Ανησυχία για την Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών: «Πάγωμα» αλλά «κερκόπορτα» για το μέλλον

Κρήτη
Ανησυχία για την Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών: «Πάγωμα» αλλά «κερκόπορτα» για το μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά κερδήθηκε μια πίστωση χρόνου, όμως συμφωνήθηκε να εξεταστούν από το «μηδέν» πιο συμφέρουσες λύσεις για το Δημόσιο

Στην αναστολή της απόφασης ανάκλησης της παραχώρησης των 51 στρεμμάτων εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης Γουρνών στην αναπτυξιακή εταιρεία ''ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε'' κατέληξαν οι σημερινές διαβουλεύσεις μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Στέφανου Βλαστού...

Μόνο που η  φαινομενικά θετική εξέλιξη, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση των πραγμάτων, όχι μόνο δεν  δικαιολογεί ικανοποίηση,  θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς, αλλά ίσα-ίσα προξενεί  έντονο προβληματισμό και...ανησυχία!

Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκταινόμενα και τις σχετικές ανακοινώσεις , το κέρδος για τους τοπικούς φορείς και τη τοπική κοινωνία είναι απλώς μια μικρή πίστωση χρόνου κάποιων μηνών ενώ  σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται το σημερινό status quo που αντιθέτως τίθεται τελείως στον ''αέρα''.

Γιατί αυτό;

Κατά τις  σημερινές επαφές ο Σταύρος Αρναουτάκης απέσπασε  μεν την αναστολή της απόφασης-''βόμβα'' της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου που απαιτούσε-θυμίζουμε- με πρωτοφανή εκβιαστικό τρόπο την άμεση επιστροφή των 51 στρεμμάτων , στα οποία σημειωτέον υπάρχουν μέσα το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο και το δημοτικό σχολείο .

Την ίδια ώρα  δέ , ενημερώθηκε, και μάλιστα , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, συμφώνησε κι ο ίδιος(!) στο να διερευνηθεί από μηδενική βάση το σημερινό καθεστώς παραχώρησης και να αναζητηθούν από την ΕΤΑΔ-διά εξειδικευμένων  συμβούλων- άλλες λύσεις αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης.

Λύσεις, όπως αναφέρει με νόημα η ΕΤΑΔ, πιο επωφελείς οικονομικά για το δημόσιο, κάτι που ουσιαστικά μοιάζει με …''παράθυρο'' για ιδιωτική εμπλοκή στα 51 αυτά στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί από το 1997 στους τοπικούς φορείς.

Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά, ο περιφερειάρχης φαίνεται απλώς να κλώτσησε λίγο παρακάτω το τενεκεδάκι. Κέρδισε λίγο χρόνο, με το ''πάγωμα'' της επιστροφής της έκτασης αλλά την ίδια ώρα μοιάζει να άνοιξε …'’κερκόπορτα'' για το μέλλον,  σπεύδοντας αβίαστα να συναινέσει πολιτικά  στο τέλος της σημερινής χρήσης του ακινήτου,  παρόλο που είναι σε ισχύ συμφωνία παραχώρησης μέχρι το 2025!

Αν λοιπόν δεν έχει καταγγελθεί η συμφωνία παραχώρησης και δεν συντρέχουν λόγοι καταγγελίας της, κάτι για το οποίο δεν γίνεται καμμία αναφορά από πλευράς ΕΤΑΔ, είναι πραγματικά απορίας άξιον το γιατί  ενώ είναι κατοχυρωμένη η παραχώρηση, ο περιφερειάρχης έσπευσε τόσο εύκολα να αποδεχτεί και να συμφωνήσει στη πρόωρη λήξη της συμφωνίας παραχώρησης της έκτασης.

Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς -όπως διατυμπανίζουν σε υψηλούς τόνους τις τελευταίες μέρες- ήθελαν και θέλουν όχι απλά να διασφαλίσουν όσο ισχύει η συμφωνία παραχώρησης, δηλαδή μέχρι το 2025,  αλλά να επεκτείνουν τη παραχώρηση και για άλλα 15-20 χρόνια!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News