευση τουριστών.

         Μία αρνητική εικόνα όμως αποτρέπει του τουρίστες να επισκεφτούν ξανά την Χώρα μας και μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες στους υπολοίπους συμπατριώτες τους που είχαν πρόθεση να το πράξουν στρέφοντάς τους σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδος και η ασφάλεια είναι ένα από τα κυριότερα κίνητρα επισκεψιμότητας για τους τουριστικούς προορισμούς.

         Για του ανωτέρω λόγους, ζητάμε την άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών αυτών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, καθώς η οικεία Αστυνομική Διεύθυνση είναι αδύνατο να επιφορτιστεί εξολοκλήρου με την υποχρέωση αυτή λόγω υποστελέχωσης, κάτι που άλλωστε έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με θετικά αποτελέσματα.

          Υπάρχει και ο χρόνος αλλά και η εμπειρία από την τουριστική περίοδο 2020 όπου, πάλι εν μέσω πανδημίας, εντοπίστηκαν πλήθος παθογενειών οι οποίες χρίζουν διερεύνησης και άμεσης επίλυσης ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος όπως:

-                Η απασχόληση αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού Αστυνομικών για  τους ελέγχους των εισερχομένων επιβατών στο Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου. Κατά τη τουριστική σεζόν του έτους 2020 καθημερινά διατάσσονταν μεγάλος αριθμός Αστυνομικών καθώς και δόκιμων Αστυφυλάκων προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους σε εισερχόμενους επιβάτες σχετικά με το αν διαθέτουν ή όχι τα κατάλληλα δικαιολογητικά για την είσοδο τους στην χώρα σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη διασποράς του COVID-19. Αντικείμενο καθαρά Υγειονομικών Υπηρεσιών και όχι της Ελληνικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να παραμεληθεί το κυρίως αντικείμενό μας που είναι η αστυνόμευση. Προτείνουμε την απαλλαγή της αστυνομίας από αυτή την υποχρέωση η οποία μπορεί να γίνει είτε από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες(όπως υποχρεούνται από τον Νόμο) είτε από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης (security) 

-              Στα σημεία ελέγχου εισόδου επιβατών δεν υπήρξε σοβαρή πρόβλεψη ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των αστυνομικών ( ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με plexiglass κλπ), σε αντίθεση με άλλους χώρους όπου υπάρχει αυτή η πρόβλεψη π.χ. σημεία διαβατηριακού ελέγχου ή check in, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας συνωστίζονταν με δεκάδες χιλιάδες τουριστών καθημερινά με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο και για την διασπορά του ιού. Προτείνουμε την δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων σε όλα τα σημεία στα οποία οι αστυνομικού έρχονται σε επαφή με τουρίστες. 

-              Οι δόκιμοι Αστυφύλακες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τις Υπηρεσίες αυτές , προσφέροντας ομολογουμένως εξαιρετικές υπηρεσίες και βοήθεια στο μόνιμο προσωπικό, απαγορεύονταν να εργάζονται σαββατοκύριακα και νυχτερινά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ώρες αυτές το μόνιμο προσωπικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην πίεση αλλά και οι δόκιμοι αστυφύλακες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά χωρίς τα δύο αυτά επιδόματα. Προτείνουμε να επιτραπεί η εργασία των δοκίμων αστυφυλάκων  σαββατοκύριακα και νυχτερινά ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας». 

Φωτογραφία αρχείου

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια