Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Κρήτη
Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ζητά για τις αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ

Την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 81/2020) που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΔ Κρήτης τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ανασταλεί για τη φετινή σεζόν η ισχύς του ΠΔ, τότε λόγω της μεγάλης αύξησης τους κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και της σημαντικής υστέρησης των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας,  θα απαιτηθεί η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη, Πρόεδρο και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης αντίστοιχα, αναφέρονται τα εξής:

 «Με βάση το άρθρο 7 του ΠΔ 81/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες δικαιοδοσίας τους.

Δεδομένης όμως της μεγάλης αύξησης του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης με βάση τις προβλέψεις του νέου  ΠΔ σε σχέση με το  προηγούμενο ΠΔ (31/2018) αλλά και της καθίζησης των δημοτικών εσόδων, συνυπολογίζοντας και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι ΟΤΑ από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι Δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας ως μοναδική μέριμνα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των λουτρικών εγκαταστάσεων προτείνουμε άμεσα:

Α) να ανασταλεί η ισχύς του ΠΔ 81/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018.

Β) να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονταν στο άρθρο 11 του ΠΔ 31/2018 ώστε να μην προκύψει αύξηση των ναυαγοσωστικών πύργων.

Γ) να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ από το Κράτος προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 81/2020.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News