Μ. Θεμιστοκλέους - Εμβολιασμός: Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα για τους 40-44, Μεγάλο Σάββατο οι 45-49

Κρήτη
Μ. Θεμιστοκλέους - Εμβολιασμός: Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα για τους 40-44, Μεγάλο Σάββατο οι 45-49

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.870.000 δόσεις εμβολίων στην χώρα

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία πως μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.870.000 δόσεις εμβολίων στην χώρα.

2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με 1 δόση, ποσοστό 19.3% και 845.000 και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Παράλληλα, τόνισε πως για την ηλικιακή ομάδα 55-59 έχουν κλειστεί ως σήμερα 293.000 ραντεβού ως τώρα και 270.000 για την ηλικιακή ομάδα 50-54.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες από 30 εως 39 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Οι εμβολιασμοί, λόγω της διαθεσιμότητες σε εμβόλια και ραντεβού, μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Μεγάλη Τετάρτη.

Παράλληλα, την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, εδώ όμως και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Moderna, AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson).

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη πως θα δοθεί η δυνατότητα για τους εμβολιασμούς της AstraZeneca, από το σημερινό διάστημα των 11-12 εβδομάδων μεταξύ των δυο δόσεων εμβολιασμών να φτάσουν στις 8 εβδομάδες, 2 μήνες δηλαδή, για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και η Μ. Θεοδωριίδου, ανακοινώνονται πως αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» από ΕΜΑ και ΠΟΥ.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται και θα φτάσει στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα στις αρχές του μήνα.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News