Κρήτη

Δασικοί χάρτες: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το «αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση Ν.Δ.»

«Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανεπαρκής και τίναξε στον αέρα το έργο των δασικών χαρτών»

«Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανεπαρκής και τίναξε στον αέρα το έργο των δασικών χαρτών και σήμερα απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε με ικανοποίηση των απαιτήσεων του συντάγματος και της δασικής επιστήμης να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, την ανάπτυξης και των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχε ήδη σαράντα χρόνια καθυστέρηση σε μια συνταγματική της υποχρέωση και κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Η κατάσταση αυτή άλλαξε χάρη στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα τον Μάιο του 2019 να έχει αναρτήσει το 55% της έκτασής της σε δασικούς χάρτες, να έχει κυρώσει το 44% και να είναι ανατεθειμένοι όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς (45% της χώρας). Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό το 2019 ολοκληρωνόταν η εκπόνηση των μελετών και το 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των χαρτών της χώρας και θα είχε κυρωθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών από το 2017 ανέδειξε μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αλλαγές στη δασική νομοθεσία. Έγινε έντονη προσπάθεια να επιλυθούν όσα ήταν δυνατόν και στα περισσότερα αυτό επιτεύχθηκε.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις σε συνεργασία με ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηματολόγιο για να μη χαθεί καμία επιδότηση, με προσωπική ενημέρωση κάθε γεωργού, ενώ διευκολύνθηκαν οι πολίτες στην απόδειξη κατοχής της έκτασης με δημόσια έγγραφα και σε σημαντικά μειωμένο κόστος αντιρρήσεων, έως και 80%».

Ολόκληρη η ερώτηση ΕΔΩ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια