Κρήτη

Δασικοί χάρτες: Στην Κρήτη σήμερα ο Κώστας Σκρέκας - Με κινητοποιήσεις τον υποδέχονται οι αγρότες

Από τα Χανιά ξεκινάει την περιοδεία του ο υπουργός Περιβάλλοντος

Επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στον Κώστα Σκρέκα, εμμένοντας στο αίτημα να πάρει τώρα πίσω τους δασικούς χάρτες η κυβέρνηση

Με ευρεία σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες θα ξεκινήσει την περιοδεία του σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Την ώρα εκείνη μάλιστα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αφού, όπως έχουν ανακοινώσει, επιφυλάσσουν "θερμή" υποδοχή στον Κώστα Σκρέκα, εμμένοντας στο αίτημα να πάρει τώρα πίσω τους δασικούς χάρτες η κυβέρνηση.

Πάντως, ο υπουργός μέσα από ζωντανή εμφάνιση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ ΤV" έχει από προχθές ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έδωσε οριζόντια εξάμηνη παράταση στην υποβολή των όποιων αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, αλλά με στόχο πρώτα να γίνει η διόρθωσή τους και μετά, αν υπάρχουν παράπονα, να υποβληθούν οι ενστάσεις.

 

Αλλά και στον "ΣΚΑΪ 100,3", χθες, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη. Και ξεκαθάρισε ότι οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες.

«Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος, με εσωτερική διαδικασία, για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί, και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα, και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Το πρόγραμμα του υπουργού σήμερα

Το πρόγραμμα του υπουργού στην Κρήτη ξεκινάει στις 11:30 το πρωί στα Χανιά, με συνάντηση που θα έχει με τον περιφερειάρχη Κρήτης, την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, τη συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δημάρχους του νομού Χανίων, μαζί με τη διευθύντρια Δασών.

Θα ακολουθήσει στις 12:30 μ.μ. σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και Αγροτικών Συλλόγων για μία ώρα. Θα συνεχίσει τις συσκέψεις με το Γεωτεχνικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο των Χανίων, και στις 2:30 μετά το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Όλο αυτό το πρόγραμμα του υπουργού θα λάβει χώρα στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας.

Δήμος Γόρτυνας

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και η δημοτική Αρχή του Δήμου Γόρτυνας για τους δασικούς χάρτες. Σύσσωμη η δημοτική Αρχή συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών για τους δασικούς χάρτες στο Δασαρχείο Ηρακλείου, με κεντρικό αίτημα την άμεση ανάκληση και διόρθωση των δασικών χαρτών.

Ο δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, ο επικεφαλής της "Μεγάλης Γόρτυνας", Μιχάλης Κοκολάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Πελεκανάκης, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Τσικνάκης, Γιώργος Φωτάκης, Τίτος Χατζάκης και Στέλιος Σηφάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Μεγάλης Γόρτυνας" Γιώργος Κουμιανάκης, Θανάσης Δεσδενάκης, Θοδωρής Σαβουιδάκης και Γιώργος Σταματάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Μασαούτης από τις "Δυνάμεις Γόρτυνας" και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Γόρτυνας στήριξαν την κινητοποίηση των αγροτών, μαζί με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων όμορων Δήμων.

 

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής τονίστηκε ότι η λανθασμένη αποτύπωση μεγάλου μέρους των εκτάσεων του δήμου Γόρτυνας, αλλά και ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και θέτει σε αμφισβήτηση περιουσίες και αναγνωρισμένα δικαιώματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές μεγάλες εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, οι οποίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να εξαιρεθούν. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι δεν έχει γίνει η αναγκαία προεργασία ως προς το νομικό πλαίσιο, ενώ υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και τα τέλη που προβλέπονται. Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση σε αυτό το φλέγον ζήτημα, ώστε οι δασικοί χάρτες να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα και να προστατευτούν πλήρως οι περιουσίες και τα δικαιώματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και όλων των πολιτών που βλέπουν τις περιουσίες τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο δήμαρχος, Λευτέρης Κοκολάκης.

Δήμος Φαιστού  - Στο πλευρό των αγροτών

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, αναφέροντας τα εξής: «Το θέμα των δασικών χαρτών ειδικά για την Κρήτη και τον Δήμο Φαιστού αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα, διότι θεωρούμε ότι αμφισβητεί περιουσίες που έχουν κατοχυρωθεί από πολίτες εδώ και χρόνια, ενώ δε λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στο νησί, όσο και στον Δήμο μας.

Κατανοούμε την ανάγκη για ταχεία ανάρτησή τους, ενώ αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση κυβέρνησης και υπουργείου να δώσουν λύσεις. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στη διαδικασία, γι' αυτό και ζητάμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος:

  1. Την παράταση ανάρτησης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διορθωθούν όλα τα σφάλματα και οι παραλείψεις, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, χωρίς την επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
  2. Την προετοιμασία από κυβέρνηση και υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προκειμένου να λαμβάνει υπόψη και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές συνθήκες.
  3. Τη διεύρυνση της προθεσμίας αντιρρήσεων με στόχο τη δυνατότητα ουσιώδους τεκμηρίωσής τους.
  4. Την εξαίρεση των εκτάσεων με ασπάλαθο ή φρύγανα από δασικές.
  5. Τον μηδενισμό του τέλους για την κατάθεση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
  6. Την προστασία των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και εντάξεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
  7. Την ενίσχυση των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και άρτια προετοιμασία ανάρτησης των χαρτών».

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια