Κρήτη

Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»: Αντιδράσεις στην Κρήτη - Συνεδριάζει εκτάκτως η ΠΕΔ

Στο “μικροσκόπιο” της ΠΕΔ μπαίνει σήμερα επίμαχη ΚΥΑ, με τον Β. Κεγκέρογλου να κάνει λόγο για παράδοξα, στρεβλώσεις και κινδύνους

Προβληματισμό, σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις του αυτοδιοικητικού και πολιτικού κόσμου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" των ΟΤΑ.

Στο "μικροσκόπιο" του διάχυτου προβληματισμού, με την ΠΕΔ Κρήτης να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί για το σοβαρό θέμα και τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών καίριες βελτιώσεις στην ΚΥΑ, μπαίνουν τρία βασικά "αγκάθια": Το ότι με την επίμαχη ΚΥΑ θεσπίζεται κατηγοριοποίηση και πλαφόν χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα ανά Δήμο.

Το ότι, παραδόξως, στο πλαφόν για τις χρηματοδοτήσεις του "Αντ. Τρίτσης" εμπεριέχεται "συμψηφισμός" των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί ή εντάσσονται στο προηγούμενο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος Ι" και συνεπώς είναι σαν να τιμωρούνται (αντί να επιβραβεύονται) οι Δήμοι που έδειξαν σωστά αντανακλαστικά και κατάφεραν να εντάξουν έργα στο προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Και το ότι, κατά έναν παράδοξο... ελληνικό τρόπο, ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει την ευκαιρία να παρακάμπτει κατά το δοκούν το... πλαφόν, αφού με «ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή» του θα μπορεί να εντάσσει έργα ακόμα κι αν υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο ΟΤΑ!

 

Έτσι όμως, όπως γίνεται κοινώς αντιληπτό, και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην παρέμβαση του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υπάρχει ορατός κίνδυνος να διαμορφωθεί μια κατάσταση που δε συνάδει με ένα σύγχρονο σκηνικό διαφάνειας και αξιοκρατίας, αλλά, αντιθέτως, παραπέμπει συνειρμικά σε περασμένες εποχές πελατειακών σχέσεων, με τους τοπικούς άρχοντες να αναγκάζονται να πέφτουν στα... υπουργικά πόδια για να δρομολογήσουν έργα.

Η ερώτηση

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία οι βουλευτές ζητούν να διορθωθεί άμεσα η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" των ΟΤΑ, που αποκλείει ώριμα έργα και ενισχύει τις πελατειακές εξαρτήσεις.

«Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει η ΚΥΑ, προβλέπεται ότι πλέον οι ΟΤΑ ομαδοποιούνται σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους Δήμους και η 7η τις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα εξειδικεύεται το ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για κάθε κατηγορία.

Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, λαμβάνονται υπόψη τα έργα κάθε δυνητικού δικαιούχου, που έχουν ενταχθεί στο "ΦιλόΔημος Ι" και μεταφέρθηκαν στο "Τρίτσης", καθώς και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα ένταξης στο "ΦιλόΔημος Ι" και η ένταξή τους θα γίνει στο "Τρίτσης"», αναφέρουν στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη, συνεχίζοντας: «Με έκπληξη ωστόσο στην ΚΥΑ διαβάζουμε πως (για ακόμη μία φορά), "κατ' εξαίρεση" και κατόπιν "εισήγησης" της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών δύναται, με "ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή" του, να εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί στον δυνητικό δικαιούχο, και οι οποίες αφορούν σε έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό, υγειονομικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα.

α) Δεδομένου ότι καταφανώς με τέτοιες πρακτικές η αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οπισθοχωρεί σε σκηνές παλαιοκομματικού παρελθόντος και

β) Δεδομένου ότι οι αιρετοί καθίστανται πάλι "ζητιάνοι" στο "σαλονάκι αναμονής", ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Προτίθεστε να τροποποιήσετε εκ νέου την ως άνω ΚΥΑ, σε κατεύθυνση περισσότερο προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ, με όρους λιγότερο υπουργο-κεντρικούς και συνεπώς υποτέλειας των ΟΤΑ προς τη νυν ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών;

- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε για την άρση της στρέβλωσης και των αδιεξόδων που δημιουργεί σε Δήμους ο "συμψηφισμός" των έργων του "ΦιλόΔημος Ι" στα πλαφόν του "Τρίτσης";».

Εκτάκτως ΠΕΔ

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης συγκαλεί εκτάκτως Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης στις 10:30 π.μ. σήμερα το πρωί, προκειμένου να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ και να προγραμματιστεί άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, ενημέρωση των αιρετών Κρήτης και λήψη αποφάσεων σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια