Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα - «Ζούμε με μισθούς πείνας»

Κρήτη
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα - «Ζούμε με μισθούς πείνας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν αναλάβει το τιτάνιο, εν καιρώ COVID, έργο της καθαριότητας αλλά η ανταμοιβή τους, όπως λένε, είναι αμοιβές- “ψίχουλα”, σκληρά ωράρια και τεράστια έλλειψη σεβασμού απέναντι στο επάγγελμά τους

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας. Πολλά και ποικίλα, με βασικότερα ίσως την έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό τους και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη παιδείας μερίδας των δημοτών, την κακή μισθολογική κατάσταση μέχρι και την αυτοματοποίηση και τη μη μόνιμη πρόσληψη υπαλλήλων στον χώρο της καθαριότητας. Είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν μέρα με τη μέρα με την αποκομιδή των απορριμμάτων των πολιτών. Οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις τους είναι αξιοσημείωτες.

Η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι είναι ορατοί. Τους συναντούμε σε πλατείες, δρόμους, στενά... Τα προβλήματά τους, όμως, είναι μη εμφανή. Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο αυτό, οι οποίοι μας μετέδωσαν τη ζώσα πραγματικότητα...

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον χώρο της καθαριότητας μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου, Μιχάλης Καρασάββας. Ο κ. Καρασάββας υποστήριξε πως τα εργατικά ατυχήματα είναι ιδιαιτέρως συχνά στον χώρο της καθαριότητας, ενώ πολλοί εργαζόμενοι είναι θύματα σωματικής και λεκτικής βίας.

«Ένα βασικό πρόβλημα αφορά στον δημότη ο οποίος δεν έχει την υπομονή να αδειάσει ο εργαζόμενος τους κάδους απορριμμάτων. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν δεχτεί σωματική και λεκτική βία. Αυτά τα γεγονότα είναι ανεπίτρεπτα και δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Οι άνθρωποι κάνουν το μεροκάματό τους και επιζητούν σεβασμό στο επάγγελμα το οποίο κάνουν. Με τόσα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως πολλά από τα θύματα είναι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας. Στον χώρο της καθαριότητας μπορούμε να συναντήσουμε ατυχήματα όπως σπάσιμο χεριού ή ποδιού, μέχρι πιο βαριά που αφορούν και με το τέλος της ζωής ενός εργαζομένου. Υπάρχουν πολλά εργατικά ατυχήματα στον χώρο της καθαριότητας. Γι’ αυτό και ο εργαζόμενος οφείλει να έχει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε: «Ζούμε επίσης μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς τον κορωνοϊό τον βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Ως Σύλλογος και ως Ομοσπονδία ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο και τους βουλευτές Ηρακλείου να φέρουν στη Βουλή το ζήτημα των εμβολιασμών στους εργαζομένους της καθαριότητας. Εμείς βάζουμε πάνω απ’ όλα το θέμα της υγείας των εργαζομένων. Αυτό προτάσσουμε πάνω απ’ όλα», υπογράμμισε ο κ. Καρασάββας.

O πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στα επιπλέον προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας. «Παλαιότερα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε έντονα το πρόβλημα των αμαξιών που χρησιμοποιούσαμε. Ήταν παλιά. Τώρα, τα τελευταία 5-7 χρόνια, έχουν έρθει καινούργια. Ο στόλος πρέπει να αλλάζει. Ένα απορριμματοφόρο που κάνει δυο-τρεις βάρδιες τη μέρα δεν αντέχει», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην πρόσληψη εργαζομένων. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις πολλών ανθρώπων. Το πάγιο, ωστόσο, αίτημά μας είναι μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Η κρίση χτύπησε και εμάς. Από το 2011 είχαμε δει τους μισθούς μας να μειώνονται».

Στο ερώτημα εάν ο αριθμός των ανθρώπων στην καθαριότητα είναι ικανοποιητικός για την πόλη του Ηρακλείου, ο κ. Καρασάββας απαντάει: «Θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν το προσωπικό που εργαζόταν στην καθαριότητα ήταν μόνιμο. Όμως, φοβάμαι ότι μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα τεθεί ζήτημα στον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας. Υπάρχουν εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στον χώρο μας. Σήμερα, δηλαδή, υπάρχει προσωπικό. Έχουμε όμως ανάγκη από μονιμοποίηση του προσωπικού».

