Επανεκκίνηση οικονομίας: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; - Τι λένε Ηρακλειώτες βουλευτές

Κρήτη
Επανεκκίνηση οικονομίας: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; - Τι λένε Ηρακλειώτες βουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ηρακλειώτες βουλευτές καταθέτουν τις απόψεις τους και τις θέσεις των κομμάτων τους για το πώς θα μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί σε τροχιά όταν τελειώσει ο εφιάλτης της COVID-19

Διιστάμενες είναι οι απόψεις των βουλευτών του νομού Ηρακλείου για την ανάκαμψη και αποκατάσταση της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση, όπως μίλησαν οι βουλευτές μέσα από τη “Νέα Κρήτη”.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, της Ν.Δ., υποστηρίζουν πως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εφικτή, ενώ η πανδημία από την άλλη είναι μια ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει έναν κυβερνητικό λόγο κατάλληλο ώστε να κάνει το σχέδιό της πιο πειστικό στην ελληνική κοινωνία και πιο χειροπιαστό.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους σχετικά με το εάν η οικονομία θα ανακάμψει μετά την υγειονομική κρίση και με ποιον τρόπο.

Η υγειονομική κρίση αδιαμφισβήτητα άλλαξε τον τρόπο που κατανοούμε τον κόσμο. Άλλαξε όμως και τους συσχετισμούς στην οικονομία αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Το lockdown διαμόρφωσε νέους όρους στην ελεύθερη οικονομία. Το κράτος ως βασικός χρηματοδότης προσπάθησε να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά, καθώς υπεράνω όλων τέθηκε η δημόσια υγεία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα, η εκπαίδευση αλλά και ο επισιτισμός θεωρήθηκαν εστίες διασποράς του ιού από λοιμωξιολόγους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το lockdown. Το αποτύπωμα στην οικονομία, όπως το άφησε η πανδημία, είναι ορατό και αναμένεται να γίνει πιο έντονο τους επόμενους μήνες, όταν λογικά η χρηματοδοτική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση θα λήξει.

Κατά την επικοινωνία μας με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, τους θέσαμε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί η οικονομία να ανακάμψει μετά την υγειονομική κρίση και, αν ναι, με ποιον τρόπο; Οι απαντήσεις τους αφενός εκφράζουν τη συναίνεση ή την αποδοκιμασία τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την υγειονομική λαίλαπα και αφετέρου προτείνουν στη βάση του κόμματος ένα συνεκτικό και περιληπτικό σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση. Οι απαντήσεις που έδωσαν στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι αξιοσημείωτες...

Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε και στον Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση με τη μορφή έστω γραπτού κειμένου.

Μάξιμος Σενετάκης

«Η σκυτάλη στην κοινωνία και την οικονομία»

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης υποστήριξε πως «Η απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι θετική. Ναι, η οικονομία θα ανακάμψει μετά την υγειονομική κρίση. Η κοινωνική συνοχή θα ενισχυθεί. Η κοινωνική ειρήνη θα διασφαλιστεί. Η μεσαία τάξη θα ανασυσταθεί. Θα διαδραματίσει ξανά τον ρόλο της ως αμορτισέρ κοινωνικών συγκρούσεων, ως χώρος αφομοίωσης νέων ιδεών και παραγωγής νέου πλούτου.

Η ανασύνταξη και ανασύσταση της μεσαίας τάξης ήταν η βασική προτεραιότητα του οικονομικού σχεδίου που εξαρχής έθεσε σε εφαρμογή η νέα διακυβέρνηση της Ν.Δ. Και, παρά την πρωτοφανή πανδημία, η υλοποίηση του σχεδίου δε σταμάτησε. Αναπροσαρμόστηκε προφανώς, βελτιώθηκε και για αυτό αποτυπώθηκε εγκαίρως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, που δεύτερη από όλες τις χώρες της Ε.Ε. η κυβέρνηση κατέθεσε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για σχέδιο συνεπές με τη φιλοσοφία μας και κυρίως την προεκλογική μας δέσμευση για πλήρη αναδιάταξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Μετά την πανδημία λοιπόν υπάρχει η ευκαιρία. Η κυβέρνηση σχεδίασε και έθεσε τις κεντρικές κατευθύνσεις. Εξασφάλισε τους πόρους. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους. Στρατηγικός, εποπτικός, ελεγκτικός.

