ΠΕΔ Κρήτης: Σε έκτακτη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ο Γιάννης Κουράκης

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Σε έκτακτη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ο Γιάννης Κουράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προετοιμασίες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου και με θέμα την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Στην συντονιστική σύσκεψη όπου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, προΐστατο  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και συμμετείχαν ο Υφυπουργός  Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικ. Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασ. Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πρόεδρος και τα μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ όλης της χώρας.

Οι προετοιμασίες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Κατά τη σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους προέδρους των ΠΕΔ για το σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί σε κεντρικό επίπεδο ενόψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου την 1η Μάϊου, αλλά και για τις δράσεις που θα αναληφθούν για την ουσιαστική καταπολέμηση των ενδεχομένων πυρκαγιών.

Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις 102 εκ. ευρώ από την ΕτεΠ και 46 εκ. από το ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνει κεντρικά, η προμήθεια μηχανημάτων έργου πολιτικής προστασίας τα οποία θα διατεθούν στους Δήμους της χώρας ,μετά από καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν.

 Στόχος, όπως τόνισαν οι κύριοι Υπουργοί, είναι η ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ με τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα μέσων στην αντιμετώπιση των κινδύνων της πολιτικής προστασίας (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, κ.α.).

Τόσο ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισαν στους συμμετέχοντες ότι η συμπόρευση της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των θεμάτων της πολιτικής προστασίας, ενώ ανέφεραν και μια σειρά δράσεων που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας.

Ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και η αντιμετώπισή τους αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ενώ έθεσε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ και πρέπει να επιλυθούν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε ότι οι ΚΑΠ που προορίζονται για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στους Δήμους, ζήτησε την άμεση απόδοσή τους και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση των πόρων.

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ με τον καθαρισμό και αποψίλωση οικοπέδων ιδιωτών και τέθηκε η ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου.

Επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση στελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό (χειριστές, οδηγοί και άλλες ειδικότητες).

Τέλος, ο κ. Κουράκης δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη έγκαιρης διάθεσης και παρουσίας στην Κρήτη των αναγκαίων εναερίων πτητικών μέσων, που θεωρούνται απολύτως αναγκαία για την αντιπυρική προστασία της νήσου.

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γ. Κουράκη

 Σε δήλωσή του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε:

«Τα ζητήματα πολιτικής προστασίας αποτελούν πρωτεύουσα μέριμνα για όλους τους ΟΤΑ της Κρήτης. Για να μπορέσουν όμως να ανταποκριθούν στη δύσκολη αποστολή τους, θα πρέπει να είναι θωρακισμένοι με ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονα μέσα και πόρους. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ελπίζουμε πως η κεντρική διοίκηση θα ανταποκριθεί εγκαίρως, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ανάγκη που θα προκύψει.

Απαιτείται όμως, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και συντονισμός δράσεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μειώσουμε, τις κάθε είδους πιθανές επιπτώσεις που επιτείνονται από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ”.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News