Πάσχα: Μέτρα με… τσουχτερά πρόστιμα - Τι ισχύει για μετακινήσεις και εκκλησίες

Κρήτη
Πάσχα: Μέτρα με… τσουχτερά πρόστιμα - Τι ισχύει για μετακινήσεις και εκκλησίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες- Το ωράριο των καταστημάτων

Ξεκινάει από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα ο περιορισμός της κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών:

- Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

- Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

- Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

- Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

- Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

- Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις Αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη". Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

- Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή Υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

- Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή, ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει - πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 - τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στον χωριό ή εκτός Περιφερειακής Ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Επομένως, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι χώροι εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη, όσον αφορά στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ("βαθύ κόκκινο") έχουν ενταχθεί: η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το ωράριο

Οι καταστηματάρχες ελπίζουν με το πασχαλινό ωράριο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κίνησης. Ωστόσο, την Κυριακή 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Για το πασχαλινό ωράριο που θα εφαρμοστεί την εορταστική περίοδο του Πάσχα από χθες Κυριακή 25-4-2021 έως 04-5-2021 ενημερώνει τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Αναλυτικά:

Μ. Δευτέρα 09:00-14:00 και 17:00-20:30, Μ. Τρίτη 09:00-14:00 και 17:00-20:30, Μ. Τετάρτη 09:00-14:00 και 17:00-20:30, Μ. Πέμπτη 09:00-20:30, Μ. Παρασκευή 12:00-18:00, Μ. Σάββατο 09:00-15:00, Κυριακή 02-5-2021, Δευτέρα 03-5-2021 και Τρίτη 04-5-2021 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Οι κανόνες με τις μεθόδους click inside και click away έχουν ως εξής: Για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών» ή με τη συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης, καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του. Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β' 1441/10.04.21. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σημειώνεται ότι όσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων.

Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Σαρωτικοί είναι ήδη οι έλεγχοι των Αρχών προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών ενόψει Πάσχα στα χωριά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Για την υλοποίηση του σχεδίου «Πάσχα στην πόλη» έχουν επιστρατευτεί περίπου 15.000 αστυνομικοί και λιμενικοί προκειμένου να εποπτεύουν επί 24ώρου βάσεως τις μετακινήσεις τόσο σε στεριά, όσο και σε θάλασσα.

Μέχρι στιγμής, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις Αρχές επικαλούμενοι απίστευτες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν ακόμη και από λεωφορεία των ΚΤΕΛ επειδή δεν είχαν την κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία αρχείου- intime)

Με πληροφορίες και από i- efimerida

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News