Κρήτη

Εκτός Δασικών χαρτών οι ασπάλαθοι - Σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη

Χορτολιβαδικές θα χαρακτηρίζονται πλέον οι εκτάσεις με ασπαλάθους και φρυγανώδη βλάστηση

Χορτολιβαδικές και όχι δασικές θα χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειτια γαι μία εξέλιξη άκρως σημαντική γαι τις "αστοχίες" που είχαν παρατηρηθεί στην Κρήτη.

Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες. Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών».

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη τη βούληση της να λύσει ένα ζήτημα που κληρονόμησε»

Τον αποχαρακτηρισμό από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών των εκτάσεων που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotme villosa L.) και φρυγανώδη βλάστηση, ανέδειξε με παρέμβαση του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης μιας πλειάδας προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από διαχρονική αβελτηρία και τα τραγικά λάθη της προηγουμένης περιόδου, πάνω στα οποία η Κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξεύρεση λύσεων.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Από το 2017, όταν αναδείξαμε με ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την προχειρότητα των αποφάσεων για τους δασικούς χάρτες, είχαμε αναπτύξει στην πρόταση μας το ζήτημα της ανάγκης για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων που καλύπτονται από αραιή βλάστηση. Επαναλαμβάνω ότι, με δεδομένη τη σημασία που έχει η κατοχή και η αξιοποίηση των γαιών στον πυρήνα της κρητικής κοινωνίας, θεωρώ ως ελάχιστη υποχρέωση όλων μας να τοποθετούμαστε για το ζήτημα υπεύθυνα και απολυτά ξεκάθαρα. Από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση σε κάθε ζήτημα που διαχειρίστηκε έχει αποδείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ακούει την κοινωνία και λειτουργεί με υπευθυνότητα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από επίσημο ερώτημα που απηύθυνε στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων με αραιή βλάστηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης μιας πλειάδας προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από διαχρονική αβελτηρία και τα τραγικά λάθη της προηγουμένης περιόδου, πάνω στα οποία η Κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια με αποκλειστικό γνώμονα την εξεύρεση λύσεων.

Ο ασπάλαθος είναι ένα είδος που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε δασικές εκτάσεις όταν βρίσκεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%. Ο αποχαρακτηρισμός του ασπάλαθου από δασικό είδος, ουσιαστικά αποχαρακτηρίζει περιοχές που σε ένα σημαντικό βαθμό ενσωματώνουν περιπτώσεις εκτάσεων που καλλιεργούνταν μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο (1945) και οι οποίες σταδιακά λόγω μετακίνησης πληθυσμών - αστυφιλίας έπαψαν να καλλιεργούνται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα και σήμερα εξελίχθηκαν χλωριστικά σε ασπαλαθώνες. Δηλαδή κυρίως είναι οι περιοχές που στο χάρτη φαίνονται ως ΑΔ ή και κάποιες ΔΔ και σύμφωνα με μια πρώτη άτυπη ενημέρωση που έχω υπολογίζεται για το Ρέθυμνο ότι θεραπεύει περιπτώσεις περίπου στο 15% του συνολικού προβλήματος, ποσοστό που αυξάνεται και από την ενσωμάτωση στην εξαίρεση από δασικές εκτάσεις περιοχών με φρυγανώδη βλάστηση.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με θεσμική προσήλωση και  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών και στοχευμένων παρεμβάσεων για την άμεση υλοποίηση όλων των λύσεων οι οποίες πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Ρέθυμνο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πλήρη σαφήνεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια