Κρήτη

Στους δρόμους σήμερα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες σήμερα στην Κρήτη

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα και διαδήλωσαν για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, με τα μηνύματα και τις διεκδικήσεις τους, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανήκουν στο στρατόπεδο του ΠΑΜΕ, ενώ οι δυνάμεις των φορέων που υπάγονται στη ΓΣΕΕ γιόρτασαν προχθές Τρίτη τη μεταφερόμενη για την ημέρα εκείνη Πρωτομαγιά, βάζοντας ζητήματα οκταώρου, με βασικό αίτημα αιχμής να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Μεγάλη διαδήλωση στα Χανιά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μεγάλη συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε το πρωί στα Χανιά με αφετηρία την πλατεία της δημοτικής αγοράς, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι στιγμές έντασης στην διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Εργαζόμενοι και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με φόντο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται και το οποίο θα επιφέρει σειρά σημαντικών αλλαγών στον εργασιακό τομέα, με κυριότερη την διαφαινόμενη κατάργηση του 8ωρου.

Στους δρόμους των Χανίων βρέθηκαν το πρωί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικάτων νομού, πραγματοποιώντας πορεία στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς. Ο φετινός εορτασμός σημαδεύεται από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο θα φέρει μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά δεδομένα. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς δεν έλλειψαν τα απρόοπτα όταν διαδηλωτές που πρόκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να υψώσουν το δικό τους πανό στο τέλος της πορείας. 

Την εργατική πρωτομαγιά και ότι αυτή συμβολίζει τίμησαν μεταξύ  άλλων και εκπρόσωποι των αγροτών, οι οποίοι ενώνουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αντιδρούν στην κατάργηση του 8ωρου. 

Την σημερινή συγκέντρωση στα Χανιά διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία εργαζομένων από διάφορους κλάδους, ενώ την συμμετοχή της είχε ανακοινώσει και η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στις 10 σήμερα το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι οικοδόμοι συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 6 Μάη (σ.σ. σήμερα) και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Λέμε "Όχι" στην κατάργηση του 8ωρου, "Όχι" στην απλήρωτη εργασία, "Όχι" στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας!

Η επίθεση που δεχόμαστε δεν αντιμετωπίζεται με "φρου φρου και αρώματα". Είναι ολομέτωπη και στοχεύει να κάνει χειρότερους συνολικά τους όρους ζωής, δουλειάς, αμοιβής και ασφάλισης.

Η πανδημία αξιοποιείται για να υλοποιηθούν όσα απαιτεί το κεφάλαιο. Εμείς να δουλεύουμε απλήρωτοι περισσότερες ώρες υπερωρίας και οι μεγαλοεργολάβοι να γεμίζουν τις τσέπες τους. Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα».

Κατάθεση στεφάνων

Οι συνδικαλιστικοί φορείς του ΠΑΜΕ, όμως, τίμησαν τους αγώνες και τη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης και το πρωί της περασμένης Τρίτης, με κατάθεση στεφάνων από τα ταξικά σωματεία του νομού.

«Εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν φόρο τιμής στον Στρατή Περγαλίδη, τους αδελφούς Χατζηγιώργη και σε όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Στεφάνια στα ιστορικά σημεία της πόλης μας κατέθεσαν ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών, ο Μύρων Κωτσιφός, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων και ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΗ και μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας για απεργιακή κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6/5, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας», καταλήγουν.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετέχει

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετέχει και το Μ-Λ ΚΚΕ. Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, «παρά την απόφαση που είχε πάρει πριν η ΑΔΕΔΥ να γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη (σ.σ. σήμερα), η ΓΣΕΕ κάλεσε σε γιορτασμό την Τρίτη 4 Μάη, προσφέροντας ξανά τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ, μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αποφασίσουν τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 Μάη.

Τη μέρα αυτή, σε όλη την Ελλάδα, η εργατική τάξη καλείται να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, να εκδηλώσει τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη της, να προβάλει και να διεκδικήσει τα επίκαιρα αιτήματά της.

Δυναμώνουμε τη μαζική εργατική λαϊκή πάλη για:

- Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο,

- Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας και των μνημονίων,

- Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους,

- Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση των μισθών και των συντάξεων,

- Στήριξη των ανέργων,

- Δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση,

- Λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας - Δημόσια δωρεάν υγεία,

- Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων - δημόσια δωρεάν Παιδεία - Απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων,

- Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,

- Να φύγουν οι ΗΠΑ, οι βάσεις, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από τη χώρα μας,

- Δουλειά, Δημοκρατία, Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμό».

«Εκατό τριάντα πέντε χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο και πλέον στις μέρες μας το 8ωρο ξαναγίνεται η ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους»... Το μήνυμα αυτό έστειλαν από τα Χανιά και το Ρέθυμνο οι συνδικαλιστικοί φορείς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, προχθές Τρίτη.

Με τις δέουσες τιμές και με τη σκέψη σε όσους θυσιάστηκαν εορτάστηκε στο Πασακάκι Χανίων, στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων, η Εργατική Πρωτομαγιά. Στη λιτή εκδήλωση, λόγω κορωνοϊού, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και εργαζομένων, οι οποίοι στα μηνύματά τους τόνισαν πως «το 8ωρο ξαναγίνεται η ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους».

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως θα αντισταθούν σθεναρά ενάντια στην «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισαν, «επίθεση της κυβέρνησης» να καταργήσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, με πρώτο και βασικότερο το 8ωρο.

Αντίστοιχος ο εορτασμός και στην πόλη του Ρεθύμνου, με τους συνδικαλιστικούς φορείς του νομού να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. «Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη», είπαν. «Οκτώ ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε», κατέληξαν χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη, Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«Με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στέλνουμε ισχυρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το επικείμενο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, ο κόσμος της εργασίας που σήμερα έχει γονατίσει από όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος του, μας δημιουργούν την υποχρέωση να δώσουμε τη μητέρα των μαχών, ενάντια στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που απαιτεί ξανά απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στο βωμό του κέρδους.

Η Κυβέρνηση κηρύττει πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και φέρνει δραματικές αλλαγές, όπως την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή δεκαώρου, τον διπλασιασμό του ετήσιου ορίου υπερωριών με χαμηλότερος απολαβές, προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καταργεί επί της ουσίας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα. επιτρέπει ανεξέλεγκτες και καταχρηστικές απολύσεις.

Με τις αλλαγές που προωθεί διαλύει την κοινωνική, την οικογενειακή και προσωπική ζωή, απομονώνει τους εργαζόμενους και τους αφήνει μόνους και ανυπεράσπιστους, ομήρους πιέσεων και του φόβου της ανεργίας, απέναντι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνα και θυσίες καταργούνται από μία ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Σήμερα ενώνουμε όλοι τις φωνές μας, για εργασία με αξιοπρεπείς όρους. 135 χρόνια μετά το αιματοβαμμένο Σικάγο, είναι ορατή η επιστροφή στη βαρβαρότητα με κατάργηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Ξεκινά ένας πόλεμος από τον οποίο δεν πρέπει να λείψει καμία και  κανένας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια