Κρήτη

«Φιέστα» ναζιστών στην Κρήτη: Διαφημίζουν πτώσεις αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε – «Κατέβηκε» η αφίσα μετά τις αντιδράσεις

Αντιδράσεις και πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η αποκάλυψη ότι Γερμανοί ναζιστές οργανώνουν επίσκεψη στην Κρήτη για «να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών με  επισκέψεις σε τοποθεσίες των γερμανικών προσγειώσεων, μνημεία και μουσεία, για να έχουν οι συμμετέχοντες  μια συναρπαστική εικόνα για τα γεγονότα του Μαΐου 1941» όπως καταγγέλλει ο Αριστομένης Συγγελάκης. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται υπάρχει και εμπλοκή Ελλήνων.

Απέσυραν τις αναφορές

Μετά τις αντιδράσεις η αφίσα για τις εκδηλώσεις "κατέβηκε" από το site της οργάνωσης. Το παράρτημα  στην Πολωνία σε ανακοίνωση που μετά την απέσυρε, υποστήριξε δήθεν δεν θα τιμούσαν τους Ναζί, αλλά την πτώση των Γερμανών (!!!) αλεξιπτωτιστών στη Κρήτη ως στρατιωτική αεροπορική επιχείρηση (!!!) μετά το απέσυραν και αυτή την αναφορά.

Αναλυτικά ανέφεραν:

"I am not, it is not to honour the nazi troops. Its the first airborne operation. We have also done it to allied operationsNothing honorable to the nazi stuff, only that its airborne history.

If you have further questions on that matter, please contact the main organization.They are planning the trip." Μάλιστα μετέφεραν τη σχολή από Σλοβενία στην Ουκρανία.

Από την σχεδιαζόμενη και πολυδιαφημισμένη εκδήλωση των ναζιστών προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα:

-Πως διαφημίζουν «πτώση αλεξιπτωτιστών» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαλεμε αφού μια τέτοια διαδικασία θα προϋπόθετε άδεια από το ελληνικό υπουργείο; (Μετά τις αντιδράσεις η πολυδιαφημισμένη αφίσα κατέβηκε από το site). 

- Πως προβάλλουν τη διαμονή σε ξενοδοχείο των Χανίων και οργανώνουν δράσεις στην Κρήτη; Μάλιστα το ξενοδοχείο που επικαλείται η οργάνωση δηλώνει άγνοια για το θέμα και αρνείται την εμπλοκή στην υπόθεση.

-Υπάρχει η εμπλοκή εν ενεργεία Ελλήνων αστυνομικών ή άλλων προσώπων στην οργάνωση ή τις δράσεις. Γνωρίζουν το θέμα οι αρχές;

Το θέμα έχει πάρει έντονα κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις προκαλώντας ήδη τις παρεμβάσεις βουλευτών.

Έντονη αντίδραση του Π. Πολάκη που θέτει ερωτήματα και υποστηρίζει ότι θα δοθούν και μετάλλια στους συμμετέχοντες. Σε ανακοίνωση αναφέρει:

«ΑΥΤΗ Η “ΕΚΔΗΛΩΣΗ” ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!
Είναι προσβολή στο αίμα των γονιών και των παππούδων μας, στην ιστορία της Κρήτης , στο δημοκρατικό φρόνημα του λαού της!» Αυτά μεταξύ άλλων δηλώνει με αποφασιστικότητα ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης, σχετικά με την ανακοίνωση της οργάνωσης εκδήλωσης το διάστημα 17 – 23 Μαΐου με γενικό τίτλο «Kreta Memorial”, με αφορμή τη συμπλήρωση ”80 χρόνων από τη μάχη της Κρήτης” με Ευρωπαίους αλεξιπτωτιστές που θα πραγματοποιούν πτώσεις με αλεξίπτωτο στο Μάλεμε για να τιμήσουν τον ηρωισμό των Γερμανών paratroopers.

Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα της οργάνωσης που καλεί στην “εκδήλωση” και η οποία χρησιμοποιεί σύμβολα, παράσημα και σταυρούς που παραπέμπουν στο Γ΄ Ράιχ, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης το εάν έχουν απευθυνθεί στις αρχές των Χανίων και της Κρήτης για μια τέτοια προκλητική διοργάνωση. Μάλιστα, η συμμετοχή στην εκδήλωση για τους ενδιαφερόμενους έχει κόστος 365 ευρώ το άτομο, ενώ στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια το σχέδιο των οποίων σαφώς παραπέμπει σε ναζιστικά σύμβολα. Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τέλος δημοσιεύματα που μιλούν για εμπλοκή βραβευμένων Ελλήνων αστυνομικών και άλλων στην «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» που αναβιώνει την εναέρια εισβολή των Γερμανών για να τους... τιμήσει.

Ενώ ο Βουλευτής Χανίων συνεχίζει απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών…: «Από ποιον πήραν άδεια αυτοί οι μεταμφιεσμένοι νεοναζί για να “τιμήσουν» την επίθεση των αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ στην Κρήτη το Μάη του 41; 

Που βρίσκουν το θράσος τα κατακάθια της ανθρώπινης ιστορίας να προβαίνουν σε τέτοια ανακοίνωση για εκδήλωση και μάλιστα με «πτώση αλεξιπτωτιστών» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαλεμε;  Καλώ όλες τις αρχές του νησιού από την περιφέρεια, τους δημάρχους, μέχρι τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, να καταδικάσουν αυτή την προγραμματιζόμενη “εκδήλωση” και με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουν να γίνει. Περιμένω άμεση απάντηση από τους Υπουργούς».

H οργάνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών ( EPA - European Paratroopers Association) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που όπως αναφέρεται "υποστηρίζει αφιλοκερδώς τα βασικά δημοκρατικά βασικά δικαιώματα". Διευθύνεται από Διοικητικό  Συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ένας Πρόεδρος.

Διαθέτει ειδικό Επιχειρησιακό Απόσπασμα με την επωνυμία : EPA Operational Detachment

Πρόκειται για μια αερομεταφερόμενη μονάδα, εθελοντών εφέδρων αφοσιωμένη στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των φιλικών χωρών προς αυτό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Το Επιχειρησιακό Απόσπασμα έχει σαν αποστολή να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και πολύπειρη τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις στρατιωτικές αρχές σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Τα ανώτερα στελέχη του έχουν εκτεταμένη επιχειρησιακή εμπειρία σε θέατρα πολέμου που κυμαίνονται από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, αξιοποιώντας μια εμπειρία ζωής σε συμβατικές και ειδικές επιχειρήσεις πολέμου. Το στρατιωτικό του υπόβαθρο συνδυάζεται άριστα με τις σύγχρονες δεξιότητες και την εμπειρία του, παρέχοντας στο ΝΑΤΟ και στις φιλικές χώρες ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο σώμα ανδρών και γυναικών που είναι αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση της κοινότητας όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ανακούφισης από καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όποτε καλείται να βοηθήσει.

Το Επιχειρησιακό Απόσπασμα  θεωρείται  η ελίτ μονάδα του EPA. Η ένταξη σε αυτό γίνεται σε εθελοντική βάση. Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβληθούν σε διεξοδική ιατρική εξέταση και έρευνα όσν αφορά το  ιστορικό τους. Υποχρεούνται να αγοράσουν οι ίδιοι τους στολές και τον προσωπικό εξοπλισμό τους, δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή και η δουλειά τους είναι εντελώς εθελοντική, οπότε πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αυτοχρηματοδοτηθούν. Οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν μια διαδικασία επιλογής. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επιλογής, πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Στην επίσημη ιστοσελίδα τονίζεται ότι :

δεν είμαστε κυβερνητικός οργανισμός και δεν έχουμε πρόσβαση σε κρατικά κονδύλια. Δεν παίρνουμε χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και όλα τα χρήματά μας προέρχονται από τα μέλη μας και από ιδιωτικές δωρεές

Όπως φαίνεται από τις επίσημες διατυπώσεις τα οφέλη από την ένταξη στην Ένωση είναι :

Η απόκτηση της καλύτερης δυνατής  ολοκληρωμένης βασικής και προχωρημένης εκπαίδευσης σε στρατιωτικά αλεξίπτωτα, τακτικές μάχης, σε αμφίβιες επιχειρήσεις και σε πρώτες βοήθειες.

Οι συμμετέχοντες αποκτούν, μετά από εντατικά μαθήματα προσόντα στρατιωτικών αλεξιπτωτιστών και να βελτιώνουν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους με αλεξίπτωτο.

Η παρακολούθηση κοινών μαθημάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και ασκήσεις αλεξίπτωτου με ελίτ Στρατιωτικές και Αστυνομικές μονάδες ώστε να αποκτήσουν επίσημες στρατιωτικές και αστυνομικές πιστοποιήσεις..

Παίρνουν μέρος σε διεθνείς στρατιωτικές τελετές και παρελάσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικές και αστυνομικές συναντήσεις και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Για παράδειγμα :

Στις 30 Απριλίου, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών συμμετείχε στο παραδοσιακό φεστιβάλ Camerone της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στο Aubagne της Γαλλίας. Κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου, το Foreign Legion γιορτάζει την Ημέρα της Καμερόνης, είναι η πιο σημαντική ημέρα του ημερολογίου Legion

Τιμούν τους βετεράνους των μαχών και τους πεσόντες συντρόφους όλων των πολέμων και όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πνεύμα της αληθινής αεροπορικής αδελφότητας.

Έρχονται σε επαφή με ενεργούς και πρώην αλεξιπτωτιστές του στρατού και της αστυνομίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τη συντροφικότητα μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών εθνών.

και πολλα ΑΚΟΜΑ…

Φέτος το 2021 η Σχολή αλεξιπτωτιστών μεταφέρθηκε από το Partizanske της Σλοβακίας στο Λβιβ της Ουκρανίας. Αρχικά δεν είχε προγραμματισθεί η μεταφορά, αλλά η απόφαση τους επιβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της διεθνούς κρίσης, οπότε τον Φεβρουάριο μετακόμισαν στην Ουκρανία και μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευσή τους.

Γίνεται συγκεκριμένη μνεία για την εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει στην Κρήτη ως εξής:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί μια σημαντική επέτειο στην ιστορία του Στρατιωτικού Αλεξίπτωτου, την 80η επέτειο της γερμανικής αεροπορικής επίθεσης με την ονομασία Επιχείρηση Mercury (Ερμής), η οποία έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου 1941 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιχείρηση ήταν η πρώτη στρατιωτική αερομεταφερόμενη επιχείρηση που επιτεύχθηκε με επιτυχία στην ιστορία, και εμείς στους Ευρωπαίους Αλεξιπτωτιστές θέλουμε να τιμήσουμε τη γενναιότητα του Γερμανού Αλεξιπτωτιστή (German Fallschirmjäger) διοργανώνοντας το KRETA MEMORIAL, μια εκδήλωση πλήρους εβδομάδας στην Κρήτη που θα κορυφωθεί με ένα αναμνηστικό άλμα στο ιστορική ζώνη πτώσης.!

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που επισκέπτονται την Ελλάδα

Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη :SWAT Course 2010 - Thessaloniki, Greece

Είχαν επισκεφθεί τις Θερμοπύλες όπου πραγματοποίησαν 25 χιλιόμετρα πορεία στη μνήμη των Σπαρτιατών με αφορμή την 2.500 επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών

Δείτε (ΕΔΩ)

Προγραμματίζουν επίσης την επόμενη Πορεία των Σπαρτιατών στις 18.09.2021 - 19.09.2021

Ο σκοπός της πορείας είναι να τιμήσει τους 300 Σπαρτιάτες που πριν από 2501 χρόνια έπεσαν πολεμώντας μέχρι θανάτου στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών για να διασφαλίσουν την ύπαρξη της δυτικής ανθρωπότητας (!) και ένα μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σ. Βαρδάκης: «Να λογοδοτήσουν άμεσα όποιοι έδωσαν άδεια για την επαίσχυντη εκδήλωση»

Με αφορμή την πρόσκληση της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών για τις προκλητικές εκδηλώσεις «στη μνήμη των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

 «Στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, του νησιού που γνώρισε τις θηριωδίες των ναζιστών, που θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς στις εκτελέσεις αμάχων , που χωριά ολόκληρα ξεθεμελιώθηκαν κι έγιναν στάχτη, αποτελεί αισχρή πρόκληση η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Μόνο αποτροπιασμό και οργή μπορεί να νιώσει ο κρητικός λαός, όταν 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, του κορυφαίου ηρωικού γεγονότος της ιστορίας του νησιού μας, κάποιοι προσβάλουν τη μνήμη όλων αυτών που με χέρια γυμνά, με αξίνες και σκεπάρνια αντιστάθηκαν στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οργανώνοντας φιέστες για να «τιμήσουν τη μνήμη» των δολοφόνων του λαού μας.

Έχει άδεια αυτή η οργάνωση γι’ αυτό το αίσχος; Αν ναι, ποια επίσημη αρχή την εξέδωσε; Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν άμεσα προς πάσα κατεύθυνση. Ενόψει και σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασής μας για το θέμα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν, θα λογοδοτήσουν».

Χάρης Μαμουλάκης: Βάναυση προσβολή της μνήμης των Ηρώων 

Με αφορμή σχεδιαζόμενη, άκρως προκλητική εκδήλωση της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών» που διοργανώνεται στις 17 - 23 Μαΐου στα Χανιά, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτή η φιέστα της ντροπής που διοργανώνεται από φιλοναζιστές τον ερχόμενο Μάιο στα Χανιά, αποτελεί βάναυση προσβολή της μνήμης των Ηρώων του τόπου μας και της αιματοβαμμένης Ιστορίας της Κρήτης. Αποδεικνύει όμως παράλληλα και το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.

Η αντίθεσή μας είναι δεδομένη, όπως και του συνόλου της κοινωνίας της Κρήτης και πρόθεσή μας είναι να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Θεωρούμε επίσης αναγκαίο, το να αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θωρακιστεί η Ιστορική Μνήμη από ανάλογες προσπάθειες. Για να μην θεωρηθούν ποτέ οι θυσίες των προγόνων μας μάταιες.».​ 

Νίκος Ηγουμενίδης: «Στο νησί που έδωσε το αίμα του ενάντια στο ναζισμό δεν περνούν τέτοιες εκδηλώσεις»

Σχετικά με την ματαίωση της φιλοναζιστικής εκδήλωσης  στην Κρήτη μετά τις αντιδράσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Κρήτη που έδωσε το αίμα της ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό δεν περνούν εκδηλώσεις όπως αυτή που σκέφτονταν να διοργανώσουν σημερινοί νοσταλγοί του Γ΄Ράιχ.

Ακόμη και αν υπό το βάρος της κατακραυγής φαίνεται να αποσύρεται η απαίσχυντη εκδήλωση, η πρόκληση είναι μεγάλη για ένα νησί που έδωσε το αίμα του για την ελευθερία της πατρίδας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής η «στιγμή» της ανακοίνωσης:

Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να συνηγορήσει στην αποκατάσταση του Μνημείου του Κρητικού ευεργέτη και αγωνιστή της ελευθερίας Α.Φ. Παπαδάκη που οικειοποιήθηκε δωσίλογος «Υπουργός» του Τσολάκογλου.

Σε μια περίοδο που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να θέτει καν το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων στις συναντήσεις του με Γερμανούς αξιωματούχους ή δεν φέρεται καν να προετοιμάζεται για να ανοίξει η νομική πλέον οδός μετά το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής.

Γι’ αυτό και δεν αρκεί απλά «το ξεκρέμασμα» της εκδήλωσης από μια ιστοσελίδα. Η ίδια η Κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση, αλλά και δώσει εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν με τις δικές της πλάτες. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πρόκληση. Και ο λαός της Κρήτης γνωρίζει και θα απαντήσει».

           

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια