Κρήτη

Κλειστές σήμερα οι λαϊκές αγορές - Μήλον της έριδος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τι "σημαίνει" για τους παραγωγούς - εμπόρους, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Κλειστές σήμερα οι λαϊκές. Παραγωγοί και έμποροι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των λαϊκών αγορών.

Νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για παραγωγούς και εμπόρους λένε οι ίδιοι, μην κρύβοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για τα κυβερνητικά σχέδια.

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητάει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Στο πλευρό τους ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος δήλωσε:                

«Φτάνει ο εμπαιγμός από το Υπουργείο και την κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα των λαϊκών αγορών.

Παρά τα όσα συζητήθηκαν και τη δέσμευση του κ. Γεωργιάδη να λάβει υπόψη του, τις προτάσεις των ομοσπονδιών παραγωγών και εμπόρων , η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη έναν αθέμιτο πόλεμο σε βάρος ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου.

Στοχεύει στην διάλυση των λαϊκών αγορών και στον εξοστρακισμό από αυτές παραγωγών και εμπόρων, προς ικανοποίηση των ισχυρών και των συμφερόντων τους.

Οι κινητοποιήσεις και ο αγώνας αυτών των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στους δρόμους, είναι αγώνας όλων μας, είναι αγώνας που αφορά κυριολεκτικά την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Έστω και την τελευταία στιγμή καλώ τον Αρμόδιο Υπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αγρότες μας, τους παραγωγούς, τους εμπόρους, που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές εδώ και 90 χρόνια.»

 

Νωρίς το πρωί αγρότες και παραγωγοί  προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηράκλειο.

Η πορεία κατέληξε στην παραλιακή λεωφόρο και συγκεκριμένα τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Χανιά: Κινητοποιήσεις παραγωγών λαϊκών αγορών

 

Την αντίθεσή τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την λειτουργία των λαϊκών αγορών εξέφρασαν σήμερα παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Χανίων.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους, στα οποία είχαν υψώσει μαύρες σημαίες, στον κόμβο Μουρνιών από όπου κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, την αντιπεριφέρεια και το δημαρχείο Χανίων, επιδίδοντας ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο γραφείο της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή και του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων Κώστα Καψωμενάκη, «οι παραγωγοί είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς μεταξύ άλλων καταργούνται οι παραγωγικές άδειες και οι θέσεις των παραγωγών».

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση με την πολιτεία.

Σύμφωνα και με το ΑΠΕ, λόγω της κινητοποίησης δεν πραγματοποιήθηκε η λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην πόλη.

Τι λένε οι Ιεραπετρίτες

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, τονίζει τα εξής: «Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Με το προωθούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές. Λέμε "ναι" στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών, αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή τη διαδικασία.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στο έργο σας».

ΜΥΡΩΝ ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ: «Ας γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά ως εκεί...»

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη":  «Χρειάζονται κάποιες διορθωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές.

Όμως, οι λαϊκές αγορές δε θα πρέπει να χάσουν τον ρόλο τους, που είναι να δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθεύεται τα αγροτικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό. Και αυτό μόνο από τις λαϊκές αγορές μπορεί να συντελείται...».

Τι "σημαίνει" για τους παραγωγούς - εμπόρους, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στον "ΑγροΤύπο" τού πρόεδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχου, που αναφέρει ότι «με το σχέδιο νόμου ουσιαστικά καταργούνται οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές και τους μετατρέπει σε εμπόρους.

Το υπουργείο θέλει να μετατρέψει τις λαϊκές αγορές σε υπαίθρια σούπερ-μάρκετ».

Όπως τονίζει ακόμη, με το νομοσχέδιο «οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή), οι επαγγελματίες στα πέντε χρόνια και οι παραγωγοί μετά από τρία χρόνια, χάνουμε τις θέσεις μας υποχρεωτικά και θα συμμετέχουμε σε προκήρυξη "Θέσης Δραστηριοποίησης" για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις λαϊκές αγορές.

Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από έναν απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την "πίσω πόρτα" τις εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις λαϊκές.

Θα χάνουμε την άδειά μας επαγγελματίες και παραγωγοί για 6 μήνες αν δεν κόψουμε τρεις αποδείξεις, επιπλέον των προστίμων των 3.000 ευρώ που επιφέρουν οι τρεις παραβάσεις. Έτσι γινόμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματός μας για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτως ποσού. Μάλιστα, οι αποδείξεις δεν έχουν όριο ποσού και έτσι για τρεις αποδείξεις πενήντα λεπτών θα χάνεις την άδειά σου...

Καταργούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών στις οποίες συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των πωλητών παραγωγών και επαγγελματιών, απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους όπως και τις Ομοσπονδίες, και καταργούν την εκπροσώπησή μας από παντού. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι και οι αντίθετες φωνές φαίνεται ότι ενοχλούν.

Σταματούν την έκδοση των νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς. Οι φορείς λειτουργίας όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης, δηλαδή θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με ντομάτες, έναν με μήλα κ.λπ. Έτσι, όμως, ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας φορέας λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι...

Κάθε πρωί επαγγελματίες και παραγωγοί θα δηλώνουμε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις ποσότητες των προϊόντων που μεταφέρουμε στη λαϊκή και την τιμή εκκίνησης που θα πουλάμε.

Οι επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών και παραγωγοί ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως τέσσερις ημέρες σε λαϊκές αγορές. Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των τεσσάρων ημερών.

Καταργούν την παραγωγική και επαγγελματική άδεια και τις ορίζουν ως "Θέση Δραστηριοποίησης", την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω προκήρυξης.

Καταργούν τις Επιτροπές Βελτίωσης-Απόδοσης Θέσεων, για να εισάγουν δήθεν αδιάβλητες διαδικασίες, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Θα χάνουμε την άδειά μας και δε θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με τη δήλωσή μας και το ΟΣΔΕ. Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε.

Δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να γίνουν έμποροι σε όλη τη χώρα. Αν όλοι οι παραγωγοί γίνουν επαγγελματίες, τότε χάνεται ο σκοπός της εξαρχής δημιουργίας των λαϊκών αγορών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια