Κρήτη

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα νηστείας και προσευχής - Ξεχωριστές εκκλησίες και μοναστήρια στην Κρήτη

Έδωσαν το δικό τους χρώμα με τους επιταφίους τους

Μεγάλη Παρασκευή… η πιο πένθιμη μέρα του χρόνου. Ημέρα νηστείας και προσευχής για τη Χριστιανοσύνη. Το θείο Δράμα κορυφώνεται ενώ ολόκληρη η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Πολλοι ήταν οι πιστοί που έσπευσαν στις εκκλησίες φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις προκειμένου να προσκυνήσουν.

Ο επιτάφιος στον Αγιο Μηνά  θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρου του ναού, προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός αυτού ενώ δε θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πομπή των πιστών.

Κορύφωση των παθών σήμερα και λίγο πριν την αποκαθήλωση, οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε ενώ άλλοι αποτίνουν φόρο τιμής στον Σταυρωθέντα Χριστό. Υπό τους πένθιμους ήχους της καμπάνας, οι πιστοί ευχήθηκαν η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει και την Ανάσταση στις ψυχές των ανθρώπων.

Στον αγώνα των ηρώων του 1821 αλλά και στην προσφορά της εκκλησίας για την απελευθέρωση της πατρίδας  είναι αφιερωμένος ο επιτάφιος στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε.

Φτιαγμένος εξ ολοκλήρου στο χέρι , ο επιτάφιος της ιεράς μονής είναι σίγουρα πολύ ιδιαίτερος.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σπάνιους Επιταφίους και τον στολίζουν 130.000 χάντρες και χιλιάδες χρυσάνθεμα. Χρειάστηκαν 2 μήνες προετοιμασίας ωστόσο το αποτέλεσμα κάθε χρόνο προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση στους πιστούς.

Ξεχωριστές εκκλησίες και μοναστήρια σε όλο το νησί της  Κρήτης δίνουν το δικό τους χρώμα με τους επιταφίους τους και μας βάζουν σε ατμόσφαιρα περισυλλογής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια