Κρήτη

«Άνοιγμα» Λυκείων με υποχρεωτικά self tests – Έτοιμη η Κρήτη για την επιστροφή των μαθητών

Αναλυτικά η διαδικασία - Διαθέσιμη από σήμερα η υπηρεσία δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η  επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για  αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Δύο φορές την εβδομάδα self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό.

Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της  ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Αν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Αν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

«Έτοιμες οι πόλεις της Κρήτης για το άνοιγμα των Λυκείων»

Ηράκλειο

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που προβλέπονται, για το άνοιγμα των λυκείων, τη Δευτέρα και στην Κρήτη. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας έχουν αποτυπωθεί και τηρούνται πιστά, όσα προβλέπονται για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε συνεργασία με του Δήμους, τα λύκεια θα είναι έτοιμα για την επανεκκίνησή τους, με τη δια ζώσης παρουσία μαθητών και καθηγητών.

«Έχει προβλεφθεί σε συνεργασία με τους δήμους, να βρίσκεται ο κατάλληλος εξοπλισμός σε αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται μέσα στα σχολεία, ενώ ακόμη και το καίριο ζήτημα των καθαριστριών, όπως όλα δείχνουν έχει διασφαλιστεί. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και γι’ αυτό δουλεύουμε, ελπίζοντας ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Καρτσωνάκης, ο οποίος τόνισε ότι το νέο «εργαλείο» των self tests, επίσης θα παίξει το δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια  ελέγχου και περιορισμού της διασποράς της covid19.

Όπως είπε το μοναδικό πρόβλημα που προέκυψε, ήταν με τα εσπερινά λύκεια, των οποίων οι μαθητές είναι ενήλικες και συχνά άνω των 30 ή και 40 ετών, οπότε τα ΑΜΚΑ τους δεν έχουν ανοίξει μέχρι αυτή την ώρα για προμήθεια των self tests. 

«Στα εσπερινά λύκεια και τουλάχιστον για τη Δευτέρα, έχει προβλεφθεί να φτάσει στα χέρια των διευθυντών, ο απαραίτητος αριθμός self  tests προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές, πριν το βράδυ της Δευτέρας που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Οι μαθητές θα κάνουν τα τεστ και θα μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα, με το ίδιο αποδεικτικό όπως οι μαθητές των ημερήσιων γενικών λυκείων ή των ΕΠΑΛ. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες τα ονόματα των μαθητών των εσπερινών λυκείων θα μεταβιβαστούν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, στο υπουργείο Παιδείας και από εκεί στο υπουργείο Υγείας και θα προστεθούν στις λίστες με τους μαθητές για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα για να έχουν τη δυνατότητα να μέσω του ΑΜΚΑ τους να λάβουν και να κάνουν το self test και να παρακολουθούν κανονικά το μάθημά τους» διευκρίνισε ο κ. Καρτσωνάκης.

Χανιά

Όλα είναι έτοιμα και στα Χανιά για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα θρανία.

Στις σχολικές μονάδες, όπου στεγάζονται Λύκεια, έγιναν οι απαραίτητοι  καθαρισμοί και η προμήθεια αντισηπτικών, ώστε η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με όρους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, «το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ενισχύθηκε και με καθαρίστριες από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστές, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο dήμος προμηθεύτηκε self  tests που διανέμονται σε σχολικές μονάδες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και για το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, καθώς και ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν.

Αυξημένη ήταν στα φαρμακεία της πόλης η ζήτηση των self  tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ σε πρώτη φάση η κεντρική φαρμακαποθήκη παρέλαβε 16.000 τεστ.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή την επανέναρξη  λειτουργίας των Λυκείων απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μέσω της οποίας ζητά -μεταξύ άλλων- να υπάρξει πρόβλεψη για υποχρεωτική προμήθεια self –test και σε μαθητές από το 15ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και σε άνω των 18 ετών που φοιτούν στα Λύκεια.

Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές -ώστε να διασφαλίζεται η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών- ζητά με ανακοίνωση της η Ένωση Λειτουργούν Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων που προγραμματίζει για την Δευτέρα και την Τρίτη δράσεις σε σχολικές μονάδες, τον δήμο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ρέθυμνο

Πλήρως έτοιμα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, σε ότι αφορά τη βαθμίδα των λυκείων για την επαναλειτουργία τους από τη αύριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, Γιάννη Γαζανό, υπάρχει επάρκεια μασκών και καθαριστικών για όλους τους μαθητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και καθαρίστριες που θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γαζανός ανέφερε ότι: «τα self tests έχουνε φτάσει στα φαρμακεία, έχει ξεκινήσει η προμήθεια τους από τους γονείς των μαθητών και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είμαστε πανέτοιμοι να ανοίξουμε αύριο τις σχολικές τάξεις για τα δια ζώσης μαθήματα. Ένα πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί και αφορούσε τη δυνατότητα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων να προμηθευτούν self test λόγω του ότι δεν είχαν "ξεκλειδωθεί" τα ΑΜΚΑ τους, επιλύθηκε. Με το ξεκίνημα των μαθημάτων θα έχουν τη δυνατότητα για self test τόσο οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, όσο και οι διοικητικοί, και οι ανάδοχοι των κυλικείων».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαζανός «Στα εσπερινά λύκεια θα δοθούν παραπάνω test από τον αριθμό των μαθητών, εφόσον ζητηθούν από δομές ή από μαθητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως είναι Ρομά και αλλοδαποί».

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου - Γκίκα, όλες οι σχολικές μονάδες στις οποίες θα λειτουργήσουν τάξεις λυκείου, έχουν απολυμανθεί, με τις καθαρίστριες να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία προκειμένου να επιμελούνται συνεχώς του καθαρισμού. «Υπήρξε πλήρης και άψογη συνεργασία δήμου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας είναι πανέτοιμα, φρεσκοβαμμένα, εις βάθος καθαρισμένα και όλα τα είδη προστασίας και υγιεινής είναι στις θέσεις τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια