Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα του Πάσχα – Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Κρήτη
Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα του Πάσχα – Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδριάζουν οι ειδικοί - H πρόταση της Εκκλησίας της Κρήτης

Σε διάγγελμα εν όψει του Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία, σίγουρα, πάντως, θα είναι μετά από την απόφαση των λοιμοξιολόγων, με βάση την οποία θα εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που θα απαγορευτούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα νέα μέτρα εν όψει του Πάσχα έχουν ως εξής:

«Πάσχα στη Πόλη»: Στην κυβέρνηση θα περιμένουν μέχρι (κυριολεκτικά) την τελευταία στιγμή, μήπως αλλάξει κάτι στα στοιχεία. Ναι μεν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως «κοιτάζουν» και την επόμενη ημέρα. Μετά το Πάσχα στόχος παραμένει το άνοιγμα τόσο των υπολοίπων βαθμίδων όσο και του Τουρισμού, κι αν προκύψει μεγάλη διασπορά το επόμενο διάστημα, ο «φόβος» να υπάρξει μετάθεση των ημερομηνιών είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα και οι λοιμοξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται (ακόμα) στα ύψη.

Δεν θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, αν και μπορεί ο Επιτάφιος να βγει στο προαύλιο των ιερών ναών: Αυτό ουσιαστικά κλείδωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στη Βουλή, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσουν, εφόσον προφανώς τηρούνται όλα τα μέτρα συγχρωτισμού εντός και εκτός των Εκκλησιών.

Η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα: Από την στιγμή που το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα υπάρξει πρόταση η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως νωρίτερα από τις 9.30.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου. «Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα του Πάσχα

Λεπτομέρειες για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν ακριβώς αναμένεται να καθορίσουν οι ειδικοί επιστήμονες στη νέα συνεδρίαση που θα έχει η ολομέλεια. Ήδη οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εξέτασαν χθες λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία να σημειωθεί ότι δεν είναι και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Γι αυτό άλλωστε και η ιδέα για Πάσχα στο χωριό αποκλείσθηκε τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κυβέρνηση.

H πρόταση της Εκκλησίας της Κρήτης

Χθες βράδυ, και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης απέστειλε σχετική επιστολή στην υπουργό Παιδείας, προκειμένου να δώσει τις δικές της θέσεις για την πραγματοποίηση των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Η Εκκλησία της Κρήτης διαφοροποιείται στα σημεία από τις ανάλογες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, προτείνει να εφαρμοστούν τα εξής:

- Παρουσία πιστών σε όλους τους ιερούς ναούς κατά τις ακολουθίες, με χρήση μάσκας και 1 άτομο ανά 20 τ.μ., με ανώτερο όριο τα 100 άτομα.

- Παρουσία των πιστών στους αύλειους χώρους με χρήση όλων των μέτρων προστασίας και τηρώντας τις ελάχιστες αποστάσεις 2 μέτρων.

- Τέλεση δύο ή περισσότερων ιερών ακολουθιών όπου υπάρχει η δυνατότητα σε διαφορετικές ώρες, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι πιστοί.

- Λιτάνευση του Επιταφίου μόνο πέριξ των ιερών ναών.

- Αλλαγή του περιορισμού κυκλοφορίας στις 23:00 για Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή και 02:00 για Μ. Σάββατο, ώστε να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες.

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν πρότεινε αλλαγή της ώρας της Αναστάσιμης Ακολουθίας.

Μένει να δούμε την απόκριση του υπουργείου στις προτάσεις αυτές.

Οι φόβοι για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί επιστήμονες είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για το τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το βράδυ της Ανάστασης. Ένας πιθανός συνωστισμός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, γεγονός βέβαια που θα πλήξει τις επόμενες εβδομάδες και τον τουρισμό αλλά και τα σχέδια για σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα.

Οι επιστήμονες πάντως ήδη σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που θα πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης. Εκτιμούν ότι η λειτουργία στις 18:00 το απόγευμα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση στις 21:00, θα περιορίσουν τους κινδύνους.

Ταυτόχρονα έχουν προσδιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να μπαίνουν στους ναούς με βάση τα τετραγωνικά που διαθέτουν. Σχετικά με τον επιτάφιο, από την αρχή πρότειναν η περιφορά να γίνει γύρω από τους ναούς.

Στη συνεδρίαση πάντως οι ειδικοί θα εκτιμήσουν γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί επιδημιολογικά στην χώρα, ώστε να μπορέσουν να υπολογίσουν τι θα γίνει μετά το Πάσχα. Οι σχετικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε άλλες συνεδριάσεις μετά την Ανάσταση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ethnos

Φωτογραφία: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News