Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυες από το κορωνοϊό - Τι πρέπει να προσέξουν

Κρήτη
Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυες από το κορωνοϊό - Τι πρέπει να προσέξουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκυμοσύνη εν μέσω πανδημίας – Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρθηκαν στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής»

 Οι έγκυες γυναίκες είναι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην εποχή του covid, όπως πολύ ξεκάθαρα τόνισε στην εκπομπή  «Ώρα Αιχμής» στη ΚΡΗΤΗ TV, o καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής του Παν Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης.

Η βασική ανησυχία των εγκύων σύμφωνα με το κ. Μακρυγιαννάκη, είναι η επίδραση που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στη εξέλιξη της διαδικασίας στοιχείο που φαίνεται να στρεσάρει αρκετά την γυναίκα αλλά και ολόκληρη την οικογένεια της.

Πάντως στα θετικά είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες συνέχισαν κανονικά την παρακολούθηση της κύησης στην εποχή του lockdown, στοιχείο που αποτυπώνει και την σοβαρότητα που δείχνουν στην διαχείριση της κατάστασης τους στην εποχή της κύησης.

Μάλιστα όπως τόνισε ο καθηγητής στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής», η τακτική παρακολούθηση της εγκύου είναι κομβικής σημασίας.

Τώρα αν  η γυναίκα σ κατάσταση εγκυμοσύνης παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κορωνοϊού πρέπει να καθυστερήσει την τακτική παρακολούθηση για 7 ημέρες και 14 ημέρες σε περίπτωση που υπάρχει συμπτωματολογία ατόμου στο άμεσο περιβάλλον.

Οι έγκυες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές με ηλικία άνω των 40 ετών, είναι παχύσαρκες και έχουν ιστορικό αρτηριακής πίεσης και διαβήτη και προεκλαμψία.

Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τις υπόλοιπες έγκυες.

Παράλληλα ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για αυτή τη κατηγορία γυναικών είναι 18,58 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Επίσης αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό αλλά και νοσηλεία του νεογνού σε ειδική νεογνολογική μονάδα.

Όσον αφορά την αναπαραγωγική διαδικασία στην εποχή της πανδημίας ο κ. Μακρυγιαννακης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες και παράλληλα δεν έχει αναφερθεί αρνητική έκβαση κύησης σε γυναίκες που νόσησαν από  κορωνοϊό στο Α τρίμηνος της κύησης.

Επίσης δεν υπάρχει καμία σύσταση για αποφυγή εφαρμογής μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα όπως τόνισε και τη Δευτέρα η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών δεν απαιτείται τεστ κύησης για να εμβολιαστούν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό όπως υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης σε σειρές χιλιάδων ασθενών που μελετήθηκαν τα εμβόλια,δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές σε γυναίκες που ήταν έγκυες και συμμετείχαν στη διαδικασία εν αγνοία τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News