Εμβόλια

Παρέμβαση στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας πρέπει να έχουν προτεραιότητα, καθώς τα ενδεχόμενα ή πιθανά κρούσματα είναι πολλά. Και ο κίνδυνος μόλυνσης ανθρώπων αυξάνεται εάν αναλογιστούμε πως στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα περιλαμβάνονται και τα self tests που θα βγουν στην αγορά», ανέφερε ο κ. Βοργιάς, ενώ τόνισε: «Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με το Σωματείο Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου ώστε να κοινοποιηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά στην καθαριότητα, όπου οι διορισμοί θα είναι μόνιμοι. Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να παρέχονται στους εργαζόμενους όλα τα μέτρα προστασίας».

«Μας αντιμετωπίζουν ως κατώτερους»

Η κ. Χρυσούλα Σταθάκη είναι εργαζόμενη στον χώρο της καθαριότητας από το 2002. Εργάζεται εδώ και 19 χρόνια ως οδοκαθαρίστρια. Έχει δουλέψει σκληρά και συνεχίζει τον δύσκολο αγώνα της. Μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με μείζον πρόβλημα την έλλειψη παιδείας όπως τη βιώνει η ίδια.

«Στον χώρο της καθαριότητας βρίσκομαι από το 2002. Αρχικά, εργαζόμουν ως συμβασιούχος υπάλληλος από το 2002 έως το 2008. Έπειτα, οι αιτήσεις που έκανα δεν έγιναν αποδεκτές και πήγα στην Ιεράπετρα, όπου εργάστηκα εκεί. Επέστρεψα πρόσφατα όταν έγινε γνωστή η προκήρυξη 3Κ που μοριοδοτεί την προϋπηρεσία, και πλέον είμαι μόνιμη υπάλληλος στην καθαριότητα. Ορκίστηκα πρόσφατα», υποστήριξε η κ. Σταθάκη.

Αρχικά, η κ. Σταθάκη μίλησε για τα προβλήματα στον χώρο της καθαριότητας, τονίζοντας ότι το μείζον είναι η έλλειψη σεβασμού που βιώνει η ίδια. Καθημερινά, όπως λέει, γίνεται αποδέκτης ειρωνικών σχολίων, ενώ η συμπεριφορά μερίδας των δημοτών καταδεικνύει έλλειμμα παιδείας. «Τα προβλήματα είναι ορατά. Όπως συμβαίνουν σε όλες τις δουλειές. Είμαι 19 χρόνια στον χώρο της καθαριότητας και οφείλω να υποστηρίξω πως μεγάλο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων που δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Τα σκουπίδια είναι εμφανή. Μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους ενός κατώτερου θεού και μας κοροϊδεύουν χαρακτηρίζοντάς μας ως “σκουπιδιάρηδες”. Δυστυχώς, γινόμαστε δέκτες ειρωνικών σχολίων. Είναι εμφανής η έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ με λόγο ενθαρρυντικό υποστηρίζει: «Το μηνιάτικο που παίρνουμε τώρα είναι όπως ήταν το δεκαπενθήμερό μας πριν την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση περιόρισε δραματικά τα έσοδά μας. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Εγώ αγαπώ τη δουλειά μου και δεν έχω κανένα αίσθημα φόβου να το δηλώσω. Έχω χωρίσει και μέσα από αυτό το επάγγελμα ανέθρεψα το παιδί μου με αγάπη. Την αγαπώ τη δουλειά μου και θεωρώ ότι είναι τιμή μου που είμαι “σκουπιδιάρα”».

Η κ. Σταθάκη μίλησε και για το μισθολογικό, το οποίο είναι “αγκάθι” για το συγκεκριμένο επάγγελμα. «Παρά τα χρόνια εργασίας μου, ορκίστηκα σχετικά πρόσφατα. Κάθε μήνα λαμβάνω 690 ευρώ. Είναι αρκετά μικρό το χρηματικό ποσό. Πιστεύω πως δε μου έχουν αναγνωριστεί οι συμβάσεις και αυτός είναι ο λόγος που παίρνω τόσο λίγα χρήματα. Παλαιότερα, το 2004, παίρναμε πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς πρόσθεταν κάποια επιδόματα. Τώρα κόπηκαν. Οι μισθοί είναι μισθοί πείνας. Και η δουλειά είναι επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χωρίς διάλειμμα»

