Τι πρέπει να κάνουν οι καρκινοπαθείς αν νοσήσουν από κορωνοϊό

Κρήτη
Τι πρέπει να κάνουν οι καρκινοπαθείς αν νοσήσουν από κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα συζητήθηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

Ο καρκίνος είναι σίγουρα ένα από τα πιο σοβαρά υποκείμενα νοσήματα στην εποχή της πανδημίας όπως τόνισε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η καθηγήτρια Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σοφία Αγγελάκη.

Μάλιστα αυτό που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που φρενάρουν τη θεραπεία τους αλλά και τη ταχτική παρακολούθηση λόγο του φόβου να κολλήσουν κορωνοϊό στοιχείο που οι ίδιοι οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν απλά τραγικό.

Επίσης ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών σύμφωνα με την κ. Αγγελάκη είναι επιβεβλημένος πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον γιατρό που παρακολουθεί τον κάθε ασθενή.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ενεργή ογκολογική θεραπεία, που γενικά καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από την ασθένεια εάν μολυνθούν, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι για τους περισσότερους επιζήσαντες του καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι παρόμοιος με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Ενώ ο κίνδυνος ανοσοκαταστολής είναι συνήθως υψηλότερος κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας του καρκίνου, όπως κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, εάν συνυπάρχουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η μεγάλη ηλικία, οι επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ογκολογικές θεραπείες αλληλοεπιδρούν επίσης με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συχνότερα από τον γενικό πληθυσμό, οπότε έχουν και μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό το περιβάλλον, γεγονός που συμβάλλει σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους σχετικά με το εάν οι μη απολύτως απαραίτητες εξετάσεις μπορούν να παραλειφθούν, να προγραμματιστούν ή να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό η κ. Αγγελάκη τόνισε ότι οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο και μάλιστα μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα. Παράλληλα κανένας μεγάλος ιατρικός οργανισμός δεν έχει συστήσει τη χορήγηση ενός τύπου εμβολίου έναντι ενός άλλου, είτε για ασθενείς με καρκίνο ή για άλλα άτομα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News