«Ανάσταση»… κατόπιν εορτής για τις ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους

Κρήτη
«Ανάσταση»… κατόπιν εορτής για τις ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις 17 Μαΐου οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους

Κατόπιν... εορτών, για την ακρίβεια κατόπιν Πάσχα δηλαδή, θα λάβουν ουσιαστικά οι αιγοπροβατοτρόφοι τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πληρωμές συνδεδεμένων ζωικού κεφαλαίου αναμένεται να γίνουν μετά τις 17 Μαΐου!

Η δυσαρέσκεια όμως των βοσκών έχει και μία άλλη επιπλέον αιτία. Με τα κριτήρια του προγράμματος Νέων Αγροτών, που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ζώων και το κόστος εγκατάστασης μιας νέας εκτροφής στη χώρα μας, αλλά και τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις των στάβλων ουσιαστικά δεν αφήνουν να ενταχθεί κανένας νέος αιγοπροβατοτρόφος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ακόμα και οι φαινομενικά υψηλές τιμές, «μόλις το 30% των αιγοπροβατοτρόφων πούλησαν τα ζώα τους σε αυτές τις υψηλές τιμές. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό».

Εξάλλου, οι έμποροι φέτος ξεκίνησαν να αγοράζουν αμνοερίφια από τα τέλη Ιανουαρίου και να τα βάζουν στα ψυγεία. Οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν σε χαμηλές τιμές γιατί δεν μπορούσαν να τα εκτρέφουν λόγω των ακριβών ζωοτροφών. Και το κέρδος των αμνοεριφίων πάει κυρίως στον μεσάζοντα, δηλαδή στους ζωέμπορους, που στη συνέχεια προμήθευσαν τη λιανική αγορά.

Η παρέμβαση Κεγκέρογλου

Με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για τον εμπαιγμό αγροτών και κτηνοτρόφων, και ζητούν την άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι φόβοι και οι αμφιβολίες σύσσωμου του αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται, αφού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες, μετατέθηκαν ουσιαστικά για μετά το Πάσχα οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι εν λόγω ενισχύσεις είχαν καταβληθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παραγωγών-κτηνοτρόφων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέμμα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέμμα), θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε ντομάτες (500 ευρώ το στρέμμα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέμμα), και βουβαλοτροφία, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι παραπέμπονται για πληρωμή μετά το Πάσχα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των παραγωγών, για την οποία από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η μόνη αναφορά επί της πληρωμής των δικαιούχων έγινε με πρόσφατη ανακοίνωση, ότι «η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021!!!

Επειδή οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο ως την Κρήτη βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και επειδή οι αγρότες παραγωγοί της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται τη στήριξη που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση,

ερωτάσθε κύριε υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το νωρίτερο και αμέσως μετά το Πάσχα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου;
  2. Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καταβάλλετε τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού;».

Σπ. Λιβανός

Την πίστωση ποσού 30 εκατ. ευρώ που αφορά τις πράξεις της δράσης 4.2.1, δηλαδή τη “Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. του υπομέτρου 4.2, του ΠΑΑ 2014-2020”, ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Πρόκειται για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΣΑΕ 082/1 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό έργου 2019ΣΕ08210049.

Υπενθυμίζεται ότι οι τομείς που ενισχύονται από τη “Δράση 4.2.1 - Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος I, γεωργικό προϊόν” είναι οι ακόλουθοι:

  • Κρέας, πουλερικά, κουνέλια.
  • Γάλα.
  • Αβγά.
  • Λοιπά ζωικά προϊόντα (όπως μέλι, σηροτροφία, σαλιγκάρια).
  • Ζωοτροφές.
  • Δημητριακά.
  • Ελαιούχα προϊόντα (με εξαίρεση τις ιδρύσεις ελαιοτριβείων).
  • Οίνος, ξίδι.
  • Οπωροκηπευτικά.
  • Άνθη.
  • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
  • Σπόροι & πολλαπλασιαστικό υλικό.

Δικαιούχοι

Η στήριξη παρέχεται κυρίως σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποσά και ποσοστά στήριξης

Ενισχύονται επενδύσεις με κατώτατο ύψος προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και μέγιστο ύψος προϋπολογισμού έως 10.000.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται έως 75% ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών (σε μικρά νησιά Αιγαίου, λιγότερο αναπτυγμένες και λοιπές περιοχές).

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (μέχρι ποσοστού 90%) στις περιπτώσεις:

- δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών και

- δικαιούχων του Μέτρου 16 “Συνεργασία”, στο πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων μεταποίησης μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν ενδεικτικά στις εξής κατηγορίες:

  • Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών υποδομών.
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
  • Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας. Ο εξοπλισμός για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, για την εξοικονόμηση ύδατος και την επεξεργασία αποβλήτων ενισχύεται ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
  • Αγορά καινούργιων οχημάτων και συγκεκριμένα οχημάτων ειδικού τύπου που απαιτούνται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες Αρχές για τη μεταφορά προϊόντων.
  • Απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP).
  • Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης (όπως τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικά, συστήματα ασφαλείας).
  • Μέσα εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
  • Άυλες δαπάνες, όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
  • Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).

70 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Αποδίδουν οι έλεγχοι για τις “ελληνοποιήσεις”

Για το σχέδιο ελέγχου αποτροπής των “ελληνοποιήσεων” ενόψει Πάσχα, για την επάρκεια και για τις τιμές στα αμνοερίφια μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Αταίριαστοι” η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, στο πλαίσιο των ελέγχων, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 70 περίπου παραβάσεις, εκ των οποίων οι 10 ήταν «καραμπινάτες» προσπάθειες «ελληνοποίησης», που τελικά απετράπησαν. Η υφυπουργός τόνισε πως σε μια περίπτωση πιάστηκε “στα πράσα” των Αρχών φορτίο με 650 αρνιά Ρουμανίας, που είχαν δηλωθεί ότι προορίζονται για πάχυνση, χωρίς αυτό να ισχύει.

Ως προς την επάρκεια και τις τιμές των προϊόντων, η κ. Αραμπατζή σημείωσε πως οι εισαγωγές συνεχίζονται για να καλύψουν τη ζήτηση και η αγορά κινείται με τιμές για όλα τα βαλάντια, ενώ την ίδια ώρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αισθάνονται, κατά κοινή ομολογία, ότι πήραν φέτος εύλογη τιμή για το προϊόν, που με κόπο παράγουν.

Πάντως, μέριμνα των Αρχών και στόχος των ελέγχων είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής τι πληρώνει και τι έχει στο τραπέζι του.

«Είναι αυτονόητο ότι ο καταναλωτής μπορεί να επιλέγει όποιας προέλευσης προϊόν επιθυμεί, το ζήτημα όμως είναι να αποτρέπεται η όποια προσπάθεια επιτηδείων να “βαφτίσουν” ξένα προϊόντα ως ελληνικά, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αισχροκερδώντας και βλάπτοντας την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία», κατέληξε η υφυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εγκύκλιος που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ με το υπουργείο Οικονομικών για τους ελέγχους έχει φέρει ήδη αποτέλεσμα, καθώς αυτή προβλέπει πως μόλις ένα φορτίο εισάγεται στην Ελλάδα, δίδεται σήμα online στη ΔΑΟΚ να το ελέγξει».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News