Μετά την πανδημία η σκυτάλη περνάει στην κοινωνία και την οικονομία. Με κίνητρο και εργαλείο τη διαρκή μείωση των φόρων, να υλοποιήσει 175 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις και πλήθος παράπλευρων επενδύσεων που αναπόφευκτα θα γίνουν από ιδιώτες.

Κράτος και ιδιωτική πρωτοβουλία μαζί έχουν τώρα τη δυνατότητα να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της χώρας. Να την κάνουν πιο “πράσινη”, πιο ψηφιακή, πιο εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα και κοινωνικά δίκαιη. Είναι εθνική πρόκληση και στοίχημα τα 57 δισ. δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων να πιάσουν τόπο. Ούτε ένα σεντ να μην πάει χαμένο. Ό,τι επενδυθεί να επιστραφεί πολλαπλάσιο, προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας και μονάδες ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας».

Χάρης Μαμουλάκης

«Το μέλλον δε προβλέπεται ευοίωνο»

Σύμφωνα με τον αν. τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, «βιώνουμε μια δραματική πραγματικότητα, με χιλιάδες νεκρούς, φόβο και αγωνία, τόσο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία, όσο και για το πώς θα σταθούμε στα πόδια μας την επόμενη μέρα. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το 1/4 του εισοδήματός τους και μία στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει με “λουκέτο”, το μέλλον δε προβλέπεται ευοίωνο.

Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, παρά με στοχευμένο σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει εγκαίρως καταθέσει κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με ισχυρή την κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, έχουμε προτείνει:

- Ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, “κούρεμα” αρχικής οφειλής, έως 120 δόσεις.

- Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

- Δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.

- Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

- Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων.

- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

- Κατάργηση του αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου της Ν.Δ. και επαναφορά της προστασίας Α’ κατοικίας.

Καμία οικονομία δεν ανθίζει σε περιβάλλον φόβου και άγχους. Καμιά κοινωνία δεν ευημερεί πνιγμένη στα χρέη και την αβεβαιότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση ανάκαμψης είναι να επικρατήσει το αίσθημα της ασφάλειας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να το πετύχει αυτό. Αποδεδειγμένα!».

Σωκράτης Βαρδάκης

«Λύσεις έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, «έχουμε φτάσει πια στο σημείο μηδέν. Στο σημείο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από το δάχτυλό της, για τις καταστροφικές της επιλογές, οι επιπτώσεις των οποίων έχουν γονατίσει την ελληνική οικονομία.

Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη καμπή, λύσεις υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, βασιζόμενο σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Στόχος είναι η άμεση ανακοπή του κύματος “λουκέτων” και κατ’ επέκταση απολύσεων, που αναμένονται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.

Ο 1ος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων), που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο 2ος πυλώνας αφορά σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο 3ος και τελευταίος πυλώνας περιλαμβάνει ένα μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, με αλλαγή του καθεστώτος αναφορικά με τους πιστωτές και σύνταξη ενός νέου πτωχευτικού νόμου που θα προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που κατάφερε, την περίοδο διακυβέρνησής του, να συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας, εν μέσω ασφυκτικών δημοσιονομικών συνθηκών και να δώσει τέλος στα μνημόνια, κάνει ένα βήμα μπροστά και φωνάζει ένα δυνατό “παρών”».

Νίκος Ηγουμενίδης

«Απαραίτητη η οργανωμένη στρατηγική επίθεση»

«Το πολυπόθητο “φως στο τούνελ” δεν μπορεί να επέλθει διά μαγείας, ούτε με μέτρα “παυσίπονα”», σύμφωνα με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Νίκο Ηγουμενίδη. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, απαιτούνται η επιστημονικά επιβεβλημένη και συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση, η οργανωμένη ιχνηλάτηση στον πληθυσμό, η ενεργή εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για τα υπόλοιπα - μη COVID - νοσήματα. Και βέβαια θωράκιση για “έξοδο από το τούνελ” σημαίνει μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Δηλαδή μια αντίστροφη στάση από την πολιτική τού “βλέποντας και κάνοντας” και “όσο διαρκεί η μπόρα”.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς, δεν αρκεί απλά ο καθορισμός μιας ημερομηνίας, αλλά μια γενναία κρατική “επίθεση”: Άμεση αντιμετώπιση των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και ένα “τείχος” απέναντι στον εργασιακό “οδοστρωτήρα” που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για να είναι η πανδημία “μπόρα” που θα περάσει και να βγούμε στο ξέφωτο, δε θέλει το κυβερνητικό μότο “βλέποντας και κάνοντας”. Θέλει μια οργανωμένη στρατηγική επίθεση που βλέπει και το “τώρα” αλλά και το “μπροστά”, αποτελεσματικά και ενάντια στην πανδημία».

Βασίλης Κεγκέρογλου

«Μεταβατικό πρόγραμμα επανεκκίνησης»

«Την περίοδο αυτή, παρά τις κυβερνητικές ανεπάρκειες σχεδιασμού και διαχείρισης, συνυπάρχει η ελπίδα του εμβολιασμού και η ανάγκη για ένα ασφαλές υγειονομικά άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», επισημαίνει ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, «το άνοιγμα δε θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων αλλά την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου με ήδη συσσωρευμένα προβλήματα και υποχρεώσεις. Χρειάζεται μεταβατικό πρόγραμμα επανεκκίνησης με μέτρα άμεσης στήριξης της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας, της εργασίας, των επαγγελματιών και των παραγωγών, αλλά κυρίως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετά COVID εποχή.

Το Κίνημα Αλλαγής ως υπεύθυνη αντιπολίτευση που ελέγχει, κρίνει αλλά και προτείνει, επιμένει στην αξιοποίηση με σχέδιο και στόχους και όχι απλή ανάλωση των σημαντικών πόρων των 94 δισ. που είναι στη διάθεση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, την ΚΑΠ, το ΕΠΑ και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Αντί για κυβερνητικές “κρυφολειτουργιές” με υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτείται άμεση διαβούλευση και εθνική συμφωνία κράτους, κοινωνίας και οικονομίας με σχέδιο αναγέννησης της πατρίδας μας, βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο για κοινωνική συνοχή, που δε θα αφήνει πίσω κανένα.

Εθνική και κοινωνική ανάγκη υφίσταται. Κυβερνητική βούληση υπάρχει;», καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

Μανόλης Συντυχάκης

«Ανάγκη στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων»

«Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η άποψη της κυβέρνησης ότι “βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας” όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά είναι και επικίνδυνη. Απλά δικαιολογεί την απραξία της», αναφέρει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ηρακλείου και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, Μανόλης Συντυχάκης.

«Τη στιγμή που συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ στα αθωράκιστα δημόσια νοσοκομεία, ο ιδιωτικός τομέας όχι απλά δεν επιτάσσεται αλλά θησαυρίζει πάνω στις ελλείψεις του δημόσιου τομέα. Αρκείται αποκλειστικά και μόνο στα self tests, ανάγοντας την “ατομική ευθύνη” σε πανάκεια.