Μεταξύ άλλων, η κ. Σταθάκη υπογράμμισε πως πολλοί συνάδελφοί της εργάζονται πυρετωδώς και πολλές φορές επικρατεί αυτοματοποίηση στην εργασία της. «Πολλοί συνάδελφοι εργάζονται για πολλά άτομα με τρόπο σχεδόν καταπιεστικό - χωρίς διάλειμμα και χωρίς ξεκούραση. Εγώ δουλεύω 6,5 ώρες και η δουλειά που κάνω είναι 8ωρη. Εργάζομαι πυρετωδώς και δε σταματάω. Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να διατηρήσει τους υπαλλήλους που έχουν υπογράψει 8μηνη σύμβαση και να προσλάβει ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Υπάρχουν άνεργοι και ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να τους στηρίξει. Άλλωστε, χρειάζονται εργατικά χέρια στην καθαριότητα», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Χρειάζονται προσλήψεις. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν προσλήψεις. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο που βιώνουμε την υγειονομική κρίση, κανένας δε μας στήριξε. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή. Μαζεύουμε τις μάσκες από τους δρόμους και δεν είδαμε κάποιο επίδομα ειδικού σκοπού. Κανένας δεν έχει κοιτάξει τον εργαζόμενο της καθαριότητας. Ούτε εμάς τις οδοκαθαρίστριες ούτε τους συνοδούς, ούτε τους οδηγούς απορριμματοφόρων. Αρρωσταίνουμε μέσα από τα απορρίμματα. Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να κρατήσει τα άτομα που έχει και να προσλάβει κι άλλο εργατικό δυναμικό», υπογράμμισε.

Η κ. Κατερίνα Μιχαλάκη εργάζεται επίσης ως οδοκαθαρίστρια. Πριν μεταπηδήσει στο συγκεκριμένο πόστο, εργαζόταν ως συνοδός για δέκα ολόκληρα χρόνια. Η ίδια θίγει το ζήτημα του σεβασμού που δεν υφίσταται από την πλευρά πολλών πολιτών. «Οι δημότες δε σέβονται τους χώρους ούτε εμάς. Πολλοί δημότες πετούν τα απορρίμματά τους ακριβώς δίπλα μας... Μας αγνοούν. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα που έχω ως οδοκαθαρίστρια», υπογραμμίζει, ενώ συνεχίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε τα χρήματα που αξίζει η δουλειά μας. Παίρνουμε μισθούς πείνας για τη δουλειά που κάνουμε. Εγώ προσωπικά είμαι 13 χρόνια στην καθαριότητα και παίρνω 840 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δε μας αντιπροσωπεύουν γιατί κάνουμε μια δύσκολη δουλειά. Εμείς είτε σε κρύο είτε σε ζέστη εργαζόμαστε».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση εργασίας τονίζοντας: «Πολλές φορές εμείς οι οδοκαθαριστές έχουμε γίνει συνοδοί. Γίνεται συχνά αποκομιδή απορριμμάτων και εργαζόμαστε πυρετωδώς».

«Το μισθολογικό είναι κρίσιμο ζήτημα»

Η Ειρήνη Αργυράκη εργάζεται ως συνοδός. Κάθε μέρα ξυπνάει στις 2:30 το πρωί. Μέσα από τις σελίδες της “Ν.Κ.” αποτυπώνει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια και οι συνάδελφοί της ως συνοδοί.

«Το βασικό πρόβλημα είναι τα παρκαρίσματα μπροστά στους κάδους. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Μόνιμο πρόβλημα επίσης είναι το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι παρκάρουν αριστερά και δεξιά του δρόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει απορριμματοφόρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να χτυπάς τις κόρνες για να απομακρύνουν τα αμάξια τους. Αναγκαστικά θα πάμε σε μονόδρομο ή θα προχωρήσουμε μια απόσταση 200-300 μέτρων για να φέρουμε τον κάδο», αναφέρει, ενώ συνεχίζει: «Το μισθολογικό, επίσης, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Δεν πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Λαμβάνουμε λίγα χρήματα για την προσφορά μας. Δεν μπορείς να ζήσεις 4-5 παιδιά με 750-800 ευρώ. Είναι δύσκολο επάγγελμα και πραγματικά απαιτεί σωματικές και ψυχικές αντοχές».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο Δήμος Ηρακλείου έχει ανάγκη από περισσότερες προσλήψεις. Πάντα ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει ανάγκη να κάνει προσλήψεις εργατικού προσωπικού. Είχαμε μόνιμους εργαζομένους στην καθαριότητα αλλά οι περισσότεροι έφυγαν. Έπειτα προσελήφθησαν οι επόμενοι με συμβάσεις. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει, όμως, ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις. Πιστεύω πως χρειάζεται 50 παραπάνω ανθρώπους οι οποίοι θα βοηθήσουν στο έργο της καθαριότητας. Η δουλειά είναι δύσκολη. Στον χώρο της καθαριότητας δεν υπάρχει ελαφρύ χτύπημα. Τα ατυχήματα μπορεί να είναι πολλά και δύσκολα».

