Ηράκλειο: Δυναμικός «παλμός» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Κρήτη
Ηράκλειο: Δυναμικός «παλμός» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Στους δρόμους του Ηρακλείου βγήκαν μαζικά χθες το μεσημέρι μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών εκπαιδευτικών φορέων και φοιτητικοί σύλλογοι, δίνοντας δυναμικό παλμό στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, στα πλαίσια προγραμματισμένης πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης.

Τα χθεσινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ήρθαν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που είχαν διοργανωθεί την προηγούμενη ημέρα στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Παιδεία...

Το χθεσινό ραντεβού για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο είχε δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, την ίδια ώρα που είχαν προγραμματιστεί τα συλλαλητήρια και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία και λίγη ώρα μετά ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με πλακάτ και συνθήματα οι διαμαρτυρόμενοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για ασφαλή σχολεία και πανεπιστήμια.

Μεταξύ άλλων, οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν προς την κυβέρνηση τα αιτήματα της εκπαιδευτικής - μαθητικής - φοιτητικής κοινότητας για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και τα πανεπιστήμια εν μέσω κορωνοϊού, με τη λήψη ουσιαστικών και όχι πρόχειρων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα ζήτησαν την κατάργηση του νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο έδωσαν και φοιτητές, οι οποίοι το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητικοί σύλλογοι εναντιώνονται στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την αστυνόμευση των ΑΕΙ, ενώ αντιδρούν σε μέτρα που αφορούν στη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, το ανώτατο όριο σπουδών και άλλες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο στήριξαν και οι δύο μεγάλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), κηρύσσοντας για χθες διευκολυντικές στάσεις εργασίας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Στο Ηράκλειο, δυναμική ήταν η στήριξη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δ. Θεοτοκόπουλος" και "Φαιστός", της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου.

"Δ. Θεοτοκόπουλος" και "Φαιστός"

«Για τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά διεκδικούμε από τώρα η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία:

- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια.

- Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες.

- Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

- Αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός-παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.

- Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

- Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι "Δ. Θεοτοκόπουλος" και "Φαιστός".

"Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών"

«Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια:

* Στην Αξιολόγηση - διαβάθμιση - απόλυση - πειθάρχηση.

* Στην αποκεντρωμένη-ιδιωτικοποιημένη δομή του Σχολείου, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και την επίταση των μορφωτικών ανισοτήτων.

* Στον Εσωτερικό Κανονισμό του αυταρχισμού και της ισοπέδωσης των θεμελιωδών δημοκρατικών και παιδαγωγικών αρχών.

* Στον νόμο για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου, τις διαγραφές των φοιτητών, τη συνδικαλιστική και πολιτική φίμωση, αλλά και καταστολή του φοιτητικού κινήματος» ήταν το μήνυμα-κάλεσμα της "Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου".

ΕΛΜΕ Ηρακλείου

«Προστατέψτε τη δημόσια υγεία»

Εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά της: «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πολιτική της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης έναντι της υγειονομικής προστασίας του λαού, πολιτική που αποτυπώνεται καθημερινά στην κατάρρευση των νοσοκομείων, στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και στο θλιβερό σκηνικό των μαζικών θανάτων που μαστίζει την κοινωνία. Καλεί τον λαό σε μαζική επαγρύπνηση και διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματός του για δημόσια, καθολική, δωρεάν υγεία και τονίζει ότι η... ενορχηστρωμένη προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού για τις δραματικές διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο προσκρούει στην κοινή λογική, αλλά προκαλεί και το δημοκρατικό αίσθημα της κοινωνίας. Γιατί η ΜΟΝΗ υπεύθυνη για το δραματικό τοπίο του θανάτου, όπως διαμορφώνεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ., που επιτείνει την πολιτική της υποχρηματοδότησης, διαλύοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τήρησε τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής θωράκισης του λαού, αλλά επιπλέον αξιοποίησε την πανδημία για να στραφεί εναντίον του λαού και να τον απογυμνώσει απ' όλα τα βασικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News