Εξευτελιστική η τιμή της ντομάτας - Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Μεσαράς

Κρήτη
Εξευτελιστική η τιμή της ντομάτας - Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Πάσχα και στην εστίαση, ζητώντας από την κυβέρνηση νέο πακέτο στήριξης

Σε κατάσταση οριακή, όχι για κέρδος, αλλά για να αποφύγουν τη χωματερή, βρίσκονται ενόψει του Πάσχα οι παραγωγοί της Μεσαράς, που ουσιαστικά βιώνουν μια από τα ίδια σε σχέση με το περυσινό Πάσχα. Την κατάσταση αυτή περιέγραψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Α' Ζώνης Μεσαράς, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «αν χαθεί και ο Μάιος για μας, τότε ως προς την ντομάτα, κυρίως, θα μιλάμε δυστυχώς για μια χρονιά χαμένη»!

Τα κουφάρια των θερμοκηπίων έχουν μείνει μόνο μετά την αναγκαστική εγκατάλειψη των καλλιεργειών από πολλούς αγρότες στο Τυμπάκι, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη. «Εδώ όποιος μπαίνει "μέσα" απλά αναγκάζεται να τα παρατήσει. Δεν υπάρχει στη συνέχεια δυνατότητα να ξανασταθεί στα πόδια του», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.

«Η κατάσταση μοιάζει πολύ με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή η ντομάτα δεν πουλιέται πάνω από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος στην καλύτερη περίπτωση είναι πάνω από 35 με 40 λεπτά. Τώρα, βέβαια, όταν θες να κάνεις έναν καλό κήπο και να κάνεις καλά προϊόντα, τα 40 λεπτά δε φτάνουν. Ένας καλός παραγωγός που περιποιείται τον κήπο του θα βάλει και τα καλύτερα φυτοπροστατευτικά και θα του κοστίσει παραπάνω», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.

Για το αγγούρι, μας είπε ότι «σήμερα η τιμή παραγωγού είναι από τα 40 λεπτά και κάτω, με καθοδική πορεία. Το ίδιο βέβαια και το αγγούρι το μικρό. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, όσο ανοίγει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία και εμφανίζονται παραγωγές, υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση. Με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα με την τιμή»...

Ωστόσο, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος το αντιμετωπίζει η ντομάτα. «Το αγγούρι την περασμένη εβδομάδα είχε 75 λεπτά. Το αγγουράκι ήταν στο ευρώ. Τώρα είναι το αγγουράκι στα 40 με 50 λεπτά το κιλό και το αγγούρι βαδίζει κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό»!

Και συνεχίζει λέγοντας πως «η ντομάτα είχε μια καλύτερη πορεία στα τέλη του Μάρτη, κάτι που εγώ το αποδίδω ότι ζήτησε η Ευρώπη κηπευτικά ένεκα του Πάσχα των καθολικών. Μόλις πέρασε το Πάσχα των καθολικών, η ντομάτα, όπως και όλα τα κηπευτικά άρχισαν καθοδική πορεία, με εξαίρεση την πιπεριά Φλωρίνης...».

Στο ερώτημά μας αν οι παραγωγοί "ποντάρουν" στο δικό μας Πάσχα, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης σημειώνει: «Περιμένουμε. Η ελπίδα μας είναι αυτή. Δεν μπορούμε να μην ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Αλλά έμειναν δύο εβδομάδες μέχρι τότε. Σε δύο εβδομάδες, πόσα προϊόντα να κόψει ο κάθε παραγωγός ανά στρέμμα και στο τέλος της χρονιάς να είναι ευχαριστημένος; Δεν μπορεί να πάρει παραγωγές πολλές. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι καθορισμένες οι παραγωγές που μπορεί να πάρει ανά στρέμμα σε κάθε κηπευτικό...».

"Κλειδί" ο Μάης  - Φόβοι για χαμένη χρονιά...

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί για τους παραγωγούς της ντομάτας φέτος τη χρονιά χαμένη, απαντάει τα εξής: «Εάν ο Μάης δεν κρατήσει μια "μετριότητα" έστω στις τιμές, ναι η χρονιά είναι χαμένη. Και αναφέρομαι στην ντομάτα. Στα υπόλοιπα κηπευτικά είναι μια χρονιά δύσκολη. Αλλά όχι χαμένη. Όμως, ούτε κι εκεί πιάνουμε τη "μετριότητα" στις τιμές. Ωστόσο δεν έχουν το χάλι της ντομάτας. Εάν μέχρι τα μέσα Μαΐου "πιάσουμε" την τιμή των 50 με 70 λεπτών το κιλό όπως είναι τώρα, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί ότι η χρονιά μπορεί να πλησιάσει τη μετριότητα. Δε μιλάμε για τιμές παρελθόντων ετών. Τώρα ο παραγωγός κοιτάει απλά να επιβιώσει. Δηλαδή, να φέρει τη βάρκα να μη βουλιάξει...».

Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Τσιπραγάκης εκφράζει την πεποίθηση για νέο πακέτο στήριξης στους παραγωγούς των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης, κάτι που ήδη φημολογείται, αφού από τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε και δόθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, δεν υπήρξε άλλη στήριξη. Και, κυρίως, να "ανοίξει" η εστίαση και να δουλέψει καλά, ώστε να απορροφήσει τα κρητικά οπωροκηπευτικά, κάτι που από μόνη της η εσωτερική κατανάλωση αδυνατεί να κάνει, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών, σε συνδυασμό βέβαια και με τη γενικότερη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News