Αμερικανική Βάση: Αναβρασμός και «θύελλα» αντιδράσεων για την αιφνιδιαστική απαίτηση επιστροφής των ακινήτων

Κρήτη
Αμερικανική Βάση: Αναβρασμός και «θύελλα» αντιδράσεων για την αιφνιδιαστική απαίτηση επιστροφής των ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Τελεσίγραφο” της ΕΤΑΔ για μία έκταση που λειτουργούν το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τα κίνητρα, τους λόγους και το όποιο παρασκήνιο ενδεχομένως πίσω από την αιφνιδιαστική αψυχολόγητη κίνηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου να ζητήσει στα καλά καθούμενα πίσω, και μάλιστα με πρωτοφανές τελεσίγραφο 20 ημερών (!), έκταση 55 στρεμμάτων μέσα στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών. Έκταση, σημειωτέον, στην οποία λειτουργούν το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, που φτιάχτηκε με ένα σωρό λεφτά μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού "Ειρήνη Α.Ε.", αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών!

Με την πλευρά της ΕΤΑΔ να τηρεί μέχρι τώρα σιγή ιχθύος, μη δίνοντας εξηγήσεις για το αιφνιδιαστικό αυτό τελεσίγραφο απαίτησης άμεσης επιστροφής μιας έκτασης η οποία τελεί υπό παραχώρηση στους τοπικούς φορείς μέχρι το 2025, σε τοπικό επίπεδο συνεχίζονται οι συσκέψεις, διαβουλεύσεις και διεργασίες προς αναζήτηση αφενός απαντήσεων, και προς συντονισμένο, αφετέρου, τρόπο αντίδρασης.

Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διαμήνυσαν εκ νέου πως δεν πρόκειται να παραχωρηθούν πίσω τα κλειδιά των ακινήτων, όπως τα ζητά με τέτοιο εκβιαστικό, προσβλητικό τρόπο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Οι ίδιοι εξέφρασαν ξανά την απορία και την έκπληξή τους για το τι μπορεί να υποκρύπτεται από πίσω, μιας και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επίσημη εξήγηση από την ΕΤΑΔ, πέραν του εγγράφου- "βόμβα" που έστειλε προ ημερών, απαιτώντας εντός 20 ημερών να υπάρξει παράδοση-παραλαβή του ακινήτου, σε συνεννόηση με κλιμάκιο της Εταιρείας, διαφορετικά, αν «μετά το πέρας της προαναφερθείσας περιόδου δεν έχει υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, το παρόν έγγραφο ενέχει τη μορφή Πρωτοκόλλου Παράδοσης-Παραλαβής».

Το μείζον θέμα για το νησί μας θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο ευρείας, διαδικτυακής σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ μεθαύριο Πέμπτη θα τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η πλευρά της Περιφέρειας, και προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης, θα επιμείνουν στην προσπάθεια αναζήτησης συγκεκριμένων εξηγήσεων από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Όπως σχολίασε μάλιστα στη "Ν.Κ." ο κ. Μπαριτάκης, που παραμένει έκπληκτος για την πρωτοφανή κίνηση της ΕΤΑΔ, θα πρέπει να δοθούν στην Περιφέρεια και στους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς οι αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας για την επιστροφή των ακινήτων εντός της πρώην Βάσης, αποφάσεις οι οποίες μνημονεύονται στο έγγραφο που εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων της ΕΤΑΔ, αλλά, παραδόξως πώς, δεν επισυνάπτονται!

Την ίδια ώρα, με μεγάλο, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση της σχετικής επερώτησης που έχουν καταθέσει οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και εξηγήσεις τουλάχιστον σε πολιτικό, κυβερνητικό επίπεδο, εφόσον η ΕΤΑΔ εμμείνει στην τακτική της σιγής... ασυρμάτου!

Σωκράτης Βαρδάκης

Στα πλαίσια της συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλο Μπαριτάκη, αναφορικά με το τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ A.E. για τα ακίνητα που στεγάζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε: «Μέσα από μια απαράδεκτη επιστολή, η ΕΤΑΔ, εντελώς ξαφνικά και αδικαιολόγητα, ζητά την παράδοση του ακινήτου που στεγάζει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών εντός 20 ημερών. Μία απόφαση που αποτελεί προσβολή για τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία. Δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση και επικοινωνία, αλλά κυρίως χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου, ισχύος μέχρι το 2025, το τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ συνιστά μία κίνηση ανήκουστη και αψυχολόγητη. Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί τι θα συμβεί με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της αναβάθμισης του συγκροτήματος και η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να συνεχίσει το ΔΕΚΚ να διαδραματίζει κομβικό ρόλο τοπικά, σε πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο με τη συνέχιση της αξιοποίησης των ακινήτων από τους φορείς της Κρήτης και όχι ξεπουλώντας το σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την πλευρά μας, ενημέρωσα τον κ. Αρναουτάκη για την κατάθεση ερώτησης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με το ζήτημα, με τη συνυπογραφή και άλλων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποσυρθεί η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου.

Ο κ. περιφερειάρχης από τη δική του πλευρά τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθούν τα κλειδιά των ακινήτων και ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και προσβλητικές, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του συγκροτήματος.

Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το κατάπτυστο εγχείρημα υφαρπαγής του συγκροτήματος του Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, καθώς επίσης και του Παραρτήματος Δημοτικού Σχολείου Γουρνών», κατέληξε ο κ. Βαρδάκης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ  - Στη Βουλή το έγγραφο για το Δημοτικό Σχολείο

Εντωμεταξύ, στη Βουλή φέρνουν εκ νέου το ζήτημα των ακινήτων της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών και της προκλητικής επιστολής της ΕΤΑΔ για «εντός 20 ημερών» παράδοση των ακινήτων που στεγάζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών.

Αυτή τη φορά, οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτη Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης καταθέτουν στους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου, με το οποίο εκφράζεται η εντονότατη ανησυχία που προκάλεσε το "τελεσίγραφο" της ΕΤΑΔ προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου για "παράδοση" εντός 20 ημερών ακινήτων της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, και στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών, στο οποίο φοιτούν 112 μαθητές του δημοτικού.

Στο κείμενο τονίζεται ότι η ενέργεια αυτή «έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινότητα» και ότι «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αδιαφορίας για τις ανάγκες των δημοτών-κατοίκων και γονιών της περιοχής κατά τον σχεδιασμό "αξιοποίησης της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών" και της χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής». Οι τρεις βουλευτές ζητούν τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και να ενημερωθούν σχετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News