Αναβρασμού συνέχεια για τις λαϊκές αγορές

Κρήτη
Αναβρασμού συνέχεια για τις λαϊκές αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή το αίτημα των λαϊκατζήδων για συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στη Βουλή φέρνουν οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, το αίτημα των Ομοσπονδιών παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών για συνάντηση και ενημέρωση του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, το αίτημα της ενημέρωσης αφορά στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που φέρνουν στη Βουλή.

Οι εν λόγω βουλευτές καταθέτουν αναφορά προς τον πρωθυπουργό την επιστολή και το υπόμνημα με τις προτάσεις τριών Ομοσπονδιών παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, στις 15 Απριλίου τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Στα πλαίσια συναντήσεων που είχαν πραγματοποιήσει με τον αρμόδιο υπουργό και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, οι Ομοσπονδίες των λαϊκών αγορών εξέθεσαν τις διαφωνίες τους επί συγκεκριμένων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των λαϊκών αγορών.

Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη, για βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου, προωθούνται εντέλει οι ρυθμίσεις που είχαν προαποφασιστεί. Αλλαγές που διαλύουν τον θεσμό των λαϊκών αγορών, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για να εισέλθουν «νομικά πρόσωπα», με μεγάλη ευκολία, διευκολύνοντας παράλληλα τον αποκλεισμό παραγωγών πωλητών σε πολλές περιπτώσεις.

Οι βουλευτές καλούν τον πρωθυπουργό αφενός να ικανοποιήσει το αίτημα των Ομοσπονδιών για συνάντηση, και αφετέρου να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναλυτικότερα, η επιστολή των τριών μεγαλύτερων Ομοσπονδιών των λαϊκών αγορών της χώρας προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής: «Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, με την παρούσα μας επιστολή οι τρεις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες παραγώγων και επαγγελματιών της χώρας, οι οποίες εκπροσωπούν τις υπόλοιπες ομοσπονδίες παραγώγων και επαγγελματιών και την υπό σύσταση Συνομοσπονδία Παραγωγών, Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, θέλουμε να σας εκφράσουμε τις θέσεις-προτάσεις μας για το επικείμενο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς ψήφιση. Σε διαδοχικές συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με τον αρμόδιο υπουργό και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα σε πάρα πολλά θέματα υπάρχει διάσταση απόψεων. Οι βαθύτατες ανησυχίες μας για το νομοσχέδιο, που εν γένει αλλοιώνει τη μορφή των λαϊκών αγορών, μας αναγκάζουν να ζητήσουμε συνάντηση μαζί σας, γνωρίζοντας το βεβαρημένο πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας γι’ αυτήν την τεραστία διατροφική αλυσίδα που ονομάζεται Λαϊκή Αγορά. Σήμερα οι λαϊκές αγορές τροφοδοτούν τα εκατομμύρια των Ελλήνων καταναλωτών με φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα και είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της Εθνικής και Αγροτικής Οικονομίας μας, όπου ο Αγροτικός Τομέας βάλλεται με το παρόν σχέδιο νόμου ανεπανόρθωτα. Και εντέλει αλλοιώνεται η μορφή των λαϊκών αγορών, καθιστώντας αυτές σε απρόσωπα υπαίθρια σούπερ-μάρκετ.

Παρακαλείστε όπως για τις δικές σας ενέργειες. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Κατατέθηκε όμως και αναλυτικό υπόμνημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις θέσεις και τις προτάσεις των ανθρώπων που ζουν από τις λαϊκές αγορές. Το υπόμνημα αυτό υπογράφεται τόσο από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, όσο και από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News