Τουρισμός στην Κρήτη: Κρατήσεις με το... σταγονόμετρο

Κρήτη
Τουρισμός στην Κρήτη: Κρατήσεις με το... σταγονόμετρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Ιούλιο περιμένουν τις μεγαλύτερες ροές τουριστών οι ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς της Κρήτης - Λίγα τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάιο

Ελάχιστες είναι οι κρατήσεις μέχρι και αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη, με τους περισσότερους τουρίστες να έρχονται από τον Ιούλιο κι έπειτα, όπως τονίζουν στη “Νέα Κρήτη” τουριστικοί παράγοντες του νησιού.

Την ίδια στιγμή, ο στόχος να φτάσουμε το 60% του 2019, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, «έχει οριστικά απομακρυνθεί και κυνηγάμε το 40% του 2019», ενώ τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον μήνα που διανύουμε θα είναι μικρά και όχι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αυτά είναι, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, τα νεότερα δεδομένα γύρω από το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, το οποίο ουσιαστικά θα περάσει δύσκολες στιγμές μέσα στο καλοκαίρι, εάν λάβουμε υπόψη την καθυστέρηση του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Ο Μάιος έφτασε. Όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, φαίνεται πως δε θα είναι τόσο πολλοί εκείνοι οι ξενοδόχοι που θα ανοίξουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες, ενώ ουσιαστικό άνοιγμα, όπως διαμηνύουν οι τουριστικοί φορείς, θα γίνει τον Ιούλιο.

Ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τις κρατήσεις των ξενοδοχείων οι οποίες είναι ελάχιστες, αλλά και για τον στόχο που προσπαθούν να προσεγγίσουν οι ξενοδόχοι φέτος.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Οι κρατήσεις είναι απ’ όλες τις χώρες, αλλά είναι ελάχιστες. Από την αρχή της χρονιάς είχαμε υποστηρίξει ότι όλη η τουριστική περίοδος θα είναι last minute, δηλαδή της τελευταίας στιγμής. Εμείς από την αρχή είχαμε αναφέρει πως πρέπει να “πρασινίσουμε” ως χώρα όσον αφορά την πανδημία. Εάν δεν “πρασινίσουμε” και δεν “πρασινίσουν” και οι άλλες χώρες, μην περιμένουμε μεγάλες τουριστικές ροές. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με τα τεστ και συγκεκριμένα με ποια θα έρχονται και με ποια θα φεύγουν οι τουρίστες», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Το 60% του 2019 είναι άπιαστος στόχος. Τον έχουμε αναπροσαρμόσει και πλέον έχουμε ως στόχο το 40% του 2019. Σε αυτήν την κατεύθυνση συναινούν έρευνες του ΣΕΤΕ και των τραπεζών. Έχουμε χαμηλώσει τον πήχη ως προς τις προσδοκίες μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ρεθύμνου, «δε θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία στις 14 Μαΐου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Κρήτη θα ανοίξουν τέλη Ιουνίου. Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν αυτό τον μήνα θα είναι ως επί το πλείστον μικρά και οικογενειακού τύπου, τα οποία δεν έχουν πολύ προσωπικό. Τα ξενοδοχεία αυτά δε θέλουν πολλές κρατήσεις για να γεμίσουν. Τα μεγάλα ξενοδοχεία, που θέλουν πολύ προσωπικό όταν οι κρατήσεις αγγίζουν το 15 με 20% των υπνοδωματίων, μπαίνουν μέσα. Δηλαδή, υπάρχει απώλεια κέρδους και τα έξοδα θα είναι πάρα πολλά. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ανοίγουν σταδιακά αυτά τα ξενοδοχεία».

«“Πράσινη” χώρα»

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης και α’ αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού), Μιχάλης Βλατάκης, ανέφερε: «Έχουμε ελάχιστες κρατήσεις για τον Μάιο και “φτωχές” κρατήσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από τον Αύγουστο υπάρχει μια σχετική ροή κρατήσεων, όχι όμως τόσο όσο θα έπρεπε. Πρέπει να είμαστε όμως έτοιμοι για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Είμαι σίγουρος πως θα ξεκινήσει η ροή κρατήσεων μόλις συμβούν κάποια πράγματα. Πρώτον, να γίνουμε “πράσινη” χώρα. Δεν είμαστε “πράσινη” χώρα. Ανάλογα με το χρώμα της περιοχής που θα επισκέπτεται κάποιος, θα υπάρχουν και τα μέτρα στην επιστροφή. Εάν μια περιοχή είναι “πράσινο” χρώμα στον χάρτη, τότε δε θα βρεθεί σε καραντίνα ο τουρίστας όταν επιστρέψει. Κατά δεύτερον είναι και το θέμα των τεστ. Εμείς πιέζουμε να αντικατασταθούν τα PCR tests με τα rapid tests, τα οποία είναι ασφαλέστερα για εμάς. Γι’ αυτό λοιπόν επιθυμούμε να εφαρμοστούν τα rapid tests, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβά. Και ανυπομονούμε πότε θα ετοιμαστεί η πλατφόρμα με το “πράσινο πιστοποιητικό” που θα βοηθήσει τα ταξίδια. Εάν συμβούν όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις. Ουσιαστικά, μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε σοβαρή κίνηση τουριστών».

ΚΑΛΟ ΙΟΥΛΙΟ...

Ανύπαρκτος Μάιος, αναιμικός Ιούνιος

Τις δυσκολίες που διαφαίνονται στο άνοιγμα του τουρισμού επισήμανε και ο τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης, ενώ υποστήριξε πως ασχέτως του τι υποστηρίζει η κυβέρνηση η υγειονομική πορεία παίζει καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα χρονικό ορόσημο στις 14 Μαΐου για άνοιγμα των ξενοδοχείων, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στην Ελλάδα. Είμαστε καταγεγραμμένοι ως μία “κόκκινη” χώρα. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι έρχονται επισκέπτες εδώ, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 10 ή 14 μέρες. Άσχετα το τι λέει η κυβέρνηση, το ζήτημα είναι τι θα γίνει μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους. Επομένως, μιλάμε για έναν ανασταλτικό παράγοντα. Οι κρατήσεις επομένως μπαίνουν κατά κύριο λόγο μετά τον Ιούλιο και οι λίγες κρατήσεις για τον Μάιο και Ιούνιο σταδιακά περιορίζονται. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει ουσιαστικά η σεζόν. Θα δούμε έναν ανύπαρκτο Μάιο και έναν αναιμικό Ιούνιο. Ενδεχομένως η τουριστική περίοδος να αγγίξει σε μάκρος την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ σίγουρα θα δούμε κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Οι ξενοδόχοι αναπροσαρμόζουν το άνοιγμά τους ανάλογα με τις κρατήσεις», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

«Πιστεύω πως θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2020. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω, στα επίπεδα του 2020. Με την έλλειψη προκρατήσεων, θα κινηθούμε στα επίπεδα αυτά. Θα χαρώ να κάνω λάθος, αλλά τα δεδομένα υποστηρίζουν αυτό που αναφέρω. Η σεζόν φαίνεται πως θα κρατήσει τρεις-τρεισήμισι μήνες. Και με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δε μας επιτρέπει να έχουμε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και εκεί είναι το στοίχημα όλων. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Εάν προχωρήσει ο εμβολιασμός και δεν υπάρξει τέταρτο κύμα που θα βάλει τη χώρα σε καθεστώς lockdown και ξεκινήσουν οι κρατήσεις από νωρίς, θα έχουμε ένα καλό 2022. Όλα εξαρτώνται από την υγειονομική πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαμιεδάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News