«Ξαναζωντανεύει» η Σχολή Ασωμάτων - Ποιοι οι κύριοι στόχοι

Κρήτη
«Ξαναζωντανεύει» η Σχολή Ασωμάτων - Ποιοι οι κύριοι στόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας δημιουργείται στο Αμάρι Ρεθύμνου με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ

Μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε, μεταξύ των άλλων, και η προηγούμενη κυβέρνηση - πάντα μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης - πλέον όλα είναι έτοιμα για τη δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας με την επωνυμία “Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων” ή “Σχολή Ασωμάτων”. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ο Δήμος Αμαρίου, με την αρωγή του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, μετά από συνεργασία αρκετών χρόνων.

Κύριος σκοπός της Σχολής Ασωμάτων, η οποία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, είναι η στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών κυρίως της περιφέρειας Κρήτης μέσα από α) την αξιοποίηση/αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων τού ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και τη λειτουργία του ως “Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές” και β) την επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων.

Κύριοι στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι:

- Η διατήρηση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Κρήτης,

- Η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για την υποστήριξη του παραγωγικού συστήματος της αιγοπροβατοτροφίας και της μεταποίησης των προϊόντων της και

- Η συνεχής εκπαίδευση των κτηνοτρόφων με στόχο τη διαρκή διάχυση σε αυτούς των νέων τεχνολογικών μεθόδων.

Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” συμμετέχει στην εταιρεία ως ιδρυτικό αρωγό μέλος, καθώς του ανήκουν οι εγκαταστάσεις που στεγάζονται σήμερα ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας, ο εξοπλισμός αλλά και το υπάρχον ζωικό κεφάλαιο. Ο Οργανισμός είναι επί σειρά ετών υπεύθυνος για τη διατήρηση του ποιμνίου του Σταθμού και έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μέσα από εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα.

Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή της δρ. Σμαράγδας Σωτηράκη, διευθύντριας Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, η οποία εκπροσωπεί τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στο Δ.Σ. της νεοσυσταθείσας “Σχολής Ασωμάτων” και στο Επιστημονικό της Συμβούλιο.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία “Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων” της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αμαρίου, τονίστηκε πως ζωντανεύει ένα όραμα της Αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου, με το οποίο θα υποστηριχτεί η διαρκής διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.

Ο σκοπός της εταιρείας, που αποτελεί μια σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου, είναι κοινωφελής, ερευνητικός και αναπτυξιακός, και αφορά στην αξιοποίηση-αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό με τη λειτουργία του ως “Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές”, καθώς και την επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων, με στόχο τη διατήρηση, αναβάθμιση και διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της περιφέρειας Κρήτης, την ερευνητική υποστήριξη του παραγωγικού συστήματος της αιγοπροβατοτροφίας και γενικά της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων της, και τη διαρκή διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.

Ο σκοπός της εταιρείας, που αποτελεί μια σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου, είναι κοινωφελής, ερευνητικός και αναπτυξιακός και αφορά στην αξιοποίηση-αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και του περιβάλλοντος χώρου

Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, συμμετείχαν όλοι όσοι αυτοδιοικητικοί πρωταγωνίστησαν αυτά τα χρόνια ώστε το όραμα να γίνει πράξη, και τόνισαν την ανάγκη να καταβληθεί από όλους η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να σχεδιαστούν με προσοχή και μεθοδικότητα οι απαιτούμενες ενέργειες για να εκπληρώσει με επιτυχία τους σκοπούς του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν «στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με την οικονομοτεχνική μελέτη για τη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων και στην ολοκλήρωση διαδικασιών σύστασης και καταχώρισης του Καταστατικού της εταιρείας στις αρμόδιες Αρχές (Πρωτοδικείο, ΓΕΜΗ, ΔΟΥ, κ.λπ.), καθώς και θέματα λειτουργίας της εταιρείας». Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, «η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, και είναι και συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς ένας δεκαετής και πλέον αγώνας δρόμου, με πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, είχε αίσιο τέλος».

