Κρήτη

Απεργία και κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και στην Κρήτη για τους αγώνες της εργατιάς

Με 24ωρη απεργία αφού, «δεν είναι αργία, είναι απεργία», απαντούν τα συνδικάτα στη μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς για σήμερα Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου. Για τις 4 του Μάη, έχουν προκηρύξει απεργία και οι φορείς των δημοσιογράφων όλης της χώρας.  

 Στις 6 του μήνα έχει μεταφερθεί με απόφαση του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων που το στηρίζουν ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«24ωρη απεργία στις 4 Μάη. Αδιαπραγμάτευτα 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε», αναφέρει από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.
«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.
Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την καθιέρωση του 8ώρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης. Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της 13ης/4/2021 αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τρίτη 4 Μαΐου, ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.
Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, μαζί και μέσα στα συνδικάτα, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα και Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ των άλλων.
Για τις 4 του Μάη, έχουν προκηρύξει απεργία και οι φορείς των δημοσιογράφων όλης της χώρας.


Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Στις 6 Μαΐου οι κινητοποιήσεις

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ: Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη" και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου καλούν για τις 6 του Μάη τα μέλη τους σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.
Η συγκέντρωση των μελών του ΠΑΜΕ θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Όπως αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, στο σχετικό κάλεσμα:
«Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας!
Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!
Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη.
Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από COVID είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών.
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!


Η κυβέρνηση με τον νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.
135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στον γύψο.
Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν "πρόοδο" να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5νθήμερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες...».

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς:


«Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μας υπενθυμίζει τους διαρκείς αγώνες των εργαζομένων για την κατοχύρωση και την υπεράσπιση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας, διατηρούν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου τα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίες και βεβαίως την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμώντας και την φετινή εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τη συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, με σωματεία και ενώσεις εργαζομένων με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους της Κρήτης».

Το μήνυμα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη για την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς:

Η Πρωτομαγιά αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο των εργαζόμενων, είναι η μέρα που μεταφέρει τα μηνύματα του Αγώνα, της Ενότητας, της  Συναδέλφωσης, της  Αλληλεγγύης, αλλά και της Ειρήνης των λαών.

Σήμερα με τις  νέες συνθήκες που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις, αλλά  και με το πρόσχημα της πανδημίας, απειλείται  ο σκληρός  πυρήνας των εργασιακών σχέσεων. Η επιχειρούμενη έμμεση κατάργηση του 8ωρου,αποτελεί την προμετωπίδα μιας πολυμέτωπης προσπάθειας για την αποδιάρθρωση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους, δεν αποτελούν αληθοφανείς δικαιολογίες για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Μεγαλώνει το χάσμα πλουσίων και φτωχών

Απέναντι στη νέα θεώρηση των εργασιακών σχέσεων σε μια περίοδο που σε όλο τον κόσμο βαθαίνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών και αυξάνονται οι διακρίσεις, οι αξίες, το νόημα και οι συμβολισμοί της Πρωτομαγιάς παραμένουν επίκαιροι και ζωντανοί και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο των νέων αγώνων.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και κοινωνικοί φορείς, θα αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε εργασιακά ,κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

(*Ο Γιάννης Κουράκης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου)

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Η επέτειος της Πρωτομαγιάς, αποτελεί διαρκές σημείο αναφοράς των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, ορόσημο του αγώνα των εργαζομένων: για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της πολυμέτωπης οικονομικής κρίσης, αυξήθηκε υπερβολικά η ανεργία, επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, καθηλώθηκε η ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας επέτειναν τα ζητήματα ετούτα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές της κοινωνίας. Με ορατό πια τον ορίζοντα του τέλους αυτής της μεγάλης υγειονομικής δοκιμασίας, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε, στηρίζοντας εμπράκτως το δικαίωμα κάθε πολίτη στην εργασία.

