Αλλάζει η όψη γύρω από το Πολιτιστικό

Κρήτη
Αλλάζει η όψη γύρω από το Πολιτιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Πέμπτη 6 Μαΐου ξεκινά η ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού, που θα αναβαθμίσει την περιοχή του Λάκκου

Αμέσως μετά το Πάσχα θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για μια ακόμη ανάπλαση στο εντός τειχών κομμάτι του Ηρακλείου, που έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο την περιοχή του Λάκκου και το εμβληματικό κτήριο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, την επόμενη Πέμπτη 6 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου “Διαμόρφωση-ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού”. Για τον λόγο αυτό μάλιστα δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Ρωμανού, καθώς και στο τμήμα της οδού Γιαννίκου από τη συμβολή της με την οδό Μυλοποτάμου μέχρι την οδό Σπιναλόγκας. Παράλληλα η οδός Χαιρέτηδων θα λειτουργεί ως αδιέξοδο, για την πρόσβαση των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους.

Όπως λοιπόν γνωστοποιήθηκε επισήμως, ξεκινά η υλοποίηση της ανάπλασης των δρόμων πέριξ του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, μια ανάπλαση βεβαίως που... “σέρνεται” εδώ και χρόνια (είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η παρέμβαση είχε μελετηθεί επί δημοτικής Αρχής Κουράκη, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τη φόρμουλα χρηματοδότησης του έργου), και η οποία θα βελτιώσει την όψη της περιοχής του Πολιτιστικού Κέντρου και γενικότερα της ιστορικής, όσο όμως και πολύπαθης συνοικίας του Λάκκου.

Η αναδιαμόρφωση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού έρχεται να “κουμπώσει” τόσο πάνω στο ίδιο το εμβληματικό Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, όσο και πάνω στην ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες... Η υπό εξέλιξη παρέμβαση αφορά στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, από τη συμβολή της με τη Σοφοκλή Βενιζέλου (Πύλη του Αγ. Ανδρέα) ως το τέλος της, δηλαδή τη Χανιώπορτα (μέχρι την Πύλη του Παντοκράτορα). Πρωταρχικός στόχος της μελέτης του έργου είναι η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και η ενθάρρυνση της πεζοπορίας και της χρήσης ποδηλάτου.

Το προφίλ της ανάπλασης

Το έργο “Διαμόρφωση-ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού”, που ξεκινά στις 5 Μαΐου, είναι προϋπολογισμού 439.059,45 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, ενώ η σύμβαση της υπογειοποίησης είναι προϋπολογισμού 155.000 ευρώ. Το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 300 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή των συμβάσεων, δηλαδή 10 μήνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπλαση-διαμόρφωση των οδών που συνδέουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) με το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τους δρόμους που όχι μόνο εξυπηρετούν τους Ηρακλειώτες στην καθημερινότητά τους, αλλά παράλληλα οδηγούν και τους επισκέπτες στον Τάφο του Καζαντζάκη (Προμαχώνα Μαρτινέγκο) και τον μεγάλο περίπατο και τα αξιοθέατα των ενετικών τειχών.

Στο πλαίσιο των εργασιών, τα πεζοδρόμια, όπου είναι εφικτό, θα διαπλατυνθούν και θα τοποθετηθεί κυβόλιθος, ενώ θα κατασκευαστούν και οδεύσεις τυφλών και ράμπες ΑμεΑ. Το οδόστρωμα θα αντικατασταθεί με ψηφιδωτό σκυρόδεμα χρώματος καφέ στους δρόμους Γιαννίκου, Βικέλα, Μονοφατσίου και Κουνάλη, που είναι ήπιας κυκλοφορίας. Η οδός Ρωμανού θα γίνει πεζόδρομος με κυβόλιθους. Θα τοποθετηθούν μικρά καθιστικά από λιθοδομές και ξύλο, θα δημιουργηθούν και 6 θέσεις προσωρινής στάθμευσης στην οδό Μονοφατσίου για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων, και θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού, είτε επιτοίχια, μέσω βραχίονα, είτε μονόφωτα.

Τέλος, θα φυτευτούν συνολικά 36 δέντρα και 55 θάμνοι, κυρίως από είδη φυτών που ανήκουν στην τοπική χλωρίδα. Θα δημιουργηθούν δενδροστοιχίες, μικρά παρτέρια, αλλά και σημεία σκιάς με πέτρινα καθιστικά με χαρουπιές, κουκουναριές, ακακίες, ροδανθείς και γιακαράντες.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ

Η υπογραφή της σύμβασης

Το μεγάλο βήμα για να πάμε στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της ανάπλασης των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού, την επόμενη Πέμπτη 6 Μαΐου, είχε γίνει στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Όταν και είχαν “πέσει” οι υπογραφές για τις συμβάσεις τόσο της ανάπλασης, όσο και της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ, στους ίδιους δρόμους.

Τις συμβάσεις υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας (για την ανάπλαση) και του ΔΕΔΔΗΕ (για την υπογειοποίηση), παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

«Προχωράμε σε μια ακόμα σημαντική ανάπλαση, με στόχο τη διατήρηση του ιστορικού και ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο και παράλληλα την αναβάθμισή της, τη σύνδεσή της με το μνημείο των Ενετικών Τειχών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της εύρυθμης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αλλάξουμε την πόλη και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της», είχε αναφέρει τότε, κατά την υπογραφή της σύμβασης της ανάπλασης, ο δήμαρχος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News