«Ψυχρολουσία» με το κορωνοβοήθημα

Κρήτη
«Ψυχρολουσία» με το κορωνοβοήθημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε σεντ για τους ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς - Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών στον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου

Αφού έδωσαν την ελπίδα για κορωνοενίσχυση και στους ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς της χώρας, την πήραν πίσω διά στόματος υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου, έθεσε το ζήτημα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλήθηκε να απαντήσει, χωρίς στην ουσία να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Αρκέστηκε μόνο να πει πως «γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να βρεθούν πόροι για όλους όσοι δικαιούνταν αλλά δε στηρίχτηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία».

«Έρχομαι, λοιπόν, με την ερώτηση που αφορά στη στήριξη της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, για να θυμίσω, καταρχάς, ότι από πέρυσι είχαν φανεί τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Φέτος εντάθηκαν, γιατί, τουλάχιστον στην Κρήτη, οι μισές ποσότητες είναι αδιάθετες, παρότι τυπικά τούτες τις μέρες λήγει η εμπορική περίοδος και, με βάση τα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών, η μεγαλύτερη ποσότητα στις χρονιές όπου δεν είχαμε συσσώρευση αποθεμάτων είχε διατεθεί ή συμφωνηθεί προκειμένου να διατεθεί». Αυτό ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και συνέχισε λέγοντας:

«Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, με τα κλειστά καταστήματα, έχει να κάνει με το γενικότερο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση που έχει προκληθεί από την πανδημία.

Θεωρώ ότι δύο πράγματα είναι που πρέπει να γίνουν, και αυτά ζητάμε με την ερώτησή μας. Πρώτο από όλα, να αποκατασταθούν σε σχέση με την ενίσχυση που δόθηκε στην πρώτη φάση και τα προβλήματα που υπήρχαν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που, παρότι ήταν τυπικά δικαιούχοι, για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους δεν πήραν, αλλά να δούμε τι έχει γίνει και με τη δέσμευση του υπουργού που μου δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο με την ανεύρεση των αντίστοιχων πόρων για να στηριχτούν οι ελαιοπαραγωγοί γενικότερα, είτε χαρακτηρίζονται είτε όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί το θεώρησε και ο ίδιος αδικία. Αναφέρομαι στον νέο υπουργό, τον κ. Λιβανό.

Και βεβαίως το βασικό ερώτημα: να δούμε ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προώθηση του ελαιολάδου, εάν λόγω και του φετινού προβλήματος υπάρξουν επιπλέον ενέργειες για την προώθησή του στις αγορές και βέβαια στην εσωτερική αγορά. Να δούμε τη δυνατότητα για φέτος να προμηθεύσουμε το σύστημα και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους με ποσότητες ελαιολάδου και άλλων προϊόντων της ελιάς που θα μπορούν μέσα από το πρόγραμμα να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες».

Η απάντηση Οικονόμου

Στη συνέχεια ο αρμόδιος υφυπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι όλες οι πολιτικές που εφαρμόζουμε κινούνται στη βάση μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Σχεδιάζουμε στρατηγικά και υλοποιούμε σταθερά πολιτικές και προγράμματα που σκοπεύουν στην ενίσχυση και στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, μια ενίσχυση και μια ενδυνάμωση που βασίζεται στο τρίπτυχο "ανθεκτικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια".

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγισή μας συνεπάγεται πως αρχικά αντιμετωπίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούν οι διάφορες καταστροφές και κρίσεις και πλήττουν την αγροτική εκμετάλλευση και το γεωργικό εισόδημα, στη συνέχεια απαντάμε με συνέπεια στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες και παθογένειες που κρατάνε πίσω τον Έλληνα αγρότη και παραγωγό, και φυσικά σχεδιάζουμε παρεμβάσεις και αλλαγές που θα επιτρέψουν στον πρωτογενή τομέα να έχει μια δυναμική παρουσία στην προσπάθεια ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Η ερώτησή σας, κύριε Κεγκέρογλου, αφορά στο πρώτο σκέλος αυτής της στρατηγικής, δηλαδή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα. Γνωρίζετε πολύ καλά - και λόγω της καταγωγής σας, αλλά και της ευαισθησίας σας που πολλές φορές έχει αναδειχθεί και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο - πως ο κλάδος παραγωγής του ελαιολάδου είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας με τεράστιες δυνατότητες. Είναι ένας κλάδος για τον οποίον είμαστε γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτό και μόνο είναι σαφές ότι η στήριξη συνολικά της αλυσίδας που αφορά το ελαιόλαδο - παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, εμπορία - προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, είναι προτεραιότητά μας, υπήρξε προτεραιότητά μας.