Στον Δήμο Ηρακλείου, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, με πνεύμα αλληλεγγύης και διαρκείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες σε κάθε τομέα απασχόλησής τους.  Διεκδικούμε πρόσθετους πόρους που θα ενισχύσουν την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Διεκδικούμε  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις  υπηρεσίες μας. Επιδιώκουμε η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, να σηματοδοτείται με συλλογική δράση και ουσιαστικές πράξεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Μήνυμα του Δημάρχου Μανώλη Φραγκάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά αποδίδοντας τιμή στους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων. Ιδιαίτερα, ο φετινός εορτασμός της, συμπίπτει με την αρχή της σταδιακής εξόδου μας από την παρούσα φάση της πανδημικής κρίσης, εξαιτίας του κορωνοϊού, ο οποίος επέφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, μεταξύ άλλων και στις εργασιακές σχέσεις.

Σήμερα επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες που όλοι βιώνουμε, είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να προστατευτεί από την Πολιτεία το δικαίωμα στην απασχόληση, αφενός μέσα από τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και αφετέρου μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων, που θα συμβάλλουν στην οικονοµική, κοινωνική και τοπική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πλαίσιο ικανό να υπερασπιστεί τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως Δήμος Μινώα Πεδιάδας στεκόμαστε στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου, του κάθε άνεργου, του κάθε πολίτη, αναγνωρίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο του καθενός μέσα σε μια ισορροπημένη κοινωνία ανθρωπίνων αξιών. Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χανίων: «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου»

«Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία» - «Την Πέμπτη 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων»

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση, εμμονική με τις ιδεολογικές νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της, διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα, καταργεί το 8ωρο και την αμειβόμενη υπερωρία, ελαστικοποιεί περαιτέρω την εργασία, ξηλώνει το πλαίσιο που προσφέρουν οι συλλογικές συμβάσεις, νομοθετεί τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό που ευνοεί τους λίγους ισχυρούς με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, κάνοντας τους πλούσιους ολιγάρχες ακόμα πλουσιότερους. Μαζί με την υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης δημιουργεί ένα μέλλον ζοφερό.

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με αρχές και αξίες, με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, στηρίζοντας τους ευάλωτους, άνεργους και μερικώς απασχολούμενους, ενισχύοντας τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Θα τη χτίσουμε μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια κατά την περίοδο των μνημονίων αλλά και στους μήνες της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βίαια, είτε αγωνίζονται καθημερινά στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εστίαση, τα εμπορικά και τις επιχειρήσεις που ανοιγοκλείνουν χωρίς σχέδιο, τα super market, τα εργοστάσια.

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών

Και θα την κερδίσουμε. Γιατί ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χανίων

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λασιθίου: «Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία»

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου την Πέμπτη 6 Μαΐου και 10 το πρωί στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, στην κεντρική πλατεία της Σητείας και στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του:

135 χρόνια μετά τον αιματηρό εργατικό ξεσηκωμό στο Σικάγο και τη διεκδίκηση του 8ωρου, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να νομοθετήσει την κατάργηση του.

Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Καταργεί το 8ωρο, μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων, διαλύει την καθημερινότητά τους, καταργεί συλλογικές συμβάσεις και συνδικάτα, στρώνει το δρόμο για ανεξέλεγκτες απολύσεις, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και τις αποτυχημένες μνημονιακές συνταγές του ΔΝΤ.  Σε όλη την ΕΕ οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν κοινωνικές πολιτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και τα κοινωνικά αγαθά, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για σύμφωνα σταθερότητας. Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει ένα αχρείαστο νέο μνημόνιο, που στηρίζεται στις ιδεοληπτικές και άκρως νεοφιλελεύθερες ιδέες της 

Αυτές οι πολιτικές δεν θα πλήξουν μόνο τους εργαζόμενους. Θα πλήξουν και όσους ζουν από το εισόδημα και την κατανάλωση των εργαζόμενων. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις ζήσαμε επώδυνα με τα δύο πρώτα μνημόνια, που καταβαράθρωσαν την οικονομία (-25% του ΑΕΠ), εκτόξευσαν την ανεργία (27%) και οδήγησαν τους κατοίκους της χώρας να ψάχνουν στα σκουπίδια ή να μεταναστεύσουν.

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες. Με όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με την νεολαία και τους άνεργους.

Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως.

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών. Και θα την κερδίσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια