Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη - Τι πωλήσεις κάναμε τον Μάρτιο

Κρήτη
Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη - Τι πωλήσεις κάναμε τον Μάρτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και 10 λεπτά το κιλό αυξήθηκαν οι τιμές στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα

Αυξάνονται σταδιακά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στη χώρα μας, όπως δείχνει το δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης της 13ης Απριλίου, προκαλώντας προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών.

Στην πράξη, η μεγαλύτερη τιμή που σημειώθηκε στην Κρήτη ήταν 3,13 €/kg στον διαγωνισμό του Α.Σ. Ζάκρου της 13ης/04/21 για ποσότητα 30 τόνων, οξύτητας 0,38%, ενώ οι επόμενες μεγαλύτερες τιμές ήταν 2,95€/kg στους διαγωνισμούς των Α.Σ. Κριτσάς και Εμπάρου.

Ωστόσο, στην Ισπανία για λάδια ίδιας ποιότητας οι τιμές έφτασαν στα 3,70€/kg και στην Ιταλία στα 4,80€/kg, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη ακατανόητη διαφορά προς τα κάτω των ίδιας ποιότητας λαδιών της Ελλάδας.

Από 2,60 έως 3,13 ευρώ - βάσει στοιχείων του ΣΕΔΗΚ - πωλήθηκε το ελαιόλαδο στην Κρήτη από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, από 2,60 έως 3 στην Ελλάδα, από 4,50 έως 4,90 στην Ιταλία και στην Τυνησία από 2,91 έως 3,13 ευρώ το κιλό.

Με 3,10 ευρώ το κιλό και αύξηση ζήτησης άνοιξε την εβδομάδα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενόψει του επικείμενου ξεκλειδώματος της εστίασης στην Ιταλία.

Πρόσθετο... σπρώξιμο στην αγορά, την ίδια ώρα, αναμένεται να επιφέρει και ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης στη Γερμανία, μια αγορά που διευρύνεται για το ελαιόλαδο τα τελευταία έτη και με τους Ισπανούς να κυριαρχούν, αλλά και της εστίασης στην Ελλάδα, που πάει για μετά το Πάσχα όπως φαίνεται.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης σημείωσε τα εξής: «Το καθολικό Πάσχα τελείωσε. Επομένως, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στην αγορά. “Τσιμπάνε” λίγο οι τιμές. Το θέμα είναι να έχουμε μία ανοδική πορεία και μετά το Πάσχα, γιατί υπάρχουν αποθέματα μες στις δεξαμενές πολλά ακόμα. Μιλάμε για αδιάθετα λάδια σε ποσότητες από 30.000 μέχρι 40.000 τόνους. Και καλό θα είναι να μπούμε στη διαδικασία να το “κόψουν” οι παραγωγοί. Περιμένουμε και με το άνοιγμα της εστίασης μία καλύτερη πορεία για το κρητικό ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες του συνεταιριστή, η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου σήμερα είναι γύρω στα 2,70 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν τιμές από 2,60 μέχρι και 2,95 ευρώ το κιλό, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «πρόκειται για κάποιες μεμονωμένες τιμές, που δεν επηρεάζουν τόσο σημαντικά τη μέση τιμή. Δηλαδή μπορεί να έγινε μια πράξη στα 2,90 με 2,95 ευρώ το κιλό, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες που να διατεθούν στην αγορά με αυτές τις τιμές. Ευελπιστούμε τώρα που θα ανοίξει η εστίαση να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, διαφαίνεται μία μεσοβεντέμα μετά την περυσινή βεντέμα στο ελαιόλαδο. Από ’κει και πέρα, δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε ποιότητες και συνθήκες, αφού βρισκόμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις και προβλέψεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τι πωλήσεις κάναμε τον Μάρτιο

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό ότι στην αγορά της Ισπανίας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2021 πωλήθηκαν πάνω από 150.000 τόνοι ελαιολάδου. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), τα οποία δημοσιοποίησε η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores - ASAJA) της επαρχίας Jaén.

Η ASAJA - Jaén επισημαίνει ότι τον Μάρτιο προστέθηκαν 43.500 τόνοι στην ισπανική παραγωγή ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία που ακόμη δουλεύουν (η χρονιά είναι όψιμη). Έτσι η συνολική μέχρι τώρα παραγωγή έφτασε τους 1.381.357 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα της Ισπανίας, στο τέλος Μαρτίου, ανέρχονταν σε 1.103.270 τόνους, 98.360 τόνοι λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από αυτή την ποσότητα, οι 779.360 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, ενώ 277.370 τόνοι είναι για συσκευασία και 46.540 τόνοι αποθηκευμένοι σε κρατικές δεξαμενές (στοιχεία από “ΑγροΤύπο”).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News