Πόσο θρησκευόμενοι είναι οι Έλληνες; «Πρωτιά» στην καθημερινή προσευχή

Κρήτη
Πόσο θρησκευόμενοι είναι οι Έλληνες; «Πρωτιά» στην καθημερινή προσευχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποσοστά στην ερώτηση «πόσο σημαντική» είναι η θρησκεία στη ζωή σας»

Είμαστε από τους πιο πιστούς στην καθημερινή μας προσευχή στην Ευρώπη μαζί με τους Ισπανούς με ποσοστά 30% και 23% αντίστοιχα, πόρρω όμως μακριά από το εντυπωσιακό 80% των κατοίκων της Νιγηρίας, του Ιράν, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ ή το 75% των Ινδών και το 61% των Βραζιλιάνων που δηλώνουν ότι προσεύχονται κάθε μέρα. Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν σχεδόν μία δεκαετία, από το 2008 έως το 2017, σε 102 χώρες και καταγράφονται στην έρευνα του Pew Research Center.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις περιοχές του κόσμου όπου η πρακτική της καθημερινής προσευχής είναι πιο συνηθισμένη περιλαμβάνονται η Δυτική Αφρική και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής. Επίσης, στην Ανατολική Αφρική το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 80%, όπως επίσης σε μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, στην Ινδία και το Πακιστάν. Ο δε παγκόσμιος μέσος όρος μεταξύ των 102 χωρών που εξετάστηκαν είναι στο 49%. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά στην καθημερινή προσευχή είναι η Νιγηρία με το μάλλον αξεπέραστο 95%, το Ιράν με 87%, η Ινδία με 75% και η Βραζιλία με 61%. Ομολογουμένως αξιοσημείωτο είναι το 55% που κατέγραψε η έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ένα 33% των Ιαπώνων δήλωσε ότι προσεύχεται σε καθημερινή βάση, ένα 10% των Γάλλων και μόλις 1% των Κινέζων.

Στην Ευρώπη, τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι Έλληνες με 30% και οι Ισπανοί με 23%, ενώ στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση τους Νορβηγούς, που δηλώνουν ότι προσεύχονται καθημερινά σε ποσοστό 18%, οι καταφατικές απαντήσεις δεν ξεπερνούν το 10%, με αρκετές χώρες να βρίσκονται ακόμα πιο κάτω από αυτό το ποσοστό. Για τους Έλληνες είναι ακόμα υψηλότερα τα ποσοστά στην ερώτηση «πόσο σημαντική είναι η θρησκεία στη ζωή σας», με το 56% να απαντά καταφατικά. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ευρώπης, με δεύτερο επίσης εκείνο των Ισπανών, 22%. Στην ίδια ερώτηση, οι Νορβηγοί απάντησαν «ναι» στο 19%, οι Βρετανοί στο 10%, όπως οι Σουηδοί και οι Γερμανοί, ενώ οι Γάλλοι στο 11%. Σημαντικό ήταν το ποσοστό μεταξύ των Ισραηλινών, με ένα 36% να τονίζουν τη σημασία της θρησκείας στη ζωή τους, ενώ τα πιο ψηλά ποσοστά σημειώνονται στην Ασία και την Αφρική.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Αιθίοπες με 98% και ακολουθούν οι Ινδονήσιοι με 93%, οι Πακιστανοί με 94%, οι κάτοικοι της Ονδούρας με 90%, της Νιγηρίας με 88% και της Ουγκάντας με 86%. Στην Αμερικανική ήπειρο - πλην της προαναφερθείσας Ονδούρας - την πρωτιά έχουν οι Βραζιλιάνοι με 72% και οι πολίτες των ΗΠΑ με 53% και ακολουθούν οι Μεξικανοί με 45%, οι Χιλιανοί με 41%, οι κάτοικοι της Ουρουγουάης με 29% και οι Καναδοί με 27%. Οι Αμερικανοί είναι μπροστά και στη σημασία της θρησκείας στη ζωή τους, αλλά και στη συνήθεια να προσεύχονται αδιαλείπτως σε ποσοστό 55% υψηλότερο από το 40% των γειτόνων τους του Μεξικού και σχεδόν διπλάσιο από τους εκ Βορρά γείτονες, τους Καναδούς, που έχουν το 25% στη σχετική λίστα.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το οικονομικό υπόβαθρο και η θρησκεία

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του Pew Research Center είναι ότι από τις 102 χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, οι ΗΠΑ είναι η μόνη με υψηλό οικονομικό επίπεδο σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (56.000 δολάρια με στοιχεία του 2015) και τόσο υψηλό δείκτη καθημερινής προσευχής μεταξύ του πληθυσμού. Σε όλες τις άλλες εύρωστες χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 30.000 δολάρια, ποσοστό λιγότερο από το 40% των ενηλίκων δήλωσε ότι προσεύχεται σε καθημερινή βάση.

Ενδεικτικά στην Ιαπωνία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 38.000 δολάρια, το ποσοστό αυτό είναι 33%, ενώ στη Νορβηγία με ΑΕΠ 68.000 δολάρια μόλις 18%. Αξιοσημείωτη παρατήρηση των ειδικών που ανέλυσαν τα στοιχεία είναι ότι η έρευνα δε συμπεριέλαβε τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου με το εξαιρετικά υψηλό οικονομικό υπόβαθρο, όπως το Κατάρ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον αντίποδα, σε χώρες με φτωχό πληθυσμό ή έστω όχι και τόσο εύρωστο, τα ποσοστά ημερήσιας προσευχής καταγράφονται ως ιδιαίτερα υψηλά. Μάλιστα, σε όλες τις χώρες όπου το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον στο 70% των ενηλίκων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κάτω από τα 20.000 δολάρια. Ενδεικτικά στην Αίγυπτο, όπου το ΑΕΠ είναι μόλις 11.000 δολάρια, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή τους φτάνει το 72%, ενώ στο Αφγανιστάν, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2.000 δολάρια, εκτοξεύεται στο 96%.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αναφορικά με το ότι όσο πιο υψηλό είναι το οικονομικό υπόβαθρο των πολιτών, τόσο χαμηλότερος ο δείκτης που αφορά στις θρησκευτικές πρακτικές και αντιλήψεις, ταυτίζονται με εκείνα άλλων αντίστοιχων ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις, όπως η προαναφερθείσα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και εκείνη για το Βιετνάμ και τη Βουλγαρία. Εκεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι αντίστοιχα 6 και 19.000 δολάρια και τα ποσοστά των ενηλίκων που δηλώνουν ότι προσεύχονται σε καθημερινή βάση μόλις 14 και 15%. Στις εξαιρέσεις, από την ανάστροφη κατατάσσεται και το Ισραήλ, όπου το ΑΕΠ είναι στα 34.000 δολάρια και το ποσοστό των κατοίκων που δηλώνουν ότι προσεύχονται καθημερινά, αρκετά υψηλό, στο 27%.

Αναφορικά με το παράδοξο ή την εξαίρεση από τον κανόνα των Ηνωμένων Πολιτειών οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μη ανάμειξη της πολιτικής στη θρησκεία έχει δημιουργήσει στη χώρα μια «ανοικτή θρησκευτική αγορά» με πολλά παρακλάδια που προσελκύουν μέλη, ενώ παράλληλα δεν υποβαθμίζουν το στοιχείο της σχέσης μεταξύ των έντονων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, όπως οι γνωστές στις ΗΠΑ με το θρησκευτικό υπόβαθρο των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News