Τουρισμός - Κρήτη: Ελπίδες ανάκαμψης από τη ρωσική τουριστική αγορά

Κρήτη
Τουρισμός - Κρήτη: Ελπίδες ανάκαμψης από τη ρωσική τουριστική αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικά μηνύματα από Ρωσία

Ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς και για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, απέφερε η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με εξέχοντες παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα (tour operators κ.ά.).

Η επίσκεψη του κ. Θεοχάρη στη Ρωσία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλήθηκε εκτενέστατα στα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα και ηλεκτρονικά. Υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών, και προβολή των διαδοχικών συνεντεύξεων τις οποίες παραχώρησε ο υπουργός, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Επιπλέον, η αυξημένη δημοσιότητα της επίσκεψης τού κ. Θεοχάρη υπήρξε αφορμή για την προβολή της χώρας μας ως ιδανικού προορισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού για το 2021.

Συνοψίζοντας επιγραμματικά το ταξίδι του στη Ρωσία, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε: «Ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική η επίσκεψή μου στη Ρωσία. Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας. Η μακροχρόνια φιλία που συνδέει Ρωσία και Ελλάδα ήταν έκδηλη σε όλες τις επαφές που είχα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Μόσχα. Η αγάπη των Ρώσων για την πατρίδα μας αποτυπώνεται εμπράκτως στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, αλλά θα έλεγα και στις προσπάθειες τις οποίες από κοινού καταβάλλουμε προκειμένου να απελευθερώσουμε τις τουριστικές μετακινήσεις και να απλοποιήσουμε τις διατυπώσεις, πάντα με αμέριστο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τη Ρωσία φεύγω μόνο με αισιόδοξα μηνύματα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας προς την Ελλάδα».

Υψηλής σημασίας ήταν η συνάντηση εργασίας του κ. Θεοχάρη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, Dmitry Zverev. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον κ. Zverev ως «ένα θετικό βήμα προς την κοινή κατεύθυνση και τον στόχο μας: το άνοιγμα των ουρανών, την ασφαλή επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών».

«Με τον αγαπητό κ. Dmitry Zverev συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε, άμεσα, στην αμοιβαία αναγνώριση των συμβατικών, έγχαρτων βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς και σε τεχνικές συζητήσεις για την αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Πολύ σημαντικό όμως είναι επίσης το ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την από κοινού προσπάθεια και την υποβολή αιτήματος προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές Ρωσίας και Ελλάδας, για την επέκταση του προγράμματος πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Zverev, ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε τα 5 επίπεδα άμυνας τα οποία έχει ορίσει το υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική περίοδο του 2021, χτίζοντας το απαραίτητο "τείχος προστασίας" για τη θωράκιση της υγείας των επισκεπτών, των εργαζομένων και των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Dmitry Zverev χαιρέτισε τη θετική στάση εκ μέρους της Ελλάδας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού για την κατανόηση και τη συνεργασία.

Ο κ. Demura διαβεβαίωσε τον κ. Θεοχάρη ότι η TUI Russia θα ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ-να-Ντονού και το Καζάν. Επιπλέον, η TUI Russia είναι έτοιμη να προσφέρει στους τουρίστες ταξίδια με τακτικές πτήσεις στην Αθήνα, στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, στα νησιά της Ζακύνθου και στη Σαντορίνη.

Τέλος, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν ανέστειλε ποτέ τη διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας σε Ρώσους τουρίστες», ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τουρίστες από τη Ρωσία με ασφάλεια για την υγεία τους» και προσέθεσε: «Στην Ελλάδα αποδείξαμε πέρυσι ότι η πανδημία δεν αποκλείει τον ασφαλή τουρισμό. Το καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τους τουρίστες, με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και πολιτών αφενός, και αφετέρου στη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Για το 2021 η Ελλάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι με την άρση τόσο των εσωτερικών περιορισμών, όσο και αυτών για τους επισκέπτες του εξωτερικού θα επιτύχουμε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των τουριστών».

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Ιούλιο ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Μεγάλος θα είναι ο διεθνής και εσωτερικός ανταγωνισμός των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επισήμαναν στη "Νέα Κρήτη" τουριστικοί φορείς. Οι τουριστικοί φορείς επισήμαναν πως είναι θετικό το γεγονός ότι φέτος η Ρωσία θα ανοίξει, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μια πληθώρα προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προβλημάτων είναι το καθυστερημένο άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο, για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης Μάνος Τσακαλάκης υποστήριξε πως είναι θετικό γεγονός η αναγνώρισή του.

«Εμείς αναγνωρίζουμε το ρωσικό εμβόλιο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξής: δίνει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη της να υπογράφουν διμερείς συμβάσεις με άλλα κράτη, όπως είναι η Αγγλία και το Ισραήλ. Εμείς έχουμε υπογράψει με το Ισραήλ. Με την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στη Ρωσία, ουσιαστικά διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου Ρώσων τουριστών στη χώρα μας. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες ένα ρεαλιστικό σχεδιάγραμμα για το τι θα γίνει με τη Ρωσία. Πρακτικά, όμως, η επίσκεψη σηματοδότησε το άνοιγμα της Ελλάδας προς τη Ρωσία τη θερινή περίοδο. Το Sputnik είναι πλέον ισάξιο με τ' άλλα εμβόλια. Αυτό που απομένει είναι ο περιορισμός των κρουσμάτων στη χώρα μας. Πέρυσι, η Ρωσία ήταν κλειστή για εμάς. Φέτος θα ανοίξει κανονικά την περίοδο που θα ανοίξουν οι άλλες χώρες, δηλαδή τον Ιούλιο. Εάν έρχεται μια πτήση τον Μάιο, αυτό δε σημαίνει τίποτε για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την περυσινή περίοδο είναι πως δεν είχαμε τον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός είναι δυνατό χαρτί. Εάν η περίοδος τουρισμού είναι θετική ή αρνητική φέτος, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Εμείς οφείλουμε να κρατούμε τις αποστάσεις και κυρίως να υπακούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουμε από το "βαθύ κόκκινο"», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε: «Πέρυσι γκρεμίστηκαν τα έσοδα κατά 80%. Φέτος, όλα τα ξενοδοχεία έχουν ανάγκη από πελατεία. Πέρυσι άνοιξαν τα μισά ξενοδοχεία της χώρας και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έκλεισαν τα μισά. Ουσιαστικά, άνοιξε το 25%. Φέτος θα ανοίξουν άνω του 80% των ξενοδοχείων της χώρας. Θα υπάρξει εσωτερικός και διεθνής ανταγωνισμός. Οι τροφοδότριες χώρες το λένε ξεκάθαρα: Δε θέλουν τουρίστες. Προτρέπουν τους υπηκόους τους να μείνουν στη χώρα τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Βρετανία και η Γερμανία».

Την εκτίμησή του έκανε στη "Νέα Κρήτη" και ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, λέγοντας: «Εμείς προετοιμαζόμαστε βασιζόμενοι στα λεγόμενα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το Sputnik ως πράσινο διαβατήριο εισόδου στη χώρα μας. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι καλυμμένοι, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά το PCRtest. Tεστ θα γίνονται. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ακολουθούνται. Η αγορά της Ρωσίας θα ανοίξει μόνο εφόσον μπούμε στο πράσινο χρώμα. Οπότε, εάν θέλουμε να έχουμε τουρίστες, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί την Κρήτη πράσινη. Όλες οι χώρες θα ζητούν αυστηρά μέτρα κατά την επιστροφή».

(Φωτογραφία αρχείου: intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News