Εκ μέρους του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” η δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη τόνισε ότι ο οργανισμός θα προσφέρει τη στήριξή του στον νέο φορέα, μέσα από την τεχνογνωσία και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Άμεσα θα υπάρξει η δημοπράτηση των μελετών για τα κτήρια της Σχολής Ασωμάτων, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, η δημοπράτηση του έργου της περίφραξης των κτημάτων που έχουν παραχωρηθεί στη σχολή από το ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, και ο σχεδιασμός και η δρομολόγηση των προσλήψεων τού αναγκαίου σε πρώτη φάση προσωπικού.

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ως αντιπρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης, έκανε λόγο για ένα βήμα πιο κοντά στην αναβίωση και επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Για τον Δήμο Αμαρίου, αλλά και για την Περιφέρεια Κρήτης, η δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της Κρήτης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πλέον μπορούμε να πούμε ότι εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Η παραγωγή ανταγωνιστικών παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων από την αιγοπροβατοτροφία, τόσο της Κρήτης, όσο και της Ελλάδος, απαιτεί τεχνογνωσία στηριγμένη πάνω σε ερευνητικά αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογούνται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Εύχομαι ολόψυχα καλή θητεία σε όλους», είπε ο κ. Μουρτζανός.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ

Η μελέτη αναβίωσης και αναβάθμισης της Σχολής

Η μελέτη αναβίωσης και αναβάθμισης της Σχολής Ασωμάτων Ρεθύμνου παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτήματος Κρήτης, Αλέξανδρο Στεφανάκη, παρουσία των τότε υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, στις 23 Μαρτίου 2019.

«Βρισκόμαστε σε ένα νομό, το Ρέθυμνο, που είναι η καρδιά της κτηνοτροφίας στο νησί, με εξαιρετικά προϊόντα και με ιστορία, στο πλαίσιο της οποίας η Σχολή Ασωμάτων κατά το παρελθόν είχε συμβάλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και σε θέματα κτηνοτροφίας σε όλη την Ελλάδα, μέσω των αποτελεσμάτων από την έρευνα που παρήγαγε. Τα 25 τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η σχολή αφέθηκε στη μοίρα της και κατέρρευσε. Εμείς, στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα, ξανακάνουμε την πρωτογενή παραγωγή κέντρο της ανάπτυξης, στο μεταμνημονιακό μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, και αναβιώνουμε τη Σχολή Ασωμάτων με σκοπό την παραγωγή έρευνας, την ενίσχυση του Ρεθύμνου και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της έρευνας σε όλη την Κρήτη. Γι' αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στην παραχώρηση της Σχολής από την Περιφέρεια στον Δήμο, στους τοπικούς φορείς, ώστε το όραμα αυτό να γίνει πράξη», είχε τονίσει τότε ο Σταύρος Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι είναι σίγουρος πως εκείνη η μέρα αποτελούσε αφετηρία μιας προσπάθειας ώστε να συμβάλουν όλοι στην ανάπτυξη όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Στην παρουσίαση για τη μελέτη αναβάθμισης της Σχολής Ασωμάτων, που έκανε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτήματος Κρήτης, Αλέξανδρος Στεφανάκης, είπε χαρακτηριστικά πως αυτό το εγχείρημα έχει μοναδικότητα και μια ταυτότητα. «Είναι ολόκληρο μια καινοτομία, διότι πατάει στο να φτιαχτεί μια υποδομή που ασχολείται με τους ανθρώπους, με τη διά βίου εκπαίδευση, με την εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής ξηροθερμικών περιοχών, την ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων και ασφαλώς την ερευνητική υποστήριξη και την καινοτομία. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει και στη διατήρηση των τοπικών φυλών αιγοπροβάτων, που είναι πολύτιμες διότι είναι προσαρμοζόμενες στον τόπο μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News