Τη στιγμή που η ανάπτυξη της επιστήμης προσέφερε αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το εμβόλιο παραμένει χρυσοφόρο εμπόρευμα. Αντί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτά, κυριαρχούν το κυνήγι του κέρδους και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί πάνω στα εκατομμύρια των νεκρών της πανδημίας.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ανοίξει ο τουρισμός και συνολικά η οικονομία, με αυτοδιάγνωση για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα- “λάστιχο”, που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η επιλογή δεν είναι η ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των εργαζομένων. Επιλογή είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Προϋπόθεση, ο παραπέρα “στραγγαλισμός” του λαϊκού εισοδήματος, με νέα φορολογικά βάρη, επιδόματα-ψίχουλα και απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Με πιο εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, με κατάργηση του 8ώρου και νομοθετική καθιέρωση της 10ωρης εργασίας. Με την τηλεργασία, που καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Η πανδημία αποδεικνύεται η “χρυσή ευκαιρία” της μεγάλης εργοδοσίας για την επόμενη μέρα.

Ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκταμιευτεί από το περιβόητο “Ταμείο Ανάκαμψης” δε θα πάει στη δημόσια Υγεία, στην Εκπαίδευση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, σε έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές και σε στήριξη των μικρών επαγγελματιών. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το ασπάζονται όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Είναι μια νέα, “βαριά” αλυσίδα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι εργαλείο για τους ομίλους της Ευρώπης για να βγουν από τη νέα καπιταλιστική κρίση και να διατηρήσουν τη θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό που δυναμώνει», καταλήγει ο κ. Συντυχάκης.

Γιώργος Λογιάδης

«Υπάρχουν λύσεις από το ΜέΡΑ25»

Ο βουλευτής ΜέΡΑ 25 Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι «στην Ελλάδα πραγματική ανάκαμψη δε γίνεται με ιδιωτικό χρέος 243 δισ. ευρώ και με δημόσιο 340 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ είναι 165 δισ. ευρώ, κι όταν, ως χώρα, έχεις εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία σου για 99 χρόνια στους πιστωτές.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα χρόνια των μνημονίων το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξαθλιώνουν τους Έλληνες που προσπαθούν να επιβιώνουν με πενιχρούς μισθούς, με υπερφορολόγηση, δυσβάσταχτα επιτόκια, “κόκκινα” δάνεια και τόσα άλλα που θα “κοκκινίσουν”, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον νέο πτωχευτικό νόμο κ.ά.

Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που στην ουσία δεν εμπιστεύονται. Αν στο οργανωμένο Ισραήλ το 40% των επιχειρήσεων μετά την πανδημία δεν άνοιξε, τι θα συμβεί εδώ;

Το ΜέΡΑ25 προτείνει: Διαγραφή ιδιωτικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άμεση ενίσχυση ρευστότητας οριζόντια μέσω επιχορηγήσεων, διαγραφή τού μη βιώσιμου τμήματος του δημόσιου χρέους και διασύνδεση του υπολοίπου με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (όπως έγινε και με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1953 στο Λονδίνο), μείωση φορολογικών συντελεστών και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, σαφή διαχωρισμό εξουσιών και όχι πελατειακό κράτος.

Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική βούληση που δεν υπάρχει από τα τρία κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια.

Το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης, η διαφήμιση για το βεβιασμένο άνοιγμα του τουρισμού, η εικονική πραγματικότητα για τον γρήγορο εμβολιασμό και οι ενέσεις αισιοδοξίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προϊδεάζουν για πιθανές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν το 5ο μνημόνιο.

Είναι μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού και δε θα αναστρέψουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, και θα ωφελήσουν μόνο τους ελάχιστους και πολύ μεγάλους ομίλους.

Διότι μόλις αρχίσει να περνάει η πανδημία θα βλέπουμε φτώχια, εξαθλίωση, ανεργία πτώχευση επιχειρήσεων, αύξηση φόρων και μείωση συντάξεων, ακριβώς όπως τονίζει συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, ότι, όσα ξοδεύει το Ελληνικό Δημόσιο για να στηρίξει την οικονομία, όλα αυτά είναι δανεικά και θα κληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες να τα πληρώσουν πίσω».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News