Σειρά παρεμβάσεων το απέδειξε αυτό στο παρελθόν. Μια τέτοια παρέμβαση ήταν η ενεργοποίηση του Μέτρου "2.1", η έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται, ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19, και στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο. Επιλέχθηκε να στηριχτεί ο κλάδος του ελαιολάδου.

Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση που προβλέφθηκε χορηγήθηκε στους δικαιούχους. Ανήλθε στα 126 εκατομμύρια ευρώ. Πράγματι παρατηρήθηκαν κάποια από τα προβλήματα που λέτε, δηλαδή υπήρξαν άνθρωποι που, ενώ το δικαιούνταν, εξαιτίας συγκεκριμένων αστοχιών στην υποβολή των δηλώσεων δεν κατάφεραν να γίνουν δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου. Κρατάμε τη δέσμευση που ο κ. Λιβανός σάς έδωσε, προκειμένου να δούμε πού θα βρούμε πόρους για να αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία.

Επίσης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, έχει προταθεί και έχει γίνει δεκτή εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια σειρά από τροποποιήσεις κανονισμών και μέτρων που διευκολύνουν όσους παραγωγούς εντάσσονται σε διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τους διευκολύνουν εξαιτίας της συγκεκριμένης συγκυρίας. Πολύ επιγραμματικά τέτοια μέτρα είναι: η νομοθέτηση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των ενισχύσεων που παίρνουν, η παράταση των προθεσμιών για όσους υλοποιούν σε οποιοδήποτε στάδιο τέτοια προγράμματα, η μείωση ή η απαλοιφή του ελάχιστου ποσοστού επί του συνολικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού, η αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής και η αύξηση του ποσοστού πληρωμής προκαταβολής σε δικαιούχους υλοποίησης των προγραμμάτων. Για επενδύσεις μεγάλου προϋπολογισμού, όπως αυτές της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των ποσών που έχουν δεσμευτεί για την υλοποίησή τους, προκειμένου να κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών σαν και αυτών που προκύπτουν και συγκεκριμένα στους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους μεταποιητές στον χώρο του ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό - αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ερώτηση - ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά δράσεων και δεσμεύσεων υποστήριξης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής αγοράς, άρα και των ελαιοπαραγωγών στα πλαίσια των κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Κοντά στα 200 εκατομμύρια έχουν διοχετευτεί και στον πρωτογενή τομέα και σε ελαιοπαραγωγούς σε όλη την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου», ανέφερε μεταξύ των άλλων.

«Δεν είναι εφοπλιστές οι υπόλοιποι»

«Επιλέξατε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Παρακάτω, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου επανέρχεται λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Θα σας πω λοιπόν ότι, ενώ ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής συνολικά επλήγη, η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Κατά προτεραιότητα βεβαίως. Το δεχόμαστε και ήταν αναγκαίο, διότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενδέχεται να μην έχουν κανέναν άλλον πόρο, ούτε αυτοί ούτε μέλη της οικογένειάς τους, άρα πολύ σωστά έγινε αυτό. Αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι εφοπλιστές και πλούσιοι, κύριε Οικονόμου. Οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, είναι κι αυτοί ετεροεπαγγελματίες που ζημιώθηκαν και έλαβαν πενιχρές ενισχύσεις. Είναι άνεργοι άνθρωποι, παραδείγματος χάριν, εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων - έχει μετά ο κ. Βαρδάκης σχετική ερώτηση προς τον κ. Τσακλόγλου - οι οποίοι λόγω του ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δε δικαιούνται να πάνε να χαρακτηριστούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έχουν όμως να δουν δουλειά από τον Οκτώβρη του 2019. Δεν έχουν εισόδημα.

Επομένως, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ετεροεπαγγελματιών-ανέργων, εργαζομένων-ανέργων οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Δεν έχουν τύχει στήριξης. Ο εποχικά εργαζόμενος στον τουρισμό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, που δε συμπλήρωσε πενήντα ένσημα εργασίας φέτος, δεν έχει ούτε εισόδημα, ούτε πήρε επίδομα ανεργίας, και τον βγάλατε κι έξω από το πρόγραμμα στήριξης ως ελαιοπαραγωγό...».

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News