Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες: Προτείνουν εκλογή «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

Κρήτη
Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες: Προτείνουν εκλογή «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τι αναφέρεται στην πρόταση 22 δημοτικών συμβούλων

Σε πρόταση  22 δημοτικών συμβούλων  για εκλογή «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», προχώρησε μέσω ανακοίνωσής της, η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλείο - Ενεργοί Πολίτες» .

Αναλυτικά τι αναφέρεται :

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηρακλείου

 Κοιν: κ. Δήμαρχο Ηρακλείου

Σας είναι γνωστό ότι με το άρθρο 77 ν 3852/2010 καθιερώθηκε ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», θεσμός που μέχρι σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου δεν θεσμοθέτησε. Μετά από κάποιο διάστημα κατάργησης του θεσμού, ενεργοποιήθηκε και πάλι και  επανήλθε σε ισχύ  με το άρθρο 7 παραγ 1 του ν 4623/2019, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του βασικού νόμου 3852/2010, ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης καθιερώθηκε, διότι τα πολυσυζητημένα προβλήματα  της αυτοδιοίκησης στους δήμους, σχετικά με τα παράπονα δημοτών και ενδεχομένως και αιρετών, για μεροληψία και επιλεκτική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων, αλλά και η υπερφόρτωση του δημάρχου και των λοιπών μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων, που δημιουργεί παράπονα μεμονωμένων πολιτών και ομάδων, απαίτησε τη δημιουργία ανεξάρτητου θεσμού, ο οποίος να αποτελέσει την μεσολαβητική δικλείδα  διύλυσης και επίλυσης, των συγκεκριμένων ζητημάτων μεταξύ διοικουμένων και διοίκησης.

Έτσι ο Συμπαραστάτης του Δημότη έχει ως αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την διασφάλιση της αμεροληψίας, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση  των αιρετών οργάνων, από τη συχνή και ενίοτε παραλυτική συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων πολιτών. 

Κατά την ορθή ερμηνεία του άρθρου 77 ν 3852/2010, όπως νομοθετικά ερμηνεύεται από την ΕΓΚ 1/2020 ΥΠΕΣ, αλλά και τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου αυτού, η επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη στους δήμους που ο νόμος ορίζει, είναι υποχρεωτική, πλην βεβαίως των περιπτώσεων που εξαντλήθηκαν οι προσπάθειες της διαδικασίας και απέβησαν  άκαρπες.

Στον Δήμο Ηρακλείου κατά την παρούσα θητεία τέτοια προσπάθεια δεν έγινε, είτε με μόνη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, είτε σε συνεννόηση της με το δημοτικό συμβούλιο. 

Σημειώνεται ότι η τιθέμενη από τον νόμο προθεσμία επιλογής είναι ενδεικτική, όπως διασαφηνίζεται και από την παραπάνω εγκύκλιο, που χρησιμοποιεί την έκφραση « Οι δήμοι……..έχουν υποχρέωση να προβούν….σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη». Η απόλυτη αυτή έκφραση δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο νόμος απαιτεί την πλήρωση της θέσης αυτής ανεξαρτήτως χρονικού σημείου. Είναι επομένως προφανές ότι αντί της αυστηρής τυπικότητας, ο νομοθέτης προτιμά την ανάγκη πλήρωσης της θέσης του Συμπαραστάτη κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, προς διευκόλυνση των πολιτών.

Άλλωστε πολλοί δήμοι ιδίως νησιωτικοί επέλεξαν Συμπαραστάτη του Δημότη μετά την εξάντληση της νόμιμης αυτής προθεσμίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι στο Δήμο Ηρακλείου η δημοτική αρχή αποτελεί μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την εντεύθεν στενότητα προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας και των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, δημιουργούνται  μοιραίως  πολλαπλές αρμοδιότητες στελεχών, ώστε η επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη να είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην ελάφρυνση και αποσυμφόρηση των αιρετών οργάνων, με απόδοση της θετικότητας και της αποτελεσματικότητας που θα προκύψει, στους δημότες.

Παρακαλώ λοιπόν κ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου να περιλάβετε, τηρώντας το Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στα θέματα της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα: «Εναρξη της διαδικασίας επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης  και έκδοση Προκήρυξης» προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση.

ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΓΙΑΟΥΡΤΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΥΑΛΙΤΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News