Καταλήγοντας, η κ. Αργυράκη επισημαίνει πως «ο Δήμος Ηρακλείου έχει “βγάλει” ένα καινούργιο απορριμματοφόρο που περνάει από γειτονιά σε γειτονιά και μαζεύει αντικείμενα. “Βάζει” ένα απορριμματοφόρο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Ηρακλείου και καλεί τον δημότη να πετάξει το παλιό του κρεβάτι, το συρτάρι ή το στρώμα του. Κανένας, όμως, δεν αξιοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Και το αποτέλεσμα είναι να βλέπω παντού στρώματα και κρεβάτια...».

«Επικίνδυνο επάγγελμα»

Ο κ. Γιώργος Μαραζάκης είναι οδηγός. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν από το μισθολογικό μέχρι και τα παλιά αμάξια, τα οποία, όπως επισήμανε, δεν είναι και τα καλύτερα από άποψη συντηρήσεως.

«Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα. Ως οδηγός, οφείλω να υποστηρίξω πως δεν τηρούνται οι κανόνες στάθμευσης. Τα αμάξια είναι παρκαρισμένα στις γωνίες και δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στα στενά. Αναγκαζόμαστε να μπούμε σε μονόδρομους και πολλές φορές κάνουμε όπισθεν. Το Σάββατο είναι πιο επικίνδυνη μέρα, καθώς βγαίνουμε μεσημέρι. Όπως καταλαβαίνετε, το Σάββατο υπάρχει κόσμος στο κέντρο και η διάβαση είναι δυσκολότερη», υποστήριξε, ενώ συνέχισε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη μισθολογική μου κατάσταση. Δε λαμβάνουμε τα χρήματα για τα οποία πραγματικά δουλεύουμε. Είναι δύσκολη δουλειά και δυστυχώς δεν αποτυπώνεται η δυσκολία της σε μισθολογικό επίπεδο. Ένας μέσος εργαζόμενος στον χώρο της καθαριότητας λαμβάνει 800 ευρώ».

«Χωρίς “χέρια” αποκομιδή απορριμμάτων δε γίνεται. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις στους συνοδούς. Οι συνοδοί πραγματοποιούν μια ιδιαιτέρως δύσκολη και κουραστική δουλειά. Ας σκεφτούμε πόσες φορές σε αυτές τις 6-7 ώρες εργασίας ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από το παταράκι», σημείωσε.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις, ο κ. Μαραζάκης τονίζει πως «η Πολιτεία οφείλει να δώσει έμφαση στη μισθολογική μας κατάσταση και να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των συνοδών, γιατί όπως ανέφερα είναι κουραστική εργασία που απαιτεί σωματικές και ψυχικές δυνάμεις. Επίσης, οφείλω να τονίσω πως ο στόλος είναι παλιός. Και δεν μπορώ να πω πως γίνεται η τέλεια συντήρηση στα αμάξια. Υπάρχει ζήτημα στα ανταλλακτικά, αλλά υπάρχουν και μηχανολογικά προβλήματα».

ΘΥΜΑΤΑ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Δε σέβονται την εργασία μας»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Κώστας Καραντώνης, ο οποίος είναι επίσης συνοδός σε απορριμματοφόρο, κάνοντας σαφές πως υπάρχει έλλειμμα σεβασμού από την πλευρά των δημοτών.

«Το πιο βασικό πρόβλημα που έχουμε ως εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας είναι ο τρόπος αντιμετώπισής μας από την πλευρά των δημοτών. Πολλές φορές έχει ασκηθεί βία εις βάρος μας. Ο κόσμος δε σέβεται την εργασία και πολλοί πετάνε απορρίμματα όπου βρούνε. Εμείς τα μαζεύουμε. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραντώνης μίλησε για την άσχημη μισθολογική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι λέγοντας: « Εγώ παίρνω 700 ευρώ και είμαι παντρεμένος. Ζω στο ενοίκιο και υποστηρίζω πως η εργασία μας δεν πληρώνεται. Είναι ελάχιστα τα χρήματα για τη δουλειά που κάνουμε, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

Στέλνοτντας το δικό του μήνυμα, καταλήγει: «Το δικό μου μήνυμα απευθύνεται στον πολίτη, αλλά και στην Πολιτεία. Ο δημότης οφείλει να σέβεται τον εργάτη που του μαζεύει τα απορρίμματα. Δεν υπάρχει σεβασμός. Η Πολιτεία οφείλει να μας βοηθήσει οικονομικά. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τον μισθό που λαμβάνουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News