Εργατική Πρωτομαγιά: Τιμήθηκε στην Κρήτη η ημέρα θυσίας

Κρήτη
Εργατική Πρωτομαγιά: Τιμήθηκε στην Κρήτη η ημέρα θυσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεφάνι στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν

Τιμήθηκε με σεβασμό σε όσους θυσιάστηκαν και τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο εκπρόσωποι φορέων , της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κατέθεσαν στεφάνια.

"Ημέρα μνήμης για τον Περγαλίδη, Αφους Χατζηγεωργίου και Σουκατσίδη. Ημέρα θυσίας για τους εργάτες του Σικάγου, για το οκτάωρο" ανέφερε για τη μέρα ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. 

Κατέθεσε στεφάνι ο Γ. Κουράκης

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης  και  πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, κατέθεσε το Μ. Σάββατο στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της Εργατικής Τάξης που βρίσκεται στο χώρο του ΕΚΗ.

Αμέσως μετά την κατάθεση, ο κ. Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Τιμούμε σήμερα 1η του Μάη όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα δίκαια αιτήματα της Εργατικής Τάξης. Ο σημερινός εορτασμός, μας υπενθυμίζει πως για τη διατήρηση των κατακτήσεων που κατοχύρωσαν οι πρωτεργάτες του Εργατικού Κινήματος, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, και ετοιμότητα για νέους αγώνες. Κανείς εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, ειδικά σήμερα που οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από τη διαρκή πίεση όσων επιβουλεύονται τα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα τους.''  

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Στην τιμητική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά παρευρέθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 1η Μαίου 2021 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη και τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων της Εργατικής Τάξης.

Η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά:

«Η επέτειος της Πρωτομαγιάς, αποτελεί διαρκές σημείο αναφοράς των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, ορόσημο του αγώνα των εργαζομένων: για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της πολυμέτωπης οικονομικής κρίσης, αυξήθηκε υπερβολικά η ανεργία, επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, καθηλώθηκε η ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας επέτειναν τα ζητήματα ετούτα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές της κοινωνίας. Με ορατό πια τον ορίζοντα του τέλους αυτής της μεγάλης υγειονομικής δοκιμασίας, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε, στηρίζοντας εμπράκτως το δικαίωμα κάθε πολίτη στην εργασία.

Στον Δήμο Ηρακλείου, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, με πνεύμα αλληλεγγύης και διαρκείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες σε κάθε τομέα απασχόλησής τους. Διεκδικούμε πρόσθετους πόρους που θα ενισχύσουν την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υπηρεσίες μας. Επιδιώκουμε η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, να σηματοδοτείται με συλλογική δράση και ουσιαστικές πράξεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας».

To μήνυμα του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Μάη κατάθεση στεφάνου από την  Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ στο μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι Χανίων. Μετα την κατάθεση του στεφάνου ο Γραμματέας της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ  Αλέκος Μαρινάκης δήλωσε:

Τιμάμε σήμερα τους εργάτες  του Σικάγο του 1886.Τους  εργάτες  της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936.

Τους  200 κομμουνιστές  που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944 μεταξύ των αυτών ο Καλαφατάκης από τον Πλατανία, ο Κορναράκης από το Σφακοπηγάδι Κισσάμου και ο Μαριακάκης από τον Βάμο.Επίσης δήλωσε ότι το ΚΚΕ δίνει το χέρι του στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική. Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Το μήνυμα του Μιχάλη Κοκολάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένη σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και καθώς η ελληνική κοινωνία και ολόκληρη η ανθρωπότητα παραμένουν αντιμέτωπες με την πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις της, οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα στους εργαζομένους, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους και να αγωνιστούμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, που οφείλουμε να προασπίζουμε σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία».

E.I.Y.H Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

1η Μάη : Κατάθεση στεφάνων από τα ταξικά σωματεία, με αμείωτους ρυθμούς η προετοιμασία της απεργίας 6 Μάη.

Τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης μας τίμησαν σήμερα το πρωί με κατάθεση στεφάνων τα ταξικά σωματεία του νομού μας. Εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν φόρο τιμής στο Στρατή Περγαλιδη, τους αδελφούς Χατζηγιώργη και σε όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στεφάνια στα ιστορικά σημεία της πόλης μας κατέθεσαν ο Βουρλίωτης Δημήτρης πρόεδρος του συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων & ποτών, ο Κοτσιφός Μύρων γραμματέας του συνδικάτου οικοδόμων και ο Σοφίου Βαγγέλης Μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ και μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού μας για απεργιακή κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6/5, με συγκέντρωση στις 10:00 στην Πλ. Ελευθερίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News