«Ορθόδοξος Λόγος»: Εφραίμ ο Κατουνιακιώτης - Ένας σύγχρονος άγιος

Κρήτη
«Ορθόδοξος Λόγος»: Εφραίμ ο Κατουνιακιώτης - Ένας σύγχρονος άγιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριακή 11 Απριλίου, ώρες 16:30'-17:20'

Η Εκκλησία μας σε κάθε εποχή έχει αγίους και τους ανακηρύσσει επίσημα στη λειτουργική της ζωή. Και σήμερα υπάρχουν άγιοι και ανακηρύσσονται επισήμως προς δόξαν Θεού, αγιασμό και παραδειγματισμό των εκκλησιαστικών μελών. Ο Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (κατά κόσμον Ευάγγελος Παπανικήτας) είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Γεννήθηκε το 1912 και κοιμήθηκε το 1998. Η αγιοκατάταξη του πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2020. Καταγόταν από τη Βοιωτία και διήγε το βίο του στο Άγιον Όρος, στο οποίο εισήλθε το 1933. Εκτός από μεγαλόσχημος μοναχός ήταν και κληρικός. Ιερέας χειροτονήθηκε το 1936. Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «ο χαρισματούχος υποτακτικός» γιατί έκανε πάντοτε υπακοή στον γέροντα του, τον Γέροντα Νικηφόρο, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Από τα δεκατέσσερα του χρόνια ταλαιπωρούνταν με φοβερή ασθένεια στα μάτια, την οποία πάντοτε υπέμεινε με καρτερία.

Τι σημαίνει Άγιος στη σημερινή εποχή; Με ποια κριτήρια η Εκκλησία μας ανακήρυξε άγιο τον άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη; Τι έχει να μας διδάξει ο άγιος Εφραίμ; Γιατί είναι παράδειγμα υπακοής, υπομονής και καρτερίας; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που συζητά η εκπομπή «Ορθόδοξος Λόγος» της ΚΡΗΤΗTV αυτήν την Κυριακή στις 16:30’, με εκλεκτούς καλεσμένους και πάντοτε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